آفتابنیوز : سرویس اجتماعی- شبکه خبری "سی ان ان" با انتشار گزارشی به نتایج تحقیقی انجام شده توسط دیوید نوت و همکاراناش در سال 2007 میلادی درباره اعتیادآورترین مواد جهان اشاره کرده است.
به گزارش آفتابنیوز؛ این شبکه خبری مینویسد که از دید این پژوهشگران اعتیادآورترین مواد جهان به شرح ذیل هستند:
1-هروئین
نوت و همکاراناش هروئین را به عنوان اعتیادآورترین ماده رتبهبندی کردهاند و از سه امتیاز، امتیاز کامل را به این ماده دادهاند. هروئین مخدری است که سبب میشود تا سطح دوپامین در سیستم پاداشگیری مغز به میزان 200 درصد افزایش یابد. دستکم نتیجه آزمایشها بر روی حیوانات این موضوع را نشان میدهد. هروئین علاوه بر آنکه اعتیادآور است، خطرناک نیز است چرا که میزان دوز آن که میتواند باعث مرگ فرد مصرفکننده شود، پنج برابر بیش از دوز مورد نیاز برای رسیدن به اوج لذت است. بازار مواد مخدر غیرقانونی از جمله هروئین در جهان در سال 2009 میلادی 68 میلیارد دلار تخمین زده شده است.
2-کوکائین
کوکائین باعث افزایش دوپامین در مدارهای مغزی میشود. دوپامین مادهای است که در سیستم پاداش مغز نقش دارد. دوپامین به صورت طبیعی بعد از مدتی به همان سلول ترشحکننده بازجذب میشود. کوکائین از طی این فرایند بازجذب جلوگیری میکند. به عبارتی کوکائین با ایجاد پاداش در مغز باعث تمایل فرد برای تکرار مصرف و اعتیاد روانی میشود. کوکایین پس از دود کردن یا تزریق، وارد جریان خون شده و خود را به مغز میرساند، جذب دوبارۀ هورمونهای وابسته به میل و لذت را در بدن مانع شده و به طور موقت سبب نوعی احساس خوشی شدید نزد فرد میشود. حتی پس از گذشت ۶۰ روز خودداری از مصرف کوکائین که معادل چهار سال برای انسان است، مصرف تنها یک دوز از ماده کوکائین بر سیستم دوپامین و سطح مقاومت به این مخدر تاثیر میگذارد. طبق ارزیابیهای صورت گرفته بین 14 تا 20 میلیون نفر در سرتاسر جهان از کوکائین استفاده میکنند. در سال 2009 میلادی بازار کوکائین در جهان به ارزش 75 میلیارد دلار بوده است.
حدود 21 درصد از افرادی که کوکائین را امتحان کردهاند وابسته به آن شدهاند.
3-نیکوتین
نیکوتین این عنصر اصلی دخانیات، مادهای اعتیادآور است. وقتی سیگار میکشید نیکوتین به سرعت توسط ریهها جذب شده و به مغز انتقال مییابد. بیش از دو سوم امریکاییها که سیگار کشیدهاند در طول زندگی معتاد به مصرف دائمی آن شدهاند. طبق ارزیابی سازمان بهداشت جهانی بیش از یک میلیارد سیگاری در جهان وجود دارند. اگر این روند ادامه یابد تا سال 2030 میلادی بیش از هشت میلیون نفر بر اثر مصرف سیگار به دلیل نیکوتین موجود در آن جان خود را از دست خواهند داد. در موشهای آزمایشگاهی که در معرض نیکوتین قرار رفتند سطح دوپامین در سیستم پاداش مغزی در حدود 25 تا 45 درصد افزایش یافت.
4-باربیتوراتها
گروهی از مواد مخدر هستند که در ابتدا برای درمان اضطراب و به عنوان ماده خوابآور استفاده میشدند. این مواد در پیامرسانی شیمیایی مغز اختلال ایجاد میکنند و غیرفعالشدن بخشهای مختلف مغز را موجب میشوند. در دوزهای پایین، باربیتوراتها موجب شادی و سرخوشی میشوند اما در دوزهای بالاتر میتوانند مرگبار باشند زیرا موجب قطع تنفس میشوند. اعتیاد به باربیتورات در گذشته به واسطه تجویز پزشکان و در دسترسبودن، رایج بود اما این شرایط به طور قابل توجهی کاهش یافته است زیرا مواد مخدر دیگر جایگزین آن شدهاند.
5-الکل
اگرچه مصرف الکل در برخی از کشورهای جهان قانونی است اما به عنوان یکی دیگر از اعتیادآورترین مواد در جهان شناخته میشود. الکل آثار بسیاری روی مغز میگذارد. آزمایشهای صورت گرفته روی حیوانات از افزایش سطح دوپامین در سیستم پاداش مغز بین 40 تا 360 درصد حکایت دارند و هرچه میزان مصرف الکل افزایش یابد، سطح دوپامین نیز افزایش مییابد. برخی از کارشناسان الکل را مخربترین ماده مخدر میدانند که آسیبهای ناشی از مصرف آن بر بدن انسان میتواند به مرگ نیز منجر شود.