آفتابنیوز : به گزارش آفتاب، در این گزارش تصریح شده که این مشکلات تنها مختص به نسل اول مهاجران ایرانی که متعلق به سالهای ابتدایی انقلاب اسلامی هستند، نمیشود بلکه نسلهای دوم و سوم آنها را هم شامل میشود.
مركز پژوهشهای مجلس در ادامه راهکار پیشنهادی خود برای حل بحران هویتی ایرانیان خارج از کشور را «پردازش گفتمان در درون جامعه ایرانی» عنوان کرده و افزوده است: «هرگونه سخن گفتن از گفتمان بین ملتها، ابتدا باید به پردازش این گفتمان در سطح اولیه آن یعنی در درون جامعه ایرانی پرداخت زیرا چگونه میتوان به گفتمان تمدنی و مبادلات بین فرهنگی با دیگران پرداخت در حالی كه تحمل لازم در برابر گفتمان گروههای متفاوت اجتماعی كه در یك بستر فرهنگی و زبان و میراث مشترك واقع شدهاند، وجود نداشته باشد».
در ادامه گزارش دفتر مطالعات فرهنگی مركز پژوهشها آمده است: در همین راستا تبیین جایگاه جامعه ایرانیان خارج از كشور در ارزیابی توان ملی، ایجاد تشكیلات مناسب در راستای تعیین سیاستهای كلان و ارائه طرحهای جامع مطالعاتی به مجلس شورای اسلامی، شورایعالی امنیت ملی، مجمع تشخیص مصلحت نظام، شورای عالی قضایی و نیز سایر دستگاههای ذیربط دولتی مطابق با شرح وظایف نهادهای مذكور ضرورت دارد.
مركز پژوهشهای مجلس، همچنین خواستار ایجاد تسهیلات ویژه در نمایندگیهای سیاسی و كنسولی در جهت تماس مستمر و هدفدار با ایرانیان مقیم حوزه ماموریت و انجام تحقیقات پویا در خصوص جامعه ایرانیان محل ماموریت شد و اضافه كرد: استفاده كامل از ظرفیت امكانات حقوقی كشورهای میزبان در چارچوب كنوانسیونهای بینالمللی در جهت استفاده و پشتیبانی از حقوق ایرانیان، نیز در نهایت سبب تقویت اقتدار معنوی نظام جمهوری اسلامی ایران در جهان خواهد شد.
مركز پژوهشهای مجلس همچنین خاطرنشان ساخته است كه ایرانیان مقیم خارج بالغ بر 1300 میلیارد دلار سرمایه و در زمینههای مختلف مورد نیاز كشور تخصص دارند و به همین دلیل به آسانی قابل چشمپوشی نیستند.
به نظر میآید گزارش مرکز پژوهشهای مجلس گامی دیگر در راستای حذف موانع پیش رو برای رفع مشکلات ایرانیان خارج از کشور جهت بازگشت آنها به میهن باشد که مراحل اولیه آن در دولت خاتمی و مجلس اصلاحطلب ششم آغاز شد. همانطور که در گزارش فوق بدان اشاره شده، ایرانیان خارج کشور از توان تخصصی و مالی فوقالعادهای برخوردار هستند که بازگشت حتی درصدی از آن به کشور میتواند بسیاری از مشکلات داخلی را مرتفع سازد.
با توجه به اینکه اکثر ایرانیان خارج از کشور به کشور خود عشق میورزند و نیز دانستن این مسئله که بازگشت آنها به ایران تنها در گرو اصلاح برخی نگاههای خاص به این قشر است، امید میرود که اقدامات عملی بیشتری ضامن گزارشهایی از قبیل گزارش اخیر مرکز پژوهشهای مجلس شود تا فرآیند بازگشت ایرانیان مقیم خارج از کشور به داخل را تسریع کند.