کد خبر: ۵۸۲۶۹
تاریخ انتشار : ۱۲ اسفند ۱۳۸۵ - ۲۲:۳۱
اقدام بی‌سابقه دولت نهم در بازار نقدینگی

چاپ اسکناس‌های 50000 ریالی!

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: بانک مرکزی در اقدامی بی‌سابقه برای باز گرداندن کارکرد‌ پول در بازار مجبور به ارائه پیشنهاد چاپ اسکناس با ارزش بیش از دو برابر اسکناس‌های رایج شد که مورد موافقت وزیر اقتصاد نیز قرار گرفت. این تصمیم در حالی اتخاذ شده که به گفته کارشناسان از زمان شروع کار دولت نهم رشد نقدینگی و تورم‌ افسار گسیخته در برخی زمینه‌ها (مانند مسکن و بازار فلزات) قدرت خرید و ارزش پول رایج در بازار را به میزان قابل توجهی کاهش داده است.

دبیرخانه شورای اطلاع رسانی دولت با اعلام این خبر که «با مجوز وزیر اقتصاد، اسكناس‌های 50 هزار ریالی با آرم انرژی هسته‌ای به زودی وارد چرخ اقتصادی کشور می‌شود» افزوده است، چاپ این اسكناس به پیشنهاد رییس كل بانك مركزی و تصویب وزیر امور اقتصادی و دارایی صورت گرفت. 

رنگ این اسكناس نارنجی و ابعاد آن 79 در 166میلی‌متر است كه یك میلی‌متر در عرض و سه میلی‌متر در طول از اسكناس‌های 20هزار ریالی بزرگتر است. پشت اسكناس نقشه ایران به تصویر كشیده شده است كه ‌در میان آن، آرم انرژی هسته‌ای و نیز روایتی از حضرت رسول اكرم (ص) كه «دانش اگر در ثریا هم باشد، مردانی از فارس به آن دست خواهند یافت»، به چشم می‌خورد. در پایین نقشه ایران نیز «خلیج فارس» نقش بسته است. 

تحلیل مرکز تحقیقات استراتژیک از بودجه 86 [کلیک کنید]
سیاست‌های تورم‌زای بانک مرکزی [کلیک کنید]

دبیرخانه شورای اطلاع رسانی دولت با اشاره به این که «طرح این اسكناس از میان 50تا 60طرح انتخاب شده» می‌‌افزاید: «روی این اسنكاس طبق قانون حفظ یاد و آثار حضرت امام (ره)، مزین به تصویر ایشان است كه به صورت پرتره‌ای برجسته چاپ شده است. نخ ایمنی این اسكناس برای اولین بار دارای عرض 5/2 میلی‌متر است كه رنگ آن تلالو خاصی دارد و روی آن آرم بانك مركزی و عدد 50 هزار ریال به صورت لاتین نقش بسته است. دربخش سفید اسكناس نیز تصویر امام(ره) و مبلغ اسمی 50 هزار ریال به صورت واتر مارك چاپ شده است».

بنا بر این خبر، در طرح «دید از داخل» كه عدد یا شكلی را به صورت مكمل در دو طرف اسكناس به تصویر می‌كشد، عدد 50 هزار ریال در پشت و روی اسكناس گنجانده شده كه یكی از نكات ایمنی این اسكناس است. 

خبر چاپ اسکناس‌های 50000 ریالی آن هم در شرایطی که سید جلال جلیلیان مدیر اداره نشر اسکناس بانک مرکزی ماه‌ها قبل تاکید کرده بود تا اواسط سال 86 اسکناس جدیدی چاپ نخواهد شد [اینجا] در حالی منتشر می‌شود که تمام کارشناسان معتقدند هر چه سهم اسكناس و مسكوك در بين اجزاء تشكيل‌دهنده پول بيشتر شود كارايی سياست پولی كاهش می‌‌يابد و در همان حال سالانه هزينه‌های گزافی را بر دولت تحميل می‌كند. این کارشناسان معتقدند چاپ «اسکناس بدون پشتوانه» در عین آن که می‌تواند مشکلات کسری نقدینگی دولت را به صورت مقطعی حل کنند اما در بلند مدت نتیجه‌ای جز «تورم» و «کاهش ارزش پول ملی» نخواهد داشت؛ چیزی که قبلاً در دهه هفتاد مورد تجربه قرار گرفته است.

پیشتر البته وزیر اقتصاد و دارایی با تاکید بر این که «تنها راه حل مشکلات موجود چاپ اسکناس‌های درشت‌تر است» یادآور شده بود براساس بررسی‌های دقیق صورت گرفته و بر اساس متون علمی اقتصاد چاپ اسکناس درشت تاثیری بر رشد نرخ تورم ندارد. به اعتقاد داوود دانش جعفری «درشت کردن اسکناس هیچ گونه تاثیری به معنای واقعی بر روی نرخ تورم نمی‌گذارد و تنها یک تاثیر روحی و روانی بین قشرهای مختلف مردم برای یک مدت زمان محدود ایجاد می‌کند». [اینجا]

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین