آفتابنیوز : یکی از رهبران مخالفان دولت تاجیکستان که پس از سفر به روسیه سر از تاجیکستان در آورد در ویدیویی از قبل ضبط شده می گوید اگر او در تاجیکستان ظاهر شود بدین معنی است که او را دزدیده اند و هر گونه اظهاراتش در آن صورت اعتبار ندارد.
مقامات تاجیکستان روز ۱۵ فوریه اعلام کردند که شراف الدین گدایف، رهبر گروه "اصلاحات و رشد تاجیکستان" به اختیار خودش به کشور بازگشته است.
مقامات تاجیکستان پس از آن، ویدیویی از او نشر کردند که آقای گدایف در آن اذعان می کند که داوطلبانه به کشور بازگشته است و از مقامات کشور ستایش می کند.
در ویدیویی که به تازگی با ثبت قبلی آقای گدایف توسط "پیمان ملی تاجیکستان"، ائتلاف گروه های سیاسی مخالف دولت تاجیکستان در خارج، منتشر شده او می گوید این ویدیو را در حالتی پیدا خواهید کرد که "یا من کشته شدهام یا مرا دزدیدهاند یا من لادرک شدهام." او می گوید حالا در هلند زندگی می کند و اسناد اقامتش در این کشور را نشان می دهد.
پیمان ملی تاجیکستان پیش از این نیز در پی ظهور آقای گدایف در تاجیکستان اعلام کرده بود که او ربوده شده است.
آقای گدایف در این ویدیو می گوید روز ۱۴ فوریه به روسیه سفر دارد و در آن جا با مقامات شورای امنیت روسیه ملاقات خواهد کرد. او می افزاید به دلیل اینکه دولت تاجیکستان مخالفان خود را اخیرا از روسیه به تاجیکستان انتقال داده است احتمال ربوده شدن او وجود دارد و به همین دلیل این ویدیو را ضبط کرده است.
آقای گدایف می گوید در صورت ارائه بیانیه توسط او از طریق تلویزیون دولتی تاجیکستان یا شبکههای اجتماعی در مورد اینکه با خواهش خود به تاجیکستان آمده است این حرف ها دروغ خواهد بود. او گفته است هیچ گاه با خواست خود به تاجیکستان نمی رود. او می گوید اگر تحت فشار، شکنجه یا عوامل دیگر نسبت گروه یا شخصیتی از سوی او بیانیه ای پخش شود غیر قابل اعتبار خواهد بود.
او می افزاید تنها این ویدیو ارزش حقوقی دارد زیرا هنگام آزادی او ضبط شده است.
آقای گدایف گفته است از جامعه جهانی و سازمان های بین المللی، کشور های غربی و کشور هلند خواهش می کند که در صورت زندانی شدن پرونده اورا پیگیری کنند و از حقوق او به عنون پناهنده حمایت کنند.
وراینیکا نادژدینا، رئیس سازمان "بینش حقوق بشر" در هلند و وکیل مدافع آقای گدایف به داریوش رجبیان از برنامه "چشم انداز بامدادی" رادیوی فارسی بی بی سی گفت: "موضوع آقای گدایف در صدر مسائل وزارت خارجه هلند است و پلیس و کارآگاهان هلندی هم وارد ماجرا شده اند."
خانم نادژدینا گفته است مقامات روسیه در پاسخ به درخواست درباره سرنوشت آقای گدایف گفتهاند او به دلیل وجود نامش در فهرست پلیس بینالملل بازداشت و به مقامات تاجیکستان تحویل داده شده است. اما خانم نادژدینا می گوید بازداشت او بنا بر دلایل زیاد خلاف موازین بین المللی است.
منابع دولت تاجیکستان پس از ظهور آقای گدایف در تاجیکستان چندین ویدیو از او نشر کرده اند. از جمله این که او از فرودگاه ظاهرا به دفتر پلیس می آید و با رئیس یکی از بخش های وزارت کشور تاجیکستان ملاقات می کند. در این ملاقات صحبت آقای گدایف با مقام پلیس دوستانه به نظر می رسد.
در ویدیوی دیگر او در حضور یک مامور پلیس و خانمی که بنا بر گزارش ها خبرنگار خبرگزاری ریا نووستی روسیه در تاجیکستان است به نظر می رسد از دفتر پلیس با مادرش تلفنی صحبت می کند. صدای تلفن با بلندگو پخش می شود که هم مامور پلیس و هم این خانم آن را می شنوند. آقای گدایف در این صحبت به "مادرش" اطمینان می دهد که "در یک دو روز دیگر کارها تمام می شود" و به او "جواب می دهند."
در ویدیوی دیگری او با مادر و خواهرش ظاهرا در دفتری دیده می شوند که آقای گدایف در آن خاموش اما مضطرب به نظر می رسد. مادر او پس از معرفی نام و نام خانوادگی اش از بازگشت پسرش ابراز خوشحالی و از مقامات برای بازگشت او تشکر می کند. او از حوادث جنگ داخلی دهه نود یاد آور می شود و حزب نهضت اسلامی، تشکل اصلی مخالف دولت و متفق کنونی پسر خود را در برانگیختن این جنگ مقصر می داند.
خواهر او نیز با اظهار خوشحالی از بازگشت برادرش از مقامات برای بخشودن او تشکر می کند.
مادر و خواهر آقای گدایف از مخالفین در خارج می خواهند به کشور برگردند.
پیش از این دولت تاجیکستان مخالفین خود را از روسیه گاه رسما و گاه با شیوه های غیررسمی به تاجیکستان انتقال داده است که برخی از آن ها برای مدت های طولانی محکوم به زندان شده اند و برخی هم با اعلام حمایت از سیاست های دولت به زندگی معمولی خود ادامه داده اند.
شرافالدین گدایف رهبر جنبش "اصلاحات و رشد تاجیکستان" است که هدف آن بنیاد یک کشور آزاد و دموکراتیک در تاجیکستان اعلام شده است. این جنبش جزئی از ائتلاف گروه های سیاسی مخالفان دولت تاجیکستان در خارج موسوم به "پیمان ملی تاجیکستان" است. حزب نهضت اسلامی تاجیکستان که دولت تاجیکستان آن را ممنوع و سازمان تروریستی اعلام کرده شامل این ائتلاف است. حزب نهضت اسلامی تاجیکستان این اتهامات را رد کرده است.
شرافالدین گدایف ۳۴ سال دارد. او یکی از چهرههای شناخته شده مخالفین تاجیک در خارج از تاجیکستان است. آقای گدایف از یاران و همکاران عمرعلی قوتف، مؤسس "گروه ۲۴" است که چهار سال پیش در ترکیه کشته شد.
این دو نفر پس از ترک تاجیکستان در سال ۲۰۱۲ ادعا کردند که برخی از افراد نزدیک به رئیس جمهور تجارت آنها را از آن خود کردهاند. بعد از کُشته شدن عمرعلی قوتف، شرافالدین گدایف در اسپانیا پناهنده سیاسی شد.
شرافالدین گدایف که از منتقدان سرسخت دولت تاجیکستان بوده، در این کشور به قاچاق خودرو و تقلب اسناد و مدارک متهم شده و از هفت سال پیش بدین سو تحت پیگرد قانونی قرار داشت.
منبع: بی بی سی