آفتابنیوز : اعدامهای دیروز (سه شنبه) در شهرهای مکه، مدینه و ریاض و همچنین در استان عمدتا سنی نشین 'قصیم' و در استان 'شرقیه' محل سکونت بیشتر اقلیت شیعه این کشور، انجام شده است.
خبرگزاری رسمی عربستان ادعا کرد ، مردانی که اعدام شدند، 'تفکر تروریستی و افراطی در پیش گرفته بودند و باندهای تروریستی شکل داده بودند تا امنیت را بر هم بزنند و مخدوش کنند'.
این خبرگزاری گفت که یک نفر بعد از اعدام 'مصلوب شده' است، مجازاتی که برای جرائم بسیار سنگین استفاده میشود.
اعدام در عربستان معمولا گردن زدن است و در مواردی سر بریده در ملا عام به نمایش گذاشته میشود که به آن مصلوب کردن میگویند و عربستان مدعی است، شرع اسلام آن را مجاز میداند.
اگرچه اعدام در عربستان وجود دارد، اما گردن زدن دسته جمعی 37 نفر در این کشور اگر نگوییم بی سابقه دستکم سابقه کمی دارد. اقدامی که به گفته رییس سازمان 'اروپایی - سعودی حقوق بشر' نشان داد که دولت ریاض نمی خواهد دست از جنایت های خود بردارد.
'علی الدبیسی' رئیس سازمان اروپایی - سعودی حقوق بشر در گفت و گو با شبکه تلویزیونی 'المیادین' گفت: این اعدام ها، دومین موج گردن زدن در دوران 'ملک سلمان' شاه سعودی است.
الدبیسی به این شبکه لبنانی افزود که اکثریت افراد اعدام شده را شهروندان شیعه عربستان تشکیل می دادند.
رئیس این سازمان حقوق بشری با اشاره به این که دولت ریاض به همگان ثابت کرده که گوشش به هیچ یک از درخواست های بین المللی برای برقراری انصاف و عدالت بدهکار نیست، اضافه کرد: خانواده این قربانیان از زمان اجرای حکم اعدام فرزندانشان اطلاعی نداشتند.
بر خلاف این، رژیم سعودی که مدعی است افراد اعدام شده دارای تفکر تروریستی و افراطی بودند، فعالان شبکه های اجتماعی و فضای مجازی این کشور و کشورهای منطقه ای، اعدام شدگان را شهروندان بیگناهی دانستند که به دنبال تحقق عدالت اجتماعی و برابری در این کشور بودند.
این فعالان همچنین با بیان اینکه 32 نفر از اعدام شده ها شیعه و از اهالی منطقه شرقیه و مدینه منوره بوده اند ، این اقدام را ادامه سیاست های 'محمد بن سلمان' ولیعهد سعودی برای حذف اقلیت شیعه این کشور می دانند.
بیش از 20 درصد جمعیت عربستان را شیعیان تشکیل می دهند. آن ها اکثرا در شرق این کشور ساکن هستند. بخش عمدهای از منابع نفتی عربستان در این منطقه قرار دارد، اما شیعیان به ندرت از رفاه و راحتی و زندگی سیاسی در این کشور سهمی دارند. آن ها همچنین تحت فشار قرار دارند، چرا که اکثر سنی ها در این کشور پیرو ایدئولوژی 'وهابیت' هستند.
در طول چند سال اخیر و به ویژه از زمان به قدرت رسیدن محمد بن سلمان ولیعهد ماجراجوی سعودی و با توجه به گسترش نفرت مذهبی از سوی سعودی ها در سطح منطقه، شیعیان شرق عربستان، تهدید بیشتری را از جانب حکومت احساس می کنند و حاکمیت هم بی پروا به سرکوب آنها ادامه می دهد.
'نمر باقر النمر' معروف به 'شیخ نمر' روحانی شیعه اهل عربستان و منتقد حکومت آل سعود که با حکم دادگاه سعودی در دی ماه سال 1394 اعدام شد، نمونه ای از اقدام سازمان یافته آل سعود برای حذف این اقلیت دینی به شمار می رود.
به نظر می رسد، رژیم سعودی به ویژه در عصر حاکمیت خاندان سلمان، دو انگیزه مهم را در برخورد با شیعیان این کشور دارد.
** حذف تدریجی شیعیان
با توجه به سیطره وهابیت بر خاندان حاکم آل سعود و تلاش این خاندان برای حاکم کردن این دیدگاه بر گستره عربستان، شیعیان از ابتدا در نظر آل سعود یک مزاحم و تهدید تلقی می شدند. سعودی ها هنوز همین نگاه به شیعیان این کشور دارند. آن ها را به صورت قانونی و رسمی به رسمیت نمی شناسند و شهروند قانونی و رسمی کشور تلقی نمی کنند.
بعد از شروع موج بیداری اسلامی در کشورهای عربی در سال 2011 میلادی شیعیان عربستان هم مطالباتی داشتند و شیوه ای را به کار گرفتند که توسط آل سعود سرکوب شد تا از گسترش این حرکت به سایر مناطق عربستان جلوگیری شود. به همین دلیل آنها از ساده ترین حقوق، مثل حق داشتن آزادی مذهبی و به جا آوردن مراسم عبادی محروم شدند. غیر از این به رغم داشتن لیاقت های علمی و تخصصی، شیعیان در طول هشتاد سال حکومت آل سعود هیچ گاه این اجازه را پیدا نکردند تا در ساختار حاکمیت رشد کنند و جایگاهی بیابند.
رژیم سعودی حتی با شیعیانی که گرایش ها و رفتار مذهبی ندارند، به صرف این که از خانواده شیعه و محله شیعه نشین به دنیا آمده اند، رفتار نامناسبی دارد و آنها را از خود نمی داند.
رفتار آل سعود با شیعیان محله 'العوامیه' نمونه بارزی از سیاست مشت آهنین این رژیم در برخورد با مطالبات به حق مردم این منطقه است .
العوامیه شهرکی است در شمال 'قطیف' از استان 'الاحساء' که مشرف بر خلیج فارس است . این محله زادگاه شهید شیخ نمر است که در تاریخ دوم ژانویه 2016 به اتهامات واهی اعدام شد.
از سال 2011 میلادی شیعیان عوامیه در صحنههای اعتراضات مسالمتآمیز نقش فعال و جدی داشتند، از اینرو آلسعود همیشه آنها را خطری جدی برای بقای حکومت خود میداند و سرکوب آنها را در دستور کار داشته است. همچنین، از دهم ماه می 2017 میلادی و با تخریب منازل شیعیان و کشتار آنها به بهانههایی مانند نوسازی بافت فرسوده، مبارزه با تروریسم و دیگر موارد مطرح شده از سوی آل سعود، سرکوب اقلیت شیعه عربستان شکل تازهتری به خود گرفت و جنایات عربستان ابعاد وسیعتری پیدا کرد.
یکی از دلایل غیر مستقیم درگیری های ماه های اخیر در العوامیه تصمیمات رژیم سعودی برای تخریب یک مرکز قدیمی با قدمت 400 ساله در بخش هایی از مناطق این شهر و تاسیس یک مرکز خرید به جای آن بر خلاف خواست بومی های این منطقه بود.
سازمان ملل در ماه آوریل سال گذشته میلادی از عربستان درخواست کرد که این طرح اجباری و تخریب بخش های قدیمی این شهر را متوقف کند.
'سباستین سونز' از کارشناسان مسائل خاورمیانه شورای روابط خارجی آلمان در این باره به شبکه 'دویچه وله' گفته است که تردید دارد ریاض بهبود زیر ساخت ها برای بهتر شدن کیفیت زندگی ساکنان این منطقه را مد نظرش داشته باشد. بیشتر به نظر می رود این یک پروژه تحول و دگرگونی مد نظر آل سعود باشد. آن ها می خواهند اقلیت شیعه که در این منطقه اکثریت را دارند، تجزیه و سست و متزلزل کنند. این ایده متناسب با سرکوب اساسی و به حاشیه راندن شیعیان است که چندین دهه است از طرف آل سعود دنبال می شود. این گونه سرکوبگری ها و به حاشیه راندن ها علل ریشهای این درگیری ها هستند.
پایگاه اطلاع رسانی 'میدل ایست آی' هم نتیجه تحقیق میدانی در شهرک عوامیه و مصاحبه با ساکنان این منطقه را اینگونه منتشر کرد: در ماهها و سالهای گذشته فشار بر شیعیان بیش از هر زمان دیگری شده است. دولت سعودی برای سرکوب شیعیان از هر گونه اقدام خصومتآمیز ممانعت نمیکند. در این مسیر ورود غیرقانونی به منازل، دستگیری شیعیان، اعدام شخصیتهای شیعی و تخریب منازل را در سطحی گسترده انجام میدهد تا از طریق سرکوب و اختناق جامعه شیعیان را در شرق عربستان تضعیف کند.
به نظر می رسد، بیشترین تلاش دولت سعودی این است که شیعیان را به صورت جماعتهای پراکنده و ذرهای به مناطق سنینشین در دیگر استانهای عربستان بکوچاند و از این طریق، از یک سو پتانسیل انقلابی بودن را از آنها سلب کند و از سوی دیگر، در بلندمدت زمینه را برای گرایش آنها به تغییر مذهب فراهم آورد.
این مساله تا کنون بارها از سوی شخصیتهای آزادیخواه و نهادهای تحقیقاتی مستقل در سطح جهانی مورد انتقاد قرار گرفته است و آنها رژیم آل سعود را به کشتار و نسلکشی متهم کردهاند.
** سرکوب در داخل، ماجراجویی در خارج
به عقیده کارشناسان، سرکوب اقلیت های قومی و دینی بخشی از طرح بن سلمان برای ایجاد یک 'دیکتاتوری' در یکی از محافظهکارترین جوامع جهان است.
آنها می گویند: بن سلمان در تلاش برای ایجاد روندی است که در عین حال که برخی از جنبههای جامعه محافظهکار سعودی را آزاد میکند، عملا قدرت مطلق را در اختیار وی میگذارد.
این کارشناسان حمایت های بی چون و چرای 'دونالد ترامپ' رییس جمهوری آمریکا را هم در بی توجهی سعودی ها به مبانی حقوق بشر را بی تاثیر نمی دانند.
'آلکس کلیمنت' از تحلیگران شبکه 'سی.بی.اس' در این باره گفت: دولت آمریکا تاکنون هیچگاه به طور خاص خود را متعهد به تغییر وضعیت حقوق بشر در عربستان نکرده است، دولت آمریکا تاکنون عربستان را تحت فشار قرار نداده و با روی کار بودن ترامپ در آمریکا، بن سلمان اطمینان خاطر دارد با یک رئیس جمهوری روبرو است که علاقهای به موضوعات حقوق بشری ندارد و بیشتر به فکر رویارویی با ایران است و این موضوع به ولیعهد سعودی راه گریزی میدهد تا آنگونه که میخواهد، عمل کند.
بسیاری از کارشناسان و ناظران امور عربستان دو خصوصیت جاه طلبی و انتقاد ناپذیری ولیعهد ماجراجو را یکی از عوامل اصلی سرکوب شیعیان این کشور می دانند.
'اندرو هاموند' نویسنده کتاب 'اتوپیای اسلامی: توهم اصلاحات در عربستان سعودی' بر این باور است که کشتار شیعیان در شهرک العوامیه و دیگر مناطق شیعه نشین با تغییر حقوق میراث قدرت در راس دولت پادشاهی عربستان مرتبط است.
او در گفت و گوی با دویچه وله تصریح کرد: اندکی پیش از این 'محمد بن نایف' ولیعهد پیشین سعودی سلب قدرت شد. به این ترتیب این شاخه خاندان سلطنتی دسترسی مستقیم به تاج و تخت را از دست می دهد و اکنون ولیعهد جدید که پسر محبوب شاه سلمان هم هست، تلاش دارد خود را به عنوان مرد قدرتمند کشور مطرح کند.
به گفته هاموند ، بن سلمان کسی است که در داخل مردم خود به خصوص شیعیان را سرکوب می کند و در خارج به ماجراجویی هایی مانند جنگ یمن و تلاش برای مقابله با نفوذ منطقه ای ایران دست می زند.
به نظر می رسد پس از چشم پوشی از قطعه قطعه کردن یک روزنامه نگار، وقتی که عربستان 37 مرد را در یک روز گردن می زند، هیچ نجوایی از دولت ترامپ شنیده نمی شود حتی وقتی که یکی را 2 روز پس از عید پاک مصلوب می کند.
گویا عضویت در 'تیم ب' شامل 'بولتون، بن سلمان، بن زاید و بی بی(نتانیاهو)' به هر جنایتی مصونیت می دهد.
منبع: خبرگزاری ایرنا