آفتابنیوز : برات قبادیان در مراسم رونمایی از سامانه طرح «تاپ» (توانمندسازی تولید و توسعه اشتغال پایدار) در چهارمحال و بختیاری، با بیان اینکه این طرح به صورت پایلوت در چندین استان در سال ۹۸ انجام میشود، بیان کرد: یکی از استانهای پایلوت برای این طرح چهارمحال و بختیاری است که هدف اصلی در آن، این است که جوانان تحصیلکرده به جای نشستن در دانشگاه، به مدت دو سال در اقتصاد و صنعت تجربه کسب کنند و پایاننامه آنها به صورت نظری ارائه نشود، بلکه معضلات جامعه را بیان کند.
قبادیان اظهار کرد: این طرح ملی فراتر از یک بخش خاص بود و این انتظار وجود داشت در دیگر دستگاهها که نیاز به متخصصان علوم انسانی بود، به دلیل برخی ناهنجاریها، قانون گریزی و نظم ستیزی در دستگاهها اجرایی شود.
وی افزود: برخی دستگاهها سریعاً وارد کار نشدند و این طرح تنها به وزارت صنعت، معدن و تجارت ختم شد، گرچه تعدادی از دستگاهها همکاری لازم را برای این طرح انجام دادند و زمان بسیاری صرف این طرح شد.
قبادیان با اشاره به اینکه جرقه این طرح از اوایل سال ۱۳۹۶ زده شد، تصریح کرد: کارشناسان بسیاری بر روی این طرح فعالیت کردند که ۱۰ هزار نفر ساعت از بخشهای ملی، تخصصی و دولتی بر روی این طرح فعالیت داشتند.
معاون آموزش، پژوهش و فناوری وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: عمده این طرح به بخش خصوصی ارتباط دارد و فعالیت اصلی آن اقتصادی است که باید دانش و فناوری را به بنگاههای صنعتی نفوذ و رسوخ داد تا متخصصان وارد حوزه اقتصادی شوند.
وی ایجاد تحرک در صف تقاضای نیروی کار، دانش بنیان کردن محصولات، جذب دانشآموختگان کارشناسی و مقاطع بالاتر و تأسیس و توسعه واحدهای تحقیق و توسعه را از اهداف فرعی طرح تاپ برشمرد.
قبادیان بیان کرد: رقابت در تولید زمانی میسر است که کالای با کیفیت تولید شود، به طوری که در کشور ۲۰ درصد از تولیدات ناخالص به دلیل کیفیت پایین، دوبارهکاریها و خدمات غیر قابل قبول به هدر میرود.
وی گفت: برای رشد کیفیت محصولات تولیدی و خدمات عرضه شده لازم است به عوامل مؤثر در افزایش بهبود کیفیت همچون مواد اولیه و فرایند تولید علمی اهمیت داده شود.
قبادیان اضافه کرد: امروزه برای محصولات، خطکشی به نام استاندارد گذاشته شده است که در صورت رعایت آن، تمامی افراد خواهان خرید محصول تولیدی هستند.
وی گفت: در حال حاضر رکود و بیکاری در بخش اقتصادی وجود دارد که مشکل بیکاری را میتوان با کارآفرینی برطرف کرد، زیرا کارآفرینان به عنوان عنصر کلیدی رشد و توسعه در جامعه محسوب میشوند.
معاون آموزش، پژوهش و فناوری وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه عوامل مؤثر در کارآفرینی در سطوح خرد، میانه و کلان تعریف میشود، گفت: در سطح کلان کارآفرینی به دو دسته طرف عرضه و تقاضا تقسیمبندی میشود که طرف عرضه در واقع عرضه منابع انسانی دانشآموخته و دانشگاهی بوده و طرف تقاضا بیانگر فرصتهای در دسترس برای آغاز کسب و کار است.
وی تاکید کرد: بخشهای مختلف اقتصادی بر اساس مطالعه، برنامه، حساب و کتاب و تخصص شکل نگرفته به همین دلیل با مشکل و معضل مواجه میشوند. طبق آمارها پیشبینی میشود بیش از یک میلیون نفر به لحاظ سنی سالانه وارد بازار کار شوند که ۶۴ درصد آنها دانشگاه را ترک و باید برای آنها شغل ایجاد کرد.
مقصر مهاجرت تحصیلکردهها هستیم
او افزود: ایران به لحاظ نظری رتبه سوم را در دنیا دارد که این مهم سرمایه بینظیری است و آرزوی کشورهای پیشرفته در اختیار داشتن این سرمایهها است. مقصر رفتن افراد تحصیلکرده از ایران به دیگر کشورها، ما هستیم، زیرا زمینه را برای ماندن آنها فراهم نکردیم که بخشی از آن به تربیت آنها و بخشی به کارآفرینی ارتباط دارد که متأسفانه برای این امر برنامهریزی صورت نگرفته است.
وی بیان کرد: راهبرد اساسی در طرح تاپ، توسعه بنگاههای اقتصادی و دانش بنیان کردن اقتصاد است.
معاون آموزش، پژوهش و فناوری وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به وجود یک میلیون و ۲۰۰ هزار دانشجوی در حال تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد، تصریح کرد: اگر ۱۰ درصد از این دانشجویان با استفاده از نظریه، در عالم واقعی اقتصاد مشغول به فعالیت شوند یعنی ۱۲۰ هزار مسئله در اقتصاد کشور حل خواهد شد.
وی تاکید کرد: معضلاتی که در اقتصاد ایران از جمله رکود اقتصادی، تورم، فضای نامساعد کسب و کار و … در حوزه بازار کار وجود دارد، بخش عمدهای از آن را میتوان از طریق طرح تاپ مرتفع کرد.
قبادیان گفت: اقتصاد براساس دانش، ایده و نظریهپردازی است و اقتصاد مبتنی بر مواد خام و منابع در حال پایان رسیدن است. هر چه بر روی دانش، منابع انسانی، فکر، اندیشه و خلاقیت سرمایهگذاری شود نتایج آن در آینده مشاهده خواهد شد.
قبادیان با اشاره به این که دانشگاههای کشور باید برنامه خود را تغییر دهند، گفت: دانشگاههای نسل اول در دنیا تنها به آموزش میپرداختند، نسل دوم آموزش و کار پژوهشی و نسل سوم آموزش، پژوهش و کارآفرینی را شامل میشد و اکنون دانشگاههای مطلوب دنیا از نسل سوم به نسل چهارم در حال ارتقا هستند زیرا هدف آنها پیشروی به سمت اقتصاد است.
وی بیان کرد: متأسفانه دانشگاه در مقابل جامعه احساس مسئولت نکرده و از طرفی صنعت به دانشگاه اعتماد نمیکند که باید طرحی جدید برانداخته شود.
معاون آموزش، پژوهش و فناوری وزارت صنعت، معدن و تجارت در پایان با اشاره به برگزاری نمایشگاه پژوهش امسال، خاطرنشان کرد: امسال محصولاتی که به لحاظ تحریم و دانش فناورانه با مشکل مواجه بودند، در معرض دید قرار گرفتند، ۹۰۰ محصول که نیازهای فناورانه داشتند، در نمایشگاه قرار گرفتند که این امر به بسته شدن قرارداد به مبلغ ۱۳۰ میلیارد تومان منجر شد.
منبع: ایسنا