آفتابنیوز : این امیدواری با انتشار خبر تشکیل ستاد احیای زایندهرود به دستور رئیسجمهور دوچندان شد، اما بعد از چند روز معاون اول رئیسجمهور در دیدار با نمایندگان خوزستان و چهارمحال و بختیاری، تشکیل ستاد احیای زایندهرود را در دستور کار دولت ندانست و گفت "این دستور رئیسجمهور در حد پاراف است و جنبه اجرایی ندارد".
اینکه استعفای دستهجمعی نمایندگان مردم اصفهان در مجلس چه تأثیر مفیدی بر حل این معضل و تسریع روند تخصیص بودجه احیای زایندهرود داشته و نظر دولت را در حل این بحران جلب کرده است، از منظر مسئولان و کارشناسان، تعابیر مختلفی دارد.
برخی این اقدام را مؤثر و برخی دیگر همچون دبیرخانه کشاورزی شهرستان اصفهان، آن را اقدامی برای فرار از این کارزار میدانند.
حسینعلی میراحمدی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا در این باره، اظهار کرد: ستاد احیای زایندهرود سه سال قبل در سفر آقای کلانتری به اصفهان در اتاق بازرگانی تشکیل و قرار بر این شد که ایشان بودجهای را نیز برای این کار در نظر بگیرد.
وی ادامه داد: به اعتقاد آقای کلانتری، ستاد احیای زایندهرود بهطورکلی به یک دهم کل بودجه ستاد احیای دریاچه ارومیه نیازمند بود.
دبیر خانه کشاورزی شهرستان اصفهان تأکید کرد: در آن زمان نمایندگان اصفهان در مجلس همچون آقایان مقتدایی، فولادگر و موسویلارگانی موضعگیری سختی کرده و معتقد بودند که اصلاً زایندهرود نیازی به تشکیل ستاد ندارد!
وی با ابراز این عقیده که استعفای دستهجمعی نمایندگان مجلس راه فراری برای خروج از این بحران است، اظهار کرد: آنها میخواهند بگویند که ما مسبب تشکیل چنین ستادی شدیم. اما سوال این است که این ستاد چه تاثیری در پیشبرد مسائل دارد و چقدر طول میکشد تا به هدفش برسد و آیا اصلاً میتوان برنامههای آن را اجرایی کرد؟!
میراحمدی تأکید کرد: نمایندگان اگر واقعاً به دنبال این هستند که در زمینه احیای زایندهرود کاری انجام دهند، نسبت به اجرای مصوبات 9 مادهای اقدام کنند که حتی اگر تنها 3 بند آن اجرا شود، زایندهرود احیا خواهد شد.
وی افزود: در حال حاضر 970 سد خاکی آبخیزداری در چهارمحال و بختیاری ایجاد شده است. اگر نمایندگان میخواهند اقدام مفیدی در این زمینه انجام دهند، جلوی ساخت این سدها را بگیرند، از سرقت آب در بالادست جلوگیری کنند و بر فعالیت دو کارخانه فولاد مبارکه و ذوبآهن نظارت درستی داشته باشند.
دبیر خانه کشاورزی شهرستان اصفهان تأکید کرد: تا زمانی که این اقدامات انجام نشود کاری از پیش نخواهد رفت و اگر صدها شورای احیای دیگر هم تشکیل شود هیچ فایدهای ندارد.
وی با بیان اینکه در هفتههای اخیر وضعیت بارندگی در استان اصفهان مطلوب بوده و باید آب ذخیره شده در پشت سد، رهاسازی شود، گفت: هرچند این راهحلی موقتی برای رفع این بحران است، اما مردم بیش از آن که تشنه باشند، گرسنه هستند.
دبیر خانه کشاورزی شهرستان اصفهان تأکید کرد: دولت باید از کشاورزان، حمایت کند. به آنها قول اجرای بند سی و سوم تبصره «خ» را میدهد، اما در واقع این قانون شامل حال بیش از یکی دو درصد کشاورزان نخواهد شد.
وی تصریح کرد: بر اساس این تبصره، کشاورزانی که تسهیلات کشاورزی دریافت کردهاند تمام سود و دیرکرد وامشان را بخشیده و تا سه سال اصل بدهیشان استمهال میشود. این در حالیست که وقتی کشاورز به بانک مراجعه میکند به او گفته میشود این قانون شامل افرادی میشود که سررسید وامشان از سال 96 تا پایان سال 97 است! یعنی عملاً یک تا دو درصد کشاورزان میتوانند از این تسهیلات استفاده کنند.
هدف از تشکیل ستاد احیای زایندهرود جبران بیتفاوتیهای وزارت نیرو است
نماینده مردم اصفهان در مجلس گفت: اینکه چه کسانی در ستاد احیای زاینده رود هستند اهمیت چندانی ندارد، موضوعی که از اهمیت بالایی برخوردار است قدرت اجرایی این ستاد بوده و همین که معاون اول رئیس جمهور رئیس این ستاد باشد برای ما کافی است.
حیدر علی عابدی در گفت گو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: ستاد احیای زاینده رود باید بتواند در سه بازه زمانی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت اقداماتی را در راستای بهبود هر چه زودتر زاینده رود انجام دهد.
وی ادامه داد: در برنامههای کوتاه مدت باید ساختار داخلی زاینده رود مورد برسی قرار گیرد، چراکه در حال حاضر زاینده رود وضعیت مناسبی از نظر نظم و انضباط ندارد. برای مثال زمانی که در داخل زاینده رود حضور پیدا کنید لولههایی را مشاهده خواهید کرد که هر کدام آب را به داخل کوهها هدایت میکنند و این مشخص نیست که آیا این لولهها مجوز دارند یا خیر؟
نماینده مردم اصفهان در مجلس با اشاره متناسب بودن برداشت آب با سهمیه مجاز تصریح کرد: اولین چیزی که خواستار آن هستیم نظم دادن به موضوع برداشت از زاینده رود است که نیاز به انجام چند کار دارد، در مرحله اول به به نیروهای حفاظتی نیاز است که " وزیر نیرو هنوز قول خود را در این خصوص عملی نکرده است".
عابدی با بیان احداث محلهایی برای تقسیم آب گفت: باید در هر چند کلیومتر محلی برای تقسیم آب ایجاد شود تا هیچ لولهای مستقیما از زایندهرود آبی برداشت نکند و تمام برداشتها از محلهای توزیع آب انجام گیرد.
این عضو مجمع نمایندگان استان اصفهان در خصوص قرار دادن برنامههای مدیریت مصرف در مرحله کوتاه مدت ستاد احیای زاینده رود تاکید کرد: با جلوگیری از کشتهایی که آب زیادی مصرف دارند، میتوان درختان کهن سال اصفهان، نجف آباد و خمینی شهر را احیا کرد و جانی دوباره به آنان بخشید.
عابدی در ارتباط با اقداماتی که باید در دوره میان مدت انجام شود، گفت: در این دوره باید برنامهریزیهایی برای تغییر الگوی کشت، تغییر الگوی صنایع و تغییر الگوهای مصرف انرژی مثل تغییر دادن کولرهای آبی به نوع دیگر انجام شوند.
وی با شرح دوره درازمدت تصریح کرد: منابع آبی زایندهرود باید در قالب سیزدهمین مصوبه شورای عالی آب تامین شوند و آنچه که در این مصوبه وجود دارد این است که چه منابعی باید پیشبینی و برای تامین این منابع اقدامات سریع در دستور کار قرار گیرد.
نماینده مردم اصفهان در مجلس با اشاره به نهادی بودن ستاد احیا زایندهرود گفت: شورای عالی آب از کمیتههای مختلف تشکیل شده است و ستاد احیای زاینده رود و کارون کمیتهای جداگانه در شورای عالی آب هستند.
عابدی تاکید کرد: باید شرح وظایف این ستاد هر چه سریعتر تدوین شود چراکه زمان بسیار مهم است و نمایندگان اصفهان این آمادگی را دارند در تدوین شرح وظایف دخیل باشند، باید گفت هدف از تشکیل این ستاد جبران بیتفاوتیهای وزارت نیرو در خصوص زایندهرود است و نمایندگان استان اصفهان فقط به دنبال این هستند که حق به حق دار برسد چراکه زاینده رود در استاد تاریخی نیز حقوقی را داشته و دارد.
وی خاطرنشان کرد: زاینده رود به ستادی احتیاج دارد که بتواند مصوبات را اجرا کند و پایبند به قوانین باشد، باید گفت این که چه کسانی در این ستاد هستند اهمیت چندانی ندارد موضوع حائز اهمیت قدرت اجرایی این ستاد است و همین که معاون اول رئیس جمهور رئیس این ستاد باشد برای ما کافی است.
منبع: ایسنا