آفتابنیوز : آفتاب: رئیس مؤسسه ایراس (موسسه مطالعات روسیه، قفقاز و آسیای مرکزی) در گفتوگو با خبرنگار سیاسی آفتاب با اشاره به استقبال ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه از پیشنهاد البرادعی رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی دایر بر توقف غنیسازی توسط ایران و لغو همزمان تحریمها از سوی غرب گفت «روسیه مایل به حل پرونده هستهای ایران از طریق مذاکره است و بسیار مایل بود گفتوگوهای ایران و اروپا ادامه یابد تا از امکان کافی برای حمایت از ایران برخوردار باشد».
دکتر مهدی سنایی افزود: «اکنون که شرایط برخورد با ایران حادتر شده نیز روسیه به دنبال پیشنهادی است که راه خروج ایران از طریق مذاکره را نشان دهد. پیشنهاد البرادعی و حمایت روسیه نشان میدهد هنوز راهحلی برای خروج از این وضعیت وجود دارد و سیاست خارجی ایران باید ابتکاراتی خارج از چارچوب اعلام شده پیشین را به جهان ارایه دهد».
این کارشناس مسایل روسیه با تاکید بر این که «دولت پوتین قصد دارد روابط خود را با کشورهای اسلامی افزایش داده و نفوذ خود را در خاورمیانه تعمیق بخشد» یادآور شد: سیاست در روسیه یکدست نیست و لابیهای مختلفی وجود دارد. این تفاوتها کاملاً از استقبال یک طیف از پیشنهاد تشکیل اوپک گازی مشخص شد. روسیه معتقد است میتوان از این پیشنهاد علیه هژمونی کامل آمریکا در منطقه استفاده کرد اما اینکه تا چه اندازه تحمل فشار برای ایجاد یک اتحادیه گازی را داشته باشد باید گفت که نمیتواند تا حد زیادی مقاومت کند».
رایزن فرهنگی پیشین ایران در روسیه در پاسخ به این سؤال که چگونه آقای پوتین که با یک تلفن رئیس جمهور آمریکا علیه ایران در شورای امنیت رأی میدهد میتواند از کشورمان در زمان بحران حمایت کند اظهار داشت: «مسأله پیچیدهتر از اینهاست. روسیه همواره تحت فشار آمریکا برای کاستن از سطح روابط خود با ایران بوده است. در همان زمان که روسیه رأی به تحریم ایران در قطعنامه 1737 داد به کشورمان موشکهای پدافند هوایی ارسال کرد. اما موضوع این است که برخی اقدامات در ظرفیت و توان روسیه هست و برخی اقدامات در ظرفیت این کشور نمیگنجد. روسیه تا لحظات آخر تلاش کرد از تحریم ایران جلوگیری کند اما نتوانست».
این استاد دانشگاه تهران ادامه داد: «روسیه برخلاف زمان اسقرار اتحاد جماهیر شوروی که ابرقدرتی در برابر آمریکا محسوب میشد و تصمیمات بلوکبندی شده اتخاذ میکرد امروز رو به سیاستهای پراگماتیستی (عملگرایانه) آورده و در هر زمینهای که امکان و ظرفیت داشته باشد هزینه خواهد کرد».
سنایی در پایان گفت: روسیه قصد دارد نفوذ خود را در خاورمیانه از طریق گسترش روابط با جهان اسلام افزایش دهد. همچنان که دبیر شورای عالی امنیت روسیه مدتی پیش پیشنهاد کرده بود شورای همکاری منطقهای خلیج فارس با مساعدت روسیه شکل بگیرد».