آفتابنیوز : آفتاب: «گام بعدی در حل مساله هستهای ایران به شرایط داخلی و خارجی جمهوری اسلامی بستگی دارد. افزایش اختلافات در داخل و سرسختی در خارج میتواند ایران را نسبت به اقدامات جامعه بینالملل آسیبپذیر سازد». مجله اکونومیست با چنین پیش فرضی به بررسی مساله هستهای ایران پرداخته است.
اکونومیست با اشاره به انتشار گزارش جدید محمد البرادعی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد فعالیتهای هستهای ایران و اذعان به مطمئن نبودن این آژانس نسبت به صلح آمیز بودن برنامه (هستهای) ایران به موضعگیری غربیها اشاره کرده و مینویسد: در مقابل نادیده گرفتن قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل غربیها با قرار گرفتن در جبههای واحد خواستار اعمال تحریمهای شدیدتر علیه ایران شدند. البته اظهارات ویتالی چورکین نماینده روسیه در سازمان ملل نشان داد افزایش این فشارها ممکن است براحتی هم امکانپذیر نباشد. چین و روسیه در دسامبر سال گذشته با اعمال تحریمهای محدود علیه ایران و تعیین مهلتی شصت روزه برای تعلیق غنیسازی موافقت کردند اما سخنان چورکین پس از پایان این مهلت مبنی بر اینکه هدف، تصویب قطعنامه جدید یا اعمال تحریمهای بیشتر (علیه ایران) نیست را باید به معنی موضعگیری جدید مسکو دانست. اما بنا به نوشته اکونومیست ممکن است در شرایطی این موضعگیری چندان هم طولانی نباشد.
در ادامه این گزارش با ادعای «آسیبپذیریهای ایران در بخش تحریمهای اقتصادی» آمده است: اگرچه ایران اعلام کرده در صورت اعمال تحریمهای نفتی با تغییر اولویتها به بخشهای غیر نفتی اهمیت بیشتری خواهد داد اما عملکرد ضعیف این بخش (غیر نفتی) و وابستگی ایران به درآمدهای نفتی حاکی از آسیبپذیری این کشور در مقابل تحریمهای نفتی است. بعلاوه تحریمهای مالی یکجانبه آمریکا و سایر کشورهای غربی میتواند زمینه سرمایهگذاریهای خارجی را در ایران تضعیف کند.
با چنین مقدماتی اکونومیست نتیجهگیری میکند که اگر قدرتهای غربی بتوانند به طور نسبی اتحاد میان خود را حفظ کنند میتوانند فشار علیه ایران را افزایش دهند. البته موضعگیرهای روسیه و چین اگر چه ممکن است اشکالاتی در این زمینه ایجاد کند اما ممکن است این موضعگیریها چندان هم دائمی نباشد. بنابراین سرسختیهای ایران در خارج و متحد نبودن در داخل دو عاملی است که میتواند به افزایش فشارها علیه ایران کمک کرده و باعث شود بدون توسل به جنگ سومی در منطقه مهار برنامه هستهای ایران ممکن شود.