کد خبر: ۵۷۶۰۳
تاریخ انتشار : ۲۸ بهمن ۱۳۸۵ - ۲۳:۵۶
خبرگزاری آسوشیتدپرس ادعا کرد:

موافقت ایران با غنی‌سازی خشک

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب:‌ خبرگزاری آسوشیتدپرس روز شنبه به نقل از برخی دیپلمات‌های غربی که نخواسته‌اند نامشان فاش شود مدعی شد ایران برای پذیرش غنی‌سازی خشک (بدون تزریق گاز به سانتریفیوژها) در طول زمان مذاکرات اعلام آمادگی کرده است. 

خبر آسوشیتدپرس درباره «موافقت ایران با غنی‌سازی خشک» یک هفته پس از آن منتشر می‌شود که رسانه‌های غربی از تدوین طرحی توسط سوئیس و ارایه آن به جمهوری اسلامی در اجلاس امنیتی مونیخ خبر دادند. برمبنای این طرح، ایران همچنان اجازه خواهد داشت تا تاسیسات غنی سازی اورانیوم فعلی خود را فعال نگاه دارد، ولی باید تعهد سپارد که تا پایان مذاکرات بر سر بسته مشوق‌های پیشنهادی گروه 1+5 از تزریق هگزا فلورید اورانیوم (UF6) به داخل این دستگاهها خودداری نماید. یک دیپلمات اروپایی که در امر تدوین این پیشنهاد مشارکت داشته شنبه 21 بهمن‌ماه به خبرنگار رویترز گفت: «این پیشنهاد به ایران امکان خواهد داد که کلیه فرآیندهای تحقیقاتی مرتبط با چرخه سوخت را بدون استفاده از اورانیوم دنبال کند». 

طرح سوئیس سومین طرح از 4 پیشنهاد اصلی طرف‌‌های درگیر در پرونده هسته‌ای ایران محسوب می‌شود که ظرف 20 روز اخیر در رسانه‌های بین‌المللی منتشر شده است. در طرح اول؛ محمد البرادعی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پیشنهاد کرد که برای «حل آبرومندانه» بحران اتمی ایران، همزمان ایران غنی‌سازی را تعلیق کرده و کشورهای غربی نیز فرآیند تحریم جمهوری اسلامی را متوقف کنند. این طرح بلافاصله از سوی تهران، واشینگتن و لندن رد شد.

در طرح دوم، ولادیمیر پوتین بر مبنای طرح محمد البرادعی پیشنهادی مطرح کرد که اطلاعات زیادی درباره آن در رسانه‌ها منتشر نشد. این پیشنهاد ظاهراً در سفر علی اکبر ولایتی به مسکو تقدیم طرف ایرانی شده است. تهران ظاهراً از این پیشنهاد استقبال کرده است.

چند روز پس از آن در زمان سفر علی لاریجانی به مونیخ، رسانه‌های اروپایی از تدوین طرحی با محوریت سوئیس خبر دادند که سومین پیشنهاد محسوب می‌شود. این طرح که با عنوان «غنی‌سازی خشک» مشهور شد با واکنش منفی آمریکا و تروئیکای اروپایی مواجه شد. علی لاریجانی مذاکره کننده ارشد ایرانی نیز پس از دیدار با عالی‌ترین مقامات سوئیس اعلام کرد که این کشور طرح خاصی را به جمهوری اسلامی ارایه نکرده است.

لاریجانی البته دو روز بعد یعنی  23 بهمن‌ماه در گفت‌و‌گو با روزنامه «زود دویچه سایتونگ» اعلام کرد پیشنهادهایی وجود دارد که ایران سانتریفیوژها را به گونه‌ای به کار بیندازد که فقط اورانیوم را تا حد اندکی مثلا تا چهار درصد غنی کند. در این زمینه اطلاعات بیشتری منتشر نشد تا آن که روزنامه الوطن امروز شنبه در خبری پیرامون این طرح که چهارمین پیشنهاد محسوب می‌شود اعلام کرد خاویر سولانا به آمریکا پیشنهاد کرده که به ایران اجازه دهد اورانیوم را به میزان محدودی، با درجه پایین و زیر نظر سازمان بین‌المللی انرژی اتمی غنی‌سازی نماید.

تحلیل آسوشیتدپرس
آفتاب:‌ خبرگزاری آسوشیتدپرس روز شنبه به نقل از برخی دیپلمات‌های غربی که نخواسته‌اند نامشان فاش شود مدعی شد ایران برای پذیرش غنی‌سازی خشک (بدون تزریق گاز به سانتریفیوژها) در طول زمان مذاکرات اعلام آمادگی کرده است. آسوشیتدپرس در ادامه گزارش خود با اشاره به تفاوت‌های موجود میان مناقشه هسته‌ای تهران و غرب با بحران اتمی کره شمالی، به تحلیل «مواضع مصالحه ‌جویانه» مقامات کشورمان در روزهای گذشته پرداخته و نتیجه می‌گیرد با وجود تاکید وزیر امور خارجه آمریکا بر لزوم پیروی از الگوی کره‌شمالی برای حل و فصل مناقشه هسته‌ای ایران، این دو مساله راه حل‌های مختلفی را طلب می‌کنند.

در بخشی از تحلیل خبرگزاری آسوشیتدپرس آمده است: «مذاکره‌کنندگان اتمی آمریکا و متحدان منطقه‌ای‌اش هفته گذشته موفق شدند کره شمالی را متقاعد به قبول معامله‌ای کنند که به خلع سلاح اتمی این کشور منجر می‌شود، ولی مسئله اینجاست که بر خلاف گفته خانم رایس راه حلی که برای حل بحران هسته‌ای شبه جزیره کره موثر بود در برابر ایران کاربرد ندارد». 

این گزارش می‌افزاید: «توافق با کره شمالی درست در روزهایی به‌دست آمد که صداهای ملایم‌تری از تهران به گوش می‌رسید. هاشمی رفسجانی گفت که کشورش حاضر به حذف موانع گفتگوی مستقیم با ایالات متحده است. بسیاری دیپلمات‌های غربی اشاره رئیس‌جمهور سابق به «حذف موانع» را کنایه از آمادگی ایران برای تعلیق غنی‌سازی اورانیوم دانستند، موضوعی که کاخ سفید همواره به عنوان پیش‌شرط مذاکره مستقیم با تهران بر آن تاکید کرده‌است». 

به گفته آسوشیتدپرس، برخی دیپلمات‌های اروپایی نیز معتقدند اتفاق مهمی در خصوص برنامه هسته‌ای ایران به وقوع پیوسته است. مقامات ایرانی برای ماه‌ها حتی به بحث گذاشتن تعلیق غنی‌سازی را نیز نمی‌پذیرفتند، در حالی که اکنون به وضوح می‌‌گویند که این موضوع، «تابو» نیست. یک دیپلمات غربی روز شنبه به شرط فاش نشدن نامش به خبرنگار AP گفت اطلاعات محرمانه‌ای در دست دارد که نشان می‌دهد مقامات ایران طرح غنی سازی خشک (بدون تزریق گاز اورانیوم به داخل دستگاههای سانتریفیوژ) را برای مدت زمان سه ماه قابل مذاکره می‌دانند.

این گزارش در ادامه آورده است: به عقیده دیپلمات‌های بدبین حتی این موضوع (پذیرش تعلیق موقت) نیز پیش‌درآمد تعیین‌کننده‌ای برای حل مشکل نخواهد بود. ایالات متحده پیش از این بارها با طرح چنین پیشنهادی مخالفت کرده و موضوع را به اطلاع شرکای اروپایی‌اش رسانده است. به همین دلیل بود که دیدار هفته گذشته علی لاریجانی مذاکره‌کننده ارشد اتمی ایران با مقامات اروپایی هیچ خبر مهمی به همراه نداشت و دو روز پس از بازگشت وی به تهران سوئیس هم به جمع تحریم‌کنندگان ایران پیوست.

آسوشیتدپرس در ادامه تحلیل خود به عمق اختلافات ایران و آمریکا اشاره کرده و با اذعان به تلاش آمریکا برای هر چه پیچیده‌تر کردن بحران اتمی ایران و تفاوت‌های آن با بحران کره شمالی آورده است «در مذاکرات پکن شرکای واشنگتن می‌توانستند مذاکرات را به طرف دستیابی به توافق هدایت کنند زیرا از اراده آمریکا برای حل‌و‌فصل موضوع مطمئن بودند، اما درباره ایران، کاخ سفید به دلایل متعدد برنامه اتمی این کشور را بخشی از مشکل خود با تهران می‌داند و نه همه آن». 

این تحلیل در پایان تاکید کرده است: به عقیده رایس و همکارانش نوع تهدیدی که از سوی پیونگ‌یانگ و تهران صادر می شود با یکدیگر متفاوت است، پس نوع معامله‌ای که با این دو کشور صورت می‌گیرد نیز باید متفاوت باشد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین