کد خبر: ۵۷۵۳۱
تاریخ انتشار : ۲۶ بهمن ۱۳۸۵ - ۱۳:۲۴
جواد ظریف در گفت‌و‌گو با پی‌بی‌اس:

مدارک آمریکایی‌ها جعلی است

آفتاب‌‌نیوز : ظریف همچنین در پاسخ به این سوال که آیا انتشار اخباری در خصوص اتمام دوران حضورش در سازمان ملل به معنای مخالفت و یا عدم هماهنگی با سیاستهای دولت کنونی است گفت:‌ نه الزاما، در خدمت دیپلماتیک، پست‌ها می‌چرخند و معمولا بین ‪۳‬ تا ‪ ۴‬سال هستند. من اکنون نزدیک پنج سال است در این پست هستم و حتی بیش از حد معمول اینجا بوده‌ام. وی در ادامه افزود: من کارمند دولت هستم و دولت تصمیم می‌گیرد که چه‌کار خواهم کرد.

ظریف در پاسخ به این سوال که ایران قصد دارد چه نقشی در منطقه و در جهان ایفا کند، با اشاره به اینکه ایران کشوری است علاقمند به‌ثبات در منطقه گفت: اینجا منافع امنیت ملی ایران نهفته است. ما خواهان ثبات در این منطقه هستیم و به همین دلیل بوده که بارها خواستار ایجاد یک چارچوب برای همکاری و امنیت در خلیج فارس شده‌ایم، منطقه‌ای که در طول سه دهه گذشته، شاهد سه جنگ بود که یکی از آنها بر ایران تحمیل شد و ایران هشت سال از آن رنج برد. 

ظریف افزود: ما خواستار ثبات هستیم، ما یک نقش سازنده در جامعه بین‌الملل ایفا کرده‌ایم و معتقد هسیتم که همه باید رویکرد و نگاه خود را بر پایه واقعیات سیاسی و حقوق بین‌الملل تنظیم کنند و نه بر پایه دیدگاههای مربوط به قرن گذشته.

ظریف در پاسخ به این سوال که آیا ایران به نحوی با ارسال پول، سلاح و یا افراد به حمایت از یک گروه خاص بویژه ارتش مهدی در نزاع درونی عراق می‌پردازد، گفت: ما از ابتدا گفته‌ایم که درگیری قومی ابتدا توسط افرادی نظیر ابومصعب زرقاوی، فرمانده القاعده در عراق طراحی شد. ما در آن زمان با این موضوع مخالف بودیم، اکنون هم مخالفیم. شما باید نگاهی به اظهاراتی که در تهران مطرح می‌شود بیاندازید آیا ما حتی یک‌بار کلمه‌ای در تعریف یا تشویق قوم‌گرائی زده‌ایم، حتی نه خشونت قومی، بلکه صرفا قوم گرائی؟ اما شما سخنانی را از سایرین شنیده‌اید که آن را تشویق، تعریف و تحریک کرده‌اند. شما واژه «هلال شیعی» را شنیده‌اید، واژه‌های دیگر را هم شنیده‌اید. 

ظریف در ادامه با انتقاد از طرح واژه «هلال شیعی» گفت: متاسفانه طرح این واژه با هدف پیشبرد یک برنامه سیاسی بود اما منجر به تاکتیک هراس شد. این یک تاکتیک برای ایجاد هراس است، هلال شیعی وجود ندارد. اجازه دهید قاطعانه بگویم ایران هیچ نفعی در جنگ قومی در عراق ندارد و منافع ایران بشدت از قوم گرائی ضربه خورده است. وی افزود: ما هیج نفعی در تضعیف دولت عراق نداریم، دولت عراق یک دولت دوست است و ما احتمالا از کشورهای بسیار معدودی هستیم که می‌توانیم ادعا کنیم همه اعضای دولت کنونی عراق، دوست ما هستند.

وی در پاسخ به این اظهار نظر که دولت کنونی عراق عمدتا شیعه است و سنی‌ها از اینکه نقش متناسبی ندارند ناراضی هستند گفت: نه این طور نیست. دولت کنونی عراق بر پایه قانون اساسی آن کشور ایجاد شده است. من نمی‌خواهم وارد این موضوع شوم زیرا نماینده عراق نیستم و نماینده ایرانم اما نکته این است  که اگر ما به خشونت‌ها کمک کنیم فقط دولت کنونی را تضعیف کرده‌ایم که مورد حمایت ما است. این دولت از یک رئیس جمهور کرد، نخست وزیر شیعه، کابینه‌ای مرکب از شیعیان، اهل سنت، اکراد و سایر اقلیت‌هاست و رئیس مجلس هم سنی است و ما با تک تک آنها روابط خوبی داریم و برای ما هیچ نفعی در تضعیف دولت عراق وجود ندارد.

ظریف همچنین با تاکید بر اینکه ایران هیچ نفعی از جنگ داخلی در عراق نمی‌برد گفت: جنگ داخلی عراق برای امنیت ملی ایران زیانبار است. اجازه دهید به سوالی که احتمالا شما می‌خواهید بپرسید پاسخ دهم. آیا ما هیچ نفعی در گرفتار کردن آمریکا در عراق داریم؟ به شما می‌گویم که آمریکا آنچنان خودش را در عراق گرفتار کرده است که نیازی به کمک هیچکس ندارد لذا ما هیچ اقدامی نخواهیم کرد که منجر به تضعیف دولت عراق شود. 

ظریف در ادامه با اشاره به اینکه شواهد مطرح شده در واقع جعل شده و نامعقول است گفت:‌ منظورم این است که اگر به شواهد نگاه کنید تاریخی که روی آنها وجود دارد بر اساس روشی است که در آمریکا مورد استفاده قرار می‌گیرد و ابتدا ماه و سپس روز نوشته می‌شود، در حالی که در همه‌جای دیگر جهان برای درج تاریخ، اول روز و بعد از آن ماه را می‌نویسند و افرادی که این سند را جعل کرده‌اند بایستی گوش کنند و یاد بگیرند.

ظریف در ادامه اظهارات خود با اشاره به اینکه چنین جعل مدرکی به سیاست خطرناکی اشاره دارد که توسط دولت آمریکا پیگیری می‌شود گفت:‌ همان طور که قبل از جنگ عراق مدارک جعل شده بود تا یک جنگ آغاز گردد. شواهد جعل شده‌اند و این به یک سیاست بسیار خطرناک اشاره دارد که توسط این دولت پیگیری می‌گردد. ایجاد یک بحران برای فرار به جلو، متهم کردن دیگران با هدف ماجراجوئی، چیزی که همه می‌دانند منجر به فاجعه خواهد شد. ما متاسفیم که چنین فاجعه‌ای در حال وقوع است. وی افزود: خوشحال نیستیم که آمریکا خود را در باتلاق گرفتار کرده  و هر روز بیشتر در این باتلاق فر می‌رود . آمریکا با این روند تمام منطقه را با خود به خطر انداخته است لذا هیچ دلیلی ندارد که درباره وضعیت آمریکا خوشحال باشیم.

ظریف در پاسخ به این سوال که آیا ایران امروز خواهان نوعی گفت‌وگو با آمریکا است که بر اساس آن هر دو کشور نقشی سازنده در ایجاد ثبات در عراق داشته باشند گفت: هر زمان که ایران برای گفت‌وگو اعلام آمادگی کرده، آمریکا این آمادگی را بعنوان علامتی از قصد ایران برای منحرف کردن یک موضوع دیگر تلقی کرده و یا حتی رایس وزیر خارجه، از آن تعبیر به فشار برای اخذ رشوه کرده است. گفت وگو برای افرادی است که خواهان پیدا کردن راه‌حل باشند اگر یک طرف خواهان بحران باشد هیچ نفعی در پیدا کردن راه‌حل ندارد و علائم زیادی وجود دارد که آنها بدنبال بحران هستند. وی افزود: در واقع آنها مدرک تولید و شاهد جعل می‌کنند. ما در منطقه هستیم، هیچ گزینه‌ای نداریم و نمی‌توانیم منطقه را ترک کنیم، فقدان امنیت در عراق به معنای فقدان امنیت در ایران است.

ظریف در پاسخ به این سوال که اگر ایالات متحده طی یک ماه از عراق خارج شود و تمام نیروهایش را خارج کند چه اتفاقی خواهد افتاد گفت:‌ فکر نمی‌کنم نیاز باشد به سوالات فرضی پاسخ دهیم. آنچه نیاز است آمریکا انجام دهد این است که قبل از هر چیز یک گام حداقلی بردارد و متعهد شود که قصد ندارد بطور دائم در عراق بماند. این دولت حتی آماده انجام چنین تعهدی در چند ماه گذشته نبوده است و در واقع گام‌هائی در جهت کاملا خلاف آن برداشته است. همین‌طور مهم است که به عراقی‌ها چشم‌اندازی داده شود که در آن، کشورشان توسط خود عراقی‌ها اداره خواهد شد، مشکل اشغال است و اشغال یک نیروی محرکه در خودش ایجاد می‌کند.

ظریف در پاسخ به اظهار نظر مصاحبه‌کننده آمریکایی مبنی بر اینکه بوش هم گفته که اشغال چیز خوبی نیست گفت:‌ اینکه بگوئید اشغال چیز بدی است یک نکته است ولی اینکه بعدا به کنگره بروید و درخواست پول برای ایجاد پایگاه‌های دائمی در عراق کنید، نکته دیگری است.

ظریف در بخش دیگری از این گفت‌وگو در پاسخ به این سوال که آیا نگرانید که آمریکا احتمالا نوعی حادثه برای ایجاد بهانه جهت حمله به ایران خلق کند گفت:‌ افراد مشخصی در واشنگتن هستند که در این‌باره فکر می‌کنند. ما امیدواریم که در نهایت عقلانیت در واشنگتن غلبه کند و اینگونه رفتار متوقف گردد، ما معتقدیم که منطق بایستی تغییر کند، زور نتیجه نخواهد داد. در عراق نتیجه نداده و در سایر نقاط نیز نتیجه نمی‌دهد و متاسفانه فقط آمریکا را بیشتر و بیشتر در باتلاقی که خودش ایجاد کرده فرو می‌برد.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا در این لحظه ایران و آمریکا به نوعی درگیری بیشتر نزدیک شده‌‌اند و یا بعبارت دیگر همه چیز در جهت خلاف دستیابی به نوعی گفت‌وگو بین ایران و آمریکا که به نفع هر دو کشور و نیز خاورمیانه است پیش می‌رود گفت: من اعتقاد دارم در حال حاضر در واشنگتن هیچ علاقه‌ای برای پیدا کردن راه‌حل وجود ندارد. معتقدم اگر در واشنگتن علاقه‌ای برای پیدا کردن راه حل وجود داشت و اگر بدنبال راه‌حل باشید امکان پیدا کردن آن وجود دارد ولی اگر بدنبال بحران باشید، به بحران می‌رسید. آنچه من در واشنگتن می‌بینم علاقه و یا تلاشی برای جستجوی راه‌حل نیست.

ظریف با رد این ادعای مقامات آمریکایی که در تهران علاقه‌ای برای جستجوی راه‌حل نیست گفت:‌ اگر آنها این ادعا را دارند باید آن را اثبات کنند. این بر خلاف رفتاری است که ایران داشته است. در موضوع هسته‌ای، در عراق و یا سایر موضوعات. ایران همواره نشان‌داده که آماده پیدا کردن راه‌حل است و متاسفانه آمریکا صرفا بدنبال بهانه است.

در بخش دیگری از این مصاحبه مصاحبه کننده آمریکایی پرسید: شما می‌دانید که کره شمالی چه اقدامی درباره قدرت هسته‌ای خود انجام داد. آیا می‌توانید شرایطی را تصور کنید که چیز مشابهی از ایرانی‌ها شنیده شود؟

 ظریف در پاسخ به این سوال با اشاره به اینکه ایران دارای برنامه‌هسته‌ای نظامی نیست گفت: ایران پیشنهادات متعددی را مطرح نموده که هرگونه امکان انحراف برنامه هسته‌ای ایران به سمت اهداف غیر صلح جویانه را از بین می‌برد. متاسفانه آمریکا بدنبال راه‌حل نیست و واقعا به این امکانات توجهی ندارد و تنها بر تقاضائی اصرار می‌کند که می‌داند ایران نمی‌تواند آن را انجام دهد و بنابراین همه چیز را به سمت بحران سوق می‌دهد و من امیدوارم که بتوان از این بحران از طریق نوعی عقلانیت اجتناب کرد. 

ظریف افزود: عقلانیتی که بگوید بایستی اتکای کامل به قدرت نظامی را رها کرد زیرا تاکنون هیچ نتیجه‌ای برای آمریکا نداشته است و از طریق گفت‌وگو و همکاری بدنبال حل موضوعات باشیم و این نتیجه بهتری خواهد داشت.

ظریف در پاسخ به این سوال که این اشتباه آمریکا بود که علیرغم تمام واقعیت‌ها به تروئیکای اروپائی اجازه داد که مذاکرات را انجام دهند و رها کنند گفت:‌ اما آمریکا فیلی در اتاق بود، در آنجا حضور داشت و هیچکس نمی‌توانست حضور آن را تکذیب کند. اگر به سابقه مذاکرات نگاه کنید مشاهده می‌کنید که پیشنهاداتی مطرح گردیده است اگر قصد شما پیدا کردن راه‌حل باشد خواهید گفت که بسیار خوب این بخش پیشنهاد خوب است و این بخش خوب نیست و یا نیاز به اصلاح دارد زیرا آمریکا بر پیش شرط های مشخصی تاکید می‌کرد. 

وی افزود: حتی امروز نیز اگر از وزیر خارجه رایس سوال کنید، بر پیش شرطی اصرار می‌کند که همه می‌دانند قابل دستیابی نیست و به همین خاطر است که وی می‌گوید اگر این شرط اجرا شود من آماده انجام چه کارهائی هستم زیرا وی می‌داند این پیش شرط عملی نیست و دعا می‌کند هیچ وقت عملی نشود.

وی در پاسخ به اهمیت روابط آمریکا و ایران و تاثیر آن بر موضوعات منطقه‌ای گفت: من اعتقاد دارم که آمریکا و ایران دو بازیگر مهم هستند. ما باید متوجه شویم که نیاز به جستجو برای راه‌حل داریم و نه رفتن بدنبال بحران. اگر بدنبال راه‌حل باشیم چگونگی انجام آن پیدا خواهد شد، چگونگی و روش دستیابی مهم نیست. مذاکره مستقیم، مذاکره در قالب سازمان ملل متحد، گفت وگو در چارچوبی که اروپائی‌ها پیشنهاد کرده‌اند،همه می‌توانند مورد استفاده قرار گیرند. روش و مکانیزم مهم نیست اهمیت باید به اهداف داده شود و اینکه آیا ما بدنبال راه‌حل هستیم؟ اگر هدف رسیدن به راه‌حل باشد می‌توانم به شما اطمینان دهم که موضوع هسته‌ای می‌تواند در یک دوره نسبتا کوتاه حل و فصل گردد.

ظریف همچنین در پاسخ به این سوال که بسیاری از مردم ایران اعتقاد دارند که اظهارات احمدی نژاد درباره هولوکاست به ضرر ایران و دولت وی بوده است گفت:‌ همانطور که شما درباره واشنگتن گفتید، در تهران نیز نظرات یکپارچه نیست. تنوع زیادی در دیدگاه‌ها در ایران وجود دارد، افراد نظرات خود را می‌دهند. اما من فکر می‌کنم که سوالی که توسط رئیس جمهور پرسیده شد، یک سوال درست است که فلسطینی‌ها چه ربطی به جنایاتی دارند که انجام شده است. فلسطینی‌ها جنایتی مرتکب نشده‌اند. 

ظریف در پاسخ به این اظهار نظر که آیا هولوکاست اتفاق افتاده است گفت: بله. اتفاق افتاده است، بایستی محکوم گردد و هرگز تکرار نشود، چه درباره یهودیان و یا فلسطینیان. نسل کشی بد است بدون توجه به اینکه چه کسی قربانی است. ما بایستی این موضوع را اعلام کنیم و آنرا روشن کنیم و نسل کشی را بدون توجه به قربانی آن رد کنیم.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین