آفتابنیوز : در اولین روز هفته، قیمت دلار نوسان چندانی را تجربه نکرد و سکه تمام بهار آزادی با پرش کوتاهی به بالای مرز ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی رفت. روز شنبه، شاخص ارزی با ۶۰ تومان افزایش به بهای ۱۳هزار و ۱۵۰ تومان رسید. همزمان با رشد دلار، سکه تمام بهار آزادی توانست با ۶۵هزار تومان افزایش به بهای ۴ میلیون و ۵۴۰ هزار تومانی برسد. یکی دیگر از عوامل مهمی که به بازگشت قیمت سکه به بالای مرز ۴ و نیم میلیون تومانی کمک کرد، رشد بهای اونس دربازارهای جهانی روز جمعه بود.
اونس در آخرین روز کاری بازارهای جهانی تا آستانه مرز هزار و ۳۰۰ دلار بالا رفت و از این طریق انتظارات معاملهگران بازار داخلی را تحت تاثیر قرار داد. در روزی که نوسان قیمت سکه بالا بود، شاخص ارزی قدرت چندانی برای عبور از محدوده ۱۳ هزار و ۳۰۰ تومانی از خود نشان نداد و همزمان نیروی فروشندگان نیز به اندازهای نبود که قیمت را به زیر محدوده ۱۳ هزار و ۱۰۰ تومانی ببرد. برخی از بازیگران با تجربه بازار عنوان میکردند، دیروز حجم معاملات در بازار چندان بالا نبود و عنوان میشد، بازار در حال استراحت و پیدا کردن مسیر خود است.
در این میان، عده دیگری باور دارند، آینده قیمتی دلار برای معاملهگران مبهم است و از این رو تمایلی به خرید یا فروش از خود نشان نمیدهند. در این میان، عدهای از بازیگران ارزی باور داشتند، نشانههای افزایشی بیرونی خاصی نیز در بازار وجود نداشت که خریداران را ترغیب به حضور فعالانه در بازار کند.
بهعنوان مثال، دیروز نرخ حواله درهم بالای مرز ۳ هزار و ۶۰۰ تومانی معاملات خود را آغاز کرد و حتی به آستانه سطح ۳ هزار و ۶۵۰ تومانی رفت؛ با این حال، همین که معاملات از ساعت ۱۱ صبح در بازار داخلی بهطور جدی شروع شد، به یکباره قیمت درهم در مسیر نزولی قرار گرفت و قیمت دلار نیز از محدوده ۱۳ هزار و ۳۰۰ تومانی فاصله گرفت.
به این ترتیب، روز شنبه عامل درهم بهعنوان یک متغیر بیرونی نتوانست نیروی افزایشی خاصی را به بازار داخلی هدایت کند. از آن سو، نوسانگیران نیز با خریدهای پشت خطی تلاش زیادی کردند که قیمت دلار در روز شنبه در سطوح قیمتی بالاتری بازگشایی شود. آنها در این هدف موفق شدند ولی با عرضه صرافیهای منتخب بازارساز و عدم ورود تقاضای جدید به بازار، نوسانگیران از بازار خارج شدند.
در واقع در همان صبح روز شنبه، نوسانگیران احتمالا به این نتیجه رسیدند که اولین روز هفته زمان مناسبی برای افزایش قیمت نیست. با این حال، پس از اینکه قیمت دلار از محدوده ۱۳ هزار و ۳۰۰ عقبنشینی کرد، نتوانست به پایینتر از محدوده ۱۳ هزار و ۱۰۰ تومانی برود و فروشندگان نیز تمایلی برای عرضه بیشتر در بازار از خود نشان ندادند. یکی از بازیگران باتجربه بازار باور داشت، بازارساز به دنبال آن است که از یکسو سطح تقاضا را مورد آزمون قرار دهد و از سوی دیگر با محدود کردن دامنه نوسانات، توجهات به بازار ارز را کاهش دهد.
در واقع از نظر آنها بازارساز به دنبال آن است که با هزینه کمتری قیمت را به کانال پایینتر ببرد؛ بنابراین دردرجه اول به دنبال خسته کردن معاملهگران است و در درجه دوم به دنبال عدم ورود افراد عادی به بازار است. دیروز نرخ دلار در صرافیهای منتخب بازارساز نیز نوسان چندانی نداشت و نکته جالب آن بود که بین قیمت بازار آزاد و نرخ عرضه صرافیهای منتخب اختلاف قیمت چندانی وجود نداشت.
عدم اختلاف بین قیمت صرافیهای منتخب و بازار آزاد راه را بر آربیتراژ ارزی و ورود تقاضای کاذب به بازار بسته بود. برخی فعالان نیز کاهش تقاضا در روزهای اخیر را ناشی از برخوردهای امنیتی تازه با دلالان دانستند. برخی از معاملهگران از حضور ماموران انتظامی در مکانی به نام «پله آهنی» خبر دادند.
روز گذشته رئیس اداره تشخیص جرائم مرکز تشخیص و پیشگیری از جرائم سایبری پلیس فتا ناجا نیز از شهروندانی که قصد مسافرت به خارج از کشور را دارند، خواست حتما برای تهیه ارز به صرافیهایی که مورد تایید بانک مرکزی هستند، مراجعه کنند.
منبع: روزنامه دنیای اقتصاد