آفتابنیوز : آفتاب: ایالات متحده آمریکا علیرغم تبلیغاتش در مورد دخالت ایران در شورشهای فرقهای عراق در یک موضعگیری متفاوت اظهار نظر رسمی در مورد انتشار مدارک بدست آمده در این زمینه را به تعویق انداخت. کارشناسان این موضعگیری واشنگتن در کنار تغییر لحن سیاستمداران آمریکایی در قبال ایران را نشانه تغییر مقطعی استراتژی واشنگتن در مقابل تهران میدانند.
قرار بود زلمای خلیلزاد سفیر آمریکا در عراق چهارشنبه گذشته در یک نشست خبری به ارائه مدارک بدست آمده از دخالتهای ایران در عراق بپردازد. اما به دلیل فقدان مدارک کافی این نشست به تعویق افتاد. بنا به نوشته روزنامه لسآنجلس تایمز مقامات آمریکایی از زمان آغاز جنگ در عراق ایران را متهم به ارسال کمکهای مادی و تسلیحاتی برای شورشیان در عراق کردهاند. اما علیرغم اینکه بارها از تشکیل جلسهای برای انتشارات مدارک به دست آمده مبنی بر دخالتهای ایران در عراق خبر داده بودند اکنون آن را به تعویق میاندازند.
استفان هادلی مشاور امنیت ملی کاخ سفید در این خصوص میگوید: واقعیت این است که ما فکر کردیم در مورد این جلسه اغراق شده و ما آن را به تعویق انداختیم تا در آن فقط به واقعیتها پرداخته شود.
این اظهارات به دنبال تغییر پیامهای دولت آمریکا به ایران صورت گرفت. پس از هفتهها اقدامات مواجهه جویانانه آمریکا که با فرستادن نیروهای نظامی بیشتر به خلیج فارس همراه بود، دولت جرج بوش در روزهای اخیر تاکید کرد که قصد تشدید تنش یا حمله به ایران را ندارد. رابرت گیتس وزیر دفاع آمریکا نیز با تایید این مساله گفت: آمریکاییها نمیتوانند با اطمینان بگویند که دولت ایران در حمله به نظامیان آمریکایی در عراق دست داشته است.
به نوشته روزنامه لسآنجلس تایمز، در واقع مقامات آمریکایی به خاطر تردید در صحت اطلاعاتشان نمیخواهند اشتباه کالین پاول وزیر خارجه پیشین آمریکا را تکرار کنند. پاول در فوریه سال 2003 در توجیه اقدامات آمریکا علیه عراق به اطلاعاتی متوسل شد که بعدا بیاعتباری آنها ثابت شد. به همین خاطر رابرت گیتس به خبرنگاران گفت: پیش از پاسخگویی به سوالات من و وزیر خارجه و مشاور امنیت ملی میخواهیم مطمئن شویم که آنچه در دست داریم کاملا با واقعیت همخوانی دارد.
بنا به گفته هادلی یکی دیگر از دلایل به تاخیر افتادن این جلسه این است که مقامات آمریکایی نگرانند این مساله بتواند به شناسایی عواملی یا منابعی که به تهیه این اطلاعات کمک کردهاند منجر شود. وی افزود: دولت تلاش میکند انتشار مدارک را تا پیش از ارائه گزارش اطلاعاتی در مورد عراق به تعویق بیندازد به این ترتیب آمریکا میتواند این مدارک را در چارچوب یک اختلاف گستردهتر قرار دهد.
روزنامه لسآنجلس تایمز تاکید کرده است که براساس یک ارزیابی که توسط کارشناسان شانزده آژانس اطلاعاتی تهیه شده «دخالت این عوامل خارجی (ایران، سوریه) مهمترین عامل تشدید خشونت یابی ثباتی در عراق نیست». آنها ویژگیهای داخلی اختلافات فرقهای در عراق را علت این مساله عنوان کردهاند.
در همین راستا تونی اسنو سخنگوی کاخ سفید نیز از اظهارنظر رسمی در مورد ادعای احتمال دست داشتن ایران در حمله به نیروهای آمریکایی در 20 ژانویه خودداری کرد و آن را نوعی گمانهزنی نامید.
به نوشته روزنامه لسآنجلس تایمز، فقدان مدارک کافی دال بر دخالتهای ایران در عراق آمریکاییها را بر آن داشته تا با احتیاط بیشتری در این زمینه اظهارنظر کنند. آنها که به شدت در دام اشتباهات گذشته خود در مورد جنگ عراق گرفتار شدهاند این بار میخواهند با اطمینان بیشتری از موقعیت جهانی خود دفاع کنند.