کد خبر: ۵۷۲۰۳
تاریخ انتشار : ۱۸ بهمن ۱۳۸۵ - ۱۵:۱۸
گری ‌سیمور تاکید کرد:

ناکامی راهبرد آمریکا در مقابل ایران

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: آمریکا در مقابل بحران اتمی کره‌شمالی و برنامه هسته‌ای ایران قادر نیست به تمام اهداف خود جامه عمل بپوشاند. این اظهار نظر گری‌سیمور کارشناس مسائل هسته‌ای در تشریح سیاست‌های واشنگتن در قبال ایران و کره‌شمالی است. وی معتقد است استراتژی‌های آمریکا قادر به خلع سلاح پیونگ یانگ و ممانعت از پیشروی فعالیت هسته‌ای تهران نیست. 

گری سیمور در مصاحبه با شورای روابط خارجی آمریکا در تشریح سخنان خود به نتایج اندک مذاکرات کریستوفر هیل نماینده آمریکا در مذاکرات شش جانبه با مقامات کره‌شمالی اشاره کرد. وی گفت: هیل تلاش می‌کند پیونگ یانگ را راضی کند که بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را بار دیگر بپذیرد و فعالیت راکتورهای فعال را متوقف کند. 

سیمور در عین حال تاکید کرد هیچ تضمینی وجود ندارد که این توافقات احتمالی به معنای از سرگیری دوباره تولید پلوتونیم از سوی کره‌شمالی نباشد. از نظر وی پایبند نبودن واشنگتن به تعهداتش باعث شده کره‌شمالی در ادامه مسیر هسته‌ای‌اش جسورتر شود. سیمور گفت: مهمترین توافق بین آمریکا و کره‌شمالی (در سال 1994) این بود که در مقابل توقف فعالیت راکتور پنج مگاواتی کره‌شمالی واشنگتن برای تامین نیازهای این کشور در بخش انرژی، نفت مورد نیاز آن را تامین کند. اما زمانی‌که آمریکا در سال 2003 تحول محموله‌های نفتی به کره‌شمالی را متوقف کرد، رهبران پیونگ یانگ هم تصمیم گرفتند تولید پلوتونیم را شروع کنند. در شرایط کنونی نیز اعمال تحریم‌های مالی آمریکا علیه کره‌شمالی مانع از پیشرفت مذاکرات شش جانبه شده است. 

گری سیمور در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا مذاکره با کره‌شمالی می‌تواند بر حل مساله هسته‌ای ایران تاثیرگذار باشد گفت: فکر نمی‌کنم. چون اساسا این دو موضوع با هم متفاوت هستند. ضمن آنکه موقعیت‌های منطقه‌ای و جهانی این دو کشور نیز خط بطلانی است بر این نظریه. 

وی در تشریح آنچه خود «سناریوی خوشبینانه در مورد فعالیت‌ هسته‌ای ایران» نامید گفت: آنها سعی دارند نشان دهند که به سرعت در حال نصب سانتریفوژ‌ها هستند این در حالی است که کارشناسان معتقدند ایران فاقد مکانیزم‌های قابل اطمینان در بخش ساخت و نصب سانتریفوژ‌ است. پس عملا سرعت بخشیدن به کار موجه نیست. اما در واقع تهران از این کار هدف دیگری را دنبال می‌کند. این امر به آنها اجازه می‌دهد تا مدعی شوند توانسته‌اند به اهداف خود در نصب سانتریفوژ‌ها برسند و پس از آن بتواند برای مدت زمان محدود غنی‌سازی را به حال تعلیق در‌آورند. نتیجه این اقدام نیز فراهم شدن شرایط مذاکره با آمریکا، انگلیس، روسیه، چین، فرانسه و آلمان است. 

گری سیمور در عین حال دست یابی ایران و آمریکا به توافقی همه جانبه که بتواند تمام مشکلات آنها را حل کند ناممکن می‌داند. بنا به گفته وی اگر ایران غنی‌سازی را تعلیق کند این فقط یک تصمیم تاکتیکی است تا مانع از افزایش فشارهای جهانی از جمله تهدید تحریم و حمله نظامی آمریکا یا اسرائیل شود و نباید این اقدام را بخشی از خواسته آنها برای کنار گذاشتن برنامه تسلیحات هسته‌ای دانست. 

وی در پاسخ به این سوال که آیا مسائل پیش روی آمریکا در قبال ایران وکره‌شمالی به یک رئیس جمهور جدید نیاز دارد گفت: در مورد کره‌شمالی احتمالا بازگشت به گذشته غیر ممکن است. بهترین چیزی که رئیس جمهور فعلی یا رئیس دولت آینده ممکن است انجام دهند محدود کردن برنامه (هسته‌ای کره‌شمالی) است. اما در مورد ایران گزینه‌های بیشتری پیش روی رئیس جمهور بعدی قراردارد چون آنها هنوز سال‌ها از دستیابی به توان تولید سلاح اتمی فاصله دارند. 

به گفته سیمور، مقابله با ایران را باید چالشی سخت برای آمریکا دانست چون متوقف کردن برنامه‌ای که آنها بیست سال بر روی آن کار کرده‌اند کار آسانی نخواهد بود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین