آفتابنیوز : این نشان را گروهی با عنوان «جمعیت توسعهگران فضای مجازی پاک (فمپ)» طراحی کردهاند و هدفشان از ارایه چنین طرحی، آنطور که در وبسایتشان آمده این است: «در این میان خیل عظیمی از کلمات و نشانهها وجود دارد که میتوانیم به فکر معادل فارسی برای آنها باشیم و این مهم بهعهده فرهنگستان زبان و ادب فارسی است، اما آنچه باعث شد توجه ما به ساخت نمادی معادل نماد @ جلب شود، فراگیری آن در فضای مجازی و نبود معادل خاصی برای آن است. پیشنهاد ما برای جایگزینی و بومیسازی نماد @، نماد «درنشان» است؛ نمادی که بهدلیل شباهت با نماد اتساین ارتباط خود را با نماد اصلی حفظ و در عین حال مفهوم at را با کلمه «در» معادلسازی میکند و همچنین نمادی راست به چپ است.»
طراحان این نماد که عضو سازمان مردمنهاد «فمپ» هستند، میگویند نامفهوم بودن @ برای کاربران فارسیزبان باعث شده دست به چنین ایدهای بزنند. این نشان که به ادعای طراحانش قرار است در یونیکد جهانی بهعنوان یک نشان ایرانی و جایگزین نشان @ برای فارسیزبانان مورد استفاده قرار گیرد، در پنجمین همایش ملی فضای مجازی پاک با حضور دبیر و عضو شورای عالی فضای مجازی و همراهی معاون دادستانی در حوزه فضای مجازی رونمایی شد و انتقادهای جدی کارشناسان را در پی داشت. بسیاری از آنان معتقدند درحالیکه کشور در زمینههای زیرساخت اینترنتی و خدمات ارتباطی، مسائل مربوط به سرعت و کیفیت اینترنت و... چالشهای جدی دارد، پرداختن به یک نشانه که یک مسأله غیر زیرساختی و فرعی محسوب میشود، مشکلات بخش عمده کاربران را برطرف نمیکند. از سوی دیگر، تکبُعدی بودن و ارایه یک محصول در بازار، بدون اینکه بستر کاربردی برای آن ارایه شده باشد، میتواند به ضرر حضور یک طرح یا ایده در بازار باشد. برای اجتناب از این شکست، کمپانیهایی مثل گوگل بهجز ایمیل، سرویسهای دیگری نیز ارایه میکنند تا کاربر را کنار خودشان نگه دارند. در نهایت، زمانی یک پروژه، اقتصادی تعریف میشود که تعداد کاربرانش از حد معینی بیشتر باشد. با همین نگاه، بومیسازی در بسیاری از موارد نهتنها کاربردی ندارد، که میتواند هزینه به کشور تحمیل کند. با وجود این، رسول جلیلی، از اعضای شورای عالی فضای مجازی از مزایای این طرح به همشهری گفته و آن را پروژهای داوطلبانه دانسته: «این پروژه در یک سازمان مردمنهاد طراحی شده و هزینه ساخت تندیس آن که در رونمایی پرداخت شد، یکمیلیون تومان بوده است. نه قراردادی برای این موضوع بوده، نه بحث مالی مطرح بوده است.» او در ادامه گفته: «قاعدتا اگر بخواهید به دوستی در یک کشور خارجی ایمیل بزنید، باید از نمادهای بینالمللی استفاده کنید و این نماد تنها کاربرد داخلی دارد و جایگزینی @ به جای «در نشان» هم پروسهای زمانبر است.»
با وجود آنکه این طرح هنوز عملیاتی نشده، اما واکنشها نسبت به آن همچنان گسترده است و کارشناسان عملیاتیشدن آن را همراه با اما و اگرهای بسیار میدانند.
منبع: شهروند