کد خبر: ۵۷۹۳۸۵
تاریخ انتشار : ۱۸ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۵:۱۶

مردم به اندازه نیازشان خرید کنند

در میزگردی که با عنوان تنظیم بازار و نظارت بر نحوه توزیع و قیمت گذاری کالاهای اساسی در دفتر خبرگزاری ایسنای کردستان برگزار شد، جنبه‌های مختلف تنظیم بازار بررسی و بر همکاری بیشتر مردم در این زمینه تاکید شد.
آفتاب‌‌نیوز :
این میزگرد با حضور «فرزاد سردارزاده» رئیس اداره نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان، «شهریار حنیفی» مدیر تنظیم بازار سازمان جهاد کشاورزی کردستان و «حامد قادرزاده» عضو هیات علمی و استاد دانشگاه کردستان برگزار شد.

مدیر تنظیم بازار سازمان جهاد کشاورزی کردستان در این میزگرد اظهار کرد: در حال حاضر عمده مصرف مردم مواد پروتئینی، برنج و شکر و میوه است که با توجه به شاخص جمیعیتی استان توانسته‌ایم آن را تامین کنیم.

شهریار حنیفی افزود: فقط در تامین گوشت موردنیاز مردم با مقداری مشکل مواجه شده‌ایم، هرچند دولت اخیرا نسبت به واردات گوشت اقدام کرده و امیدواریم این مسئله حل شود.

وی در ادامه سخنان خود عنوان کرد: تاکنون 3591 تُن برنج در استان توزیع شده و 2200 تُن نیز آماده توزیع است که متناسب با شاخص جمیعتی هر شهر توزیع می‌شود، شکر قریب به 400 تُن توزیع شده و 580 تُن نیز آماده توزیع است، گوشت منجمد گوساله‌ای 800 تُن توزیع شده و حواله توزیع 190 تُن صادر شده که تا پایان سال توزیع می‌شود و گوشت مرغ منجمد نیز 451 تُن برای توزیع موجود است.

ذخیره سازی 1750 تُن میوه برای شب عید

مدیر تنظیم بازار سازمان جهاد کشاورزی کردستان اعلام کرد: برای شب عید 1750 تُن میوه شامل 1000 تُن پرتقال و 750 تُن سیب درختی در استان ذخیره سازی شده که براساس برنامه‌ریزی صورت گرفته بعد از 20 اسفندماه در 85 غرفه عرضه میوه در سطح استان توزیع می‌شود.

وی با اشاره به اینکه 30 غرفه برای توزیع میوه در شهر سنندج در نظر گرفته است، گفت: هم اکنون میوه شب عید استان در سه سردخانه شهرهای سقز، مریوان و سنندج ذخیره سازی شده است.

سردار زاده در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه از جمله عمده مشکلات ما احتکار خانگی است، تصریح کرد: متاسفانه عمده مردم متناسب با مصرفشان خرید نکرده بلکه مازاد بر آن خرید می‌کنند، در صورتی که در حال حاضر دولت به اندازه کافی کالاهای اساسی را ذخیره کرده و مشکلی پیش نخواهد آمد.

وی همجواری با کشور عراق و تهیه کالاهای اساسی مردم استان‌های مرزی آن در استان کردستان را نیز یکی دیگر از مشکلات دانست و گفت: به دلیل اینکه ارزش پول ملی ما پایین آمده است از شهرهای مرزی عراق به استان کردستان سفر کرده و کالاهای اساسی خود را در اینجا خریداری می‌کنند که باید برای چاره اندیشی کرد.

اجرای طرح نظارتی ویژه نوروز در کردستان

رئیس اداره نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان نیز در ادامه این میزگرد اظهار کرد: هرساله از 15 اسفند الی 15 فروردین ماه سال آینده طرح نظارتی ویژه نوروز را اجرا می کنیم که امسال با توجه به وجود تحریم‌ها و هجمه و مشکلات اقتصادی، همزمان با سراسر کشور این طرح را از اول بهمن ماه آغاز کردیم و تا نیمه فروردین ماه 98 ادامه خواهد داشت.

«فرزاد سردارزاده» هدف از برگزاری طرح نظارتی را حفظ آرامش در بازار و ایجاد فضایی امن برای خرید مصرف کننده، شناسایی نواقص بازار، نظارت بر توزیع کالاهای یارانه‌ای، نظارت و کنترل قیمت‌ها، نظارت بر ضرایب سود خرده فروشان و ... عنوان کرد.

وی گفت: براساس قوانینی که در حوزه حمایت از حقوق مصرف کننده وجود دارد هرکس حقی از مصرف کننده ضایع کند با وی برخورد خواهد شد.

رئیس اداره نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان با بیان اینکه نظارت بر قیمت کالاها و خدمات نیز انجام می‌شود، ادامه داد: در این مدت در قالب گشت‌های مشترک با سازمان جهادکشاورزی، تعزیرات حکومتی، اماکن، دانشگاه علوم پزشکی و ... از سطح عرضه کالاها بازدید شده و از نظر بهداشتی و نیز تامین کالاهای موردنیاز مردم موارد لازم در نظر گرفته شده است.

وی اضافه کرد: همچنین در طول این مدت به تمامی دستگاه‌های دولتی و نظامی و حتی انجمن حمایت از مصرف کنندگان هم فراخوان داده‌ایم که با این سازمان همکاری افتخاری داشته باشند تا نقش موثری را در سطح بازار داشته باشیم.

سردارزاده تاکید کرد: اقدامات چکشی راهکار خوبی برای برخورد با گران فروشان نیست، بلکه ما نیازمند کار فرهنگی هستیم و اینکه دستگاه‌ها کالاها را به موقع تامین کنند و ما نیز نظارت لازم را داشته باشیم.

وجود 68 هزار واحد صنفی در کردستان

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه در کردستان 68 هزار واحد صنفی به ثبت رسیده است، اعلام کرد: 10 هزار واحد صنفی مجوز دارند اما هنوز در سامانه ثبت نشده و 8000 واحد هم به صورت غیرقانونی و بدون مجوز مشغول به فعالیت هستند که در مقابل آنها فقط 48 نفر بازرس در سطح استان داریم.

رئیس اداره نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان ادامه داد: هرچند ما نظارت‌های خودمان را انجام می‌دهیم، اما متاسفانه در سطح استان متناسب با حجم و گستردگی واحدهای صنفی بازرس نداریم و نظارت ما محدود است.

وی اضافه کرد: در سال گذشته 99 هزار و 523 مورد بازرسی از سطح بازار و واحدهای صنفی صورت گرفت که 3342 مورد تخلف شناسایی و 3131 فقره پرونده به تعزیرات حکومتی معرفی شد؛ در نهایت ارزش ریالی جریمه واحدهای متخلف 12 میلیارد و 310 میلیون و 490 هزار ریال بوده است.

سردار زاده عنوان کرد: امسال نیز تاکنون 105 هزار و 382 مورد بازرسی صورت گرفته که 5021 مورد انواع تخلف شناسایی و 4453 مورد پرونده تشکیل شده است؛ ارزش ریالی جریمه متخلفان 60 میلیارد و 438 میلیون و 131 هزار ریال بوده است.

وی گفت: در مقایسه با سال گذشته 80 درصد از نظر ارزش ریالی، جریمه متخلفان افزایش داشته و از نظر تعداد تخلف 36 درصد و تعداد تشکیل پرونده نیز 30 درصد رشد داشته‌ایم.

مقابله با گرانفروشی نیازمند مشارکت مردم است

رئیس اداره نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان در ادامه با بیان اینکه اگر افراد شخصا به خاطر گرانی قیمت کالایی شاکی باشند، بازرسان ما آن را در اولویت خود قرار می‌دهند، تصریح کرد: ما به همکاری و مشارکت مردم نیاز داریم، آنها باید گزارش گران فروشی را به ما بدهند و ما نیز حتما از آن بازدید و بررسی لازم را خواهیم کرد.

وی با عنوان اینکه قیمت‌ها مصوب هستند و همه واحدها مکلف هستند آن را رعایت کنند، گفت: اگر همه دستگاه‌ها در کنار یکدیگر و به موقع کار کنند میزان تخلفات بسیار کاهش می‌یابد و بازدهی کار بالاتر می‌رود.

سردار زاده همچنین ذکر کرد: یکی از مشکلات این است که متاسفانه وقتی قیمت کالایی بالا می‌رود مردم بیشتر خرید می‌کنند و همین باعث افزایش قیمت‌ها می‌شود در صورتی که اگر خرید نکنند قیمت‌ها پایین می آید.

وی در پایان خاطرنشان کرد: گمرک نیز چون نیروی کافی را ندارد نمی‌تواند به خوبی خروج کالاها را از مرز کنترل کند در نتیجه برخی از کالاهای اساسی از مرز خارج می‌شوند و کمیابی این کالاها باعث گرانی می‌شود.

مردم به این باور رسیده‌اند که نمی‌شود با گرانی مقابله کرد

عضو هیات علمی و استاد دانشگاه کردستان نیز در این میزگرد با بیان اینکه امروزه کمتر به همکاری مردم در نظارت بر بازار توجه می‌شود، اظهار کرد: دیدگاه مردم در قبول مغلوبیت در بازار و اینکه نمی‌شود کاری انجام داد، باعث شده که سازمان بازرسی صمت نیز نتواند به اهداف خود دست یابد.

حامد قادرزاده ادامه داد: ما در فرآیند گذر اقتصادی هستیم و حتی اگر در تحریم هم نباشیم به مرور باید برای تحریک تولید، زمینه آزادسازی قیمت‌ها صورت گیرد، اما نه به شیوه یکباره و یک جریان سریع در بازار؛ چون این مسئله جزو برنامه‌های پنهان همه کشورهای در حال توسعه است.

وی عنوان کرد: بخش عمده‌ای از هزینه‌های دولت به کنترل مصنوعی بسیاری از کالاها برمی‌گردد چون در شرایط تورمی فشار بر دولت بیشتر است. آماده سازی‌های ذهنی در بازار باید انجام شود اما این قسمت بسیار مورد توجه قرار نمی‌گیرد.

این استاد دانشگاه ادامه داد: از نظارت‌ها نتیجه عکس گرفته‌ایم چون مدام تکرار می‌شوند و نتیجه لازم را در پی ندارند، ناتوانی مقابله را نشان می‌دهد و مردم هم باور کرده‌اند که کسی نمی‌تواند کاری انجام دهد. مردم معتقدند کالای زیادی را باید بخرند و برای فردا انبار کنند که این هزینه زیادی را بر بازار تحمیل کرده است.

وی همچنین با بیان این مسئله که به دلیل عدم هماهنگی دستگاه‌های ذیربط، نتیجه لازم گرفته نمی‌شود، گفت: امر نظارت بر بازار نباید تعطیلی داشته باشد، در صورتی که اطلاعیه‌ها در دو روز آخر هفته منتشر می‌شود که ما به دلیل تعطیلی مقداری زمان را از دست می‌دهیم و چون تعداد خریداران و فروشندگان زیاد هستند امکان اینکه در کمترین زمان ممکن اطلاعات لازم را به مردم بدهیم وجود ندارد.

قادرزاده تصریح کرد: یک خلاء در این زمینه، نبود بنرهای مناسب اطلاعاتی در بازار است در مورد اینکه مردم چگونه می‌توانند با گران فروشی برخورد کنند؛ یا اینکه واحدهای متخلف را به مردم معرفی نکرده‌ایم تا مردم ببینند که نظارت لازم انجام و نتیجه هم گرفته می‌شود.

ضرورت نصب بنرهای اطلاعاتی چگونگی برخورد با گران فروشان

وی ادامه داد: در این زمینه نیازمند انجام سه کار هستیم که یک، نصب بنرهای اطلاعاتی در شاهراه‌های بازار است تا مردم بدانند کجا و چگونه با متخلفان در بازار برخورد کنند، دو، مردم نتیجه برخورد را به صورت عینی ببینند و سه اینکه دستگاه های دولتی راهکارهای مناسب را به عنوان یک پیشنهاد چند فوریتی اعلام کنند تا در سطح بالا برای آن تصمیم گیری و ابلاغ شود.

عضو هیات علمی دانشگاه کردستان در بخش دیگری از سخنان خود ذکر کرد: جمعیت قابل توجهی از واحدهای صنفی ما پروانه کسب ندارند که فعالیت غیر رسمی آنها به باور عدم کنترل وضعیت بازار کمک می کند، در نتیجه وضعیت ما از این بهتر نخواهد شد.

وی برگزاری جلسه ‎ ای با اصناف را امری موثر در کنترل بازار دانست و گفت: بازار در اختیار تعدادی محدود و انگشت شمار است و چون یک هماهنگی ثانیه‌ای بین فعالان بازار وجود دارد برگزاری جلسه با آنها باعث هماهنگی بیشتر در قیمت‌ها می شود.

قادرزاده همچنین به نقش رسانه ملی نیز در رابطه اشاره و تصریح کرد: رسانه ملی ما رسالت خبری خود را به فعالیت‌های ارائه راهکاری تبدیل کند چون متاسفانه نه در رسانه ملی و نه در رسانه محلی، زمان و موضوع مشخصی برای ارائه راهکار در مورد مدیریت نظارتی مردم وجود ندارد.

وی با اشاره به اینکه یک بسته آموزشی مشخص برای ارائه راهکار به مردم نداریم، ذکر کرد: هنوز با کمال تاسف باور به مدیریت بازار وجود ندارد و افرادی که در این بخش برنامه ارائه می دهند کف بازار را زیاد نمی‌شناسند و به کسانی هم که در شهرستان‌ها کف بازار را می‌شناسند توجه نمی‌شود.

این استاد دانشگاه تاکید کرد: اگر ما پیش بینی بازار را می‌کردیم اکنون وضعیت برخی از کالاها اینگونه نبود.

مردم به سراغ آنچه که رسانه مطرح ‌کند، می‌روند

وی در ادامه عنوان کرد: در استان کردستان که سال‌ها صادر کننده دام زنده به سایر نقاط کشور بوده امروز مسئله گوشت مطرح است، چون مردم به این نتیجه رسیده‌اند که هرچیزی را رسانه مطرح می‌کند باید فردا به سراغ آن بروند وگرنه وضعیت بدی پیش خواهد آمد.

قادرزاده ادامه داد: باید در سطح استان برای سه گروه مسئولان رده میانی، فعالان حوزه اصناف و متخصصان و معتمدان بازار برنامه آموزشی برگزار کنیم و برای مردم ارائه راهکار و بیان واقعیت را داشته باشیم.

وی خاطرنشان کرد: باید عاملان توزیع مشخص باشند که افرادی خوش سابقه هستند و مردم به آنها اعتماد دارند، اما متاسفانه این کار انجام نمی‌شود.

این عضو هیات علمی دانشگاه کردستان در پایان با اشاره به اینکه در سیستم بازار دست‌های پنهان زیادی وجود دارد که باعث می‌شود به صورت رسمی نتوانیم نظارت لازم را انجام دهیم، گفت: دانش نادرست مردم نسبت به رفتار اقتصادی نیز باعث ایجاد رفتارهای غلط اقتصادی شده است چون اگر مردم از مغازه‌ها و محصولات دارای مجوز بخرند کمتر دچار مشکل می‌شوند.

ایسنا 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پربحث ترین عناوین
پرطرفدار ترین عناوین