آفتابنیوز : آفتاب: «کریم ارغندهپور» عضو هیأت مدیره انجمن صنفی روزنامهنگاران با «تأسفبار» خواندن تعطیلی مطبوعات کشور در ایام تعطیلات نوروزی، گفت: آن چیزی که تأسف روزنامهنگاران و اهالی مطبوعات از این مسأله را بیشتر میکند، این است که دولت نه تنها کمکی برای رفع موانع این مسأله به مطبوعات نمیکند بلکه حتی در ظاهر امر اینگونه نشان میدهد که از این اتفاق به هیچ وجه ناراحت و متأسف نیست.
اظهارات این روزنامهنگار در حالی صورت میگیرد که روند تعطیلی طولانی مدت مطبوعات داخل کشور در ایام تعطیلات نوروزی سالها است که توجه صاحبنظران مسائل سیاسی – اجتماعی و کارشناسان امور رسانه را به خود جلب کرده است. این در حالی است که مطبوعات و رسانههای کتبی در اکثر قریب به اتفاق کشورهای دنیا، به هیچ عنوان با تعطیلاتی 15 روزه در یک مقطع زمانی از سال روبرو نیستند و این اتفاق نادر تنها در ایران رخ میدهد.
نکتهای که «کریم ارغندهپور» هم به آن اذعان دارد و آن را یک اقدام غیرموجه و زیانآور از نظر کار حرفهای ژورنالیستی و مطبوعاتی میداند.
مدیرمسئول روزنامه توقیف شده اقبال در گفتوگو با خبرنگار آفتاب، دلیل عمده تعطیلی طولانی مدت مطبوعات در ایران را «مشکلات و محدودیتهای بیرونی» بیان کرد و افزود: مسائلی مانند حمایت نکردن دولت از مطبوعات مستقل و کوچکتر، محدودیتهای توزیع مطبوعات در ایران و مشکلات اقتصادی مطبوعات، دلایل اصلی منتشر نشدن رسانههای مکتوب و روزنامهها در تعطیلات نوروزی سال هستند.
وی در توضیح این مسائل گفت: از نظر حرفهای، کار روزنامهنگاری در هیچ شرایطی تعطیلی بردار نیست، بنابراین عدم انتشار مطبوعات آن هم در حدود 15 روز به هیچ عنوان توجیهی ندارد.
ارغندهپور اضافه کرد: متأسفانه دلایلی در ایران وجود دارد که حتی بنگاههای حرفهای خبری هم در تعطیلات نوروزی ناگزیر به تعطیلی میشوند. با این حال در دولت اصلاحات، تلاشهایی برای جلوگیری از این مسأله شد اما به نظر میآید که دولت نهم اصلا از این مسأله ناراضی نیست.
عضو هیأت مدیره انجمن صنفی روزنامهنگاران ادامه داد: نظام عرضه و تقاضا در زمینه مطبوعات در ایران به نحوی است که مطبوعات کوچک و مستقل آسیبپذیری زیادی از نظر اقتصادی دارند تا جایی که اکثر مطبوعات با بهایی کمتر از قیمت تمام شده به فروش میرسند. این مسأله باعث میشود تا در روزهای ابتدایی سال که حجم آگهیهای مطبوعات بسیار پایین است، روزنامهها ضرر زیادی را تحمل کنند و ناگزیر تعطیل میشوند.
وی سیستم توزیع نامناسب مطبوعات در کشور را دلیل دیگری برای تعطیلات نوروزی مطبوعات در ایران بیان کرد و گفت: در سالهای گذشته بسیاری از مطبوعات در ایام نوروزی منتشر میشدند که تقاضای عمومی هم برای آنها وجود داشت اما به علت توزیع نامناسب، اکثر آنها برگشت میخوردند.
این روزنامهنگار بیا بیان اینکه «تعطیلات طولانی در کشور ما تولید اخبار دولتی را هم به تعطیلی میکشاند» اظهار داشت: در دوران طلایی مطبوعات، شرایط اجتماعی به گونهای بود که اگر روزی تعدادی از مطبوعات منتشر نمیشدند، این مسأله اعتراضات گسترده مردم را به دنبال داشت اما این مسأله اکنون دیگر وجود ندارد.
عضو شورای سردبیری روزنامه توقیف شده سلام در پاسخ به این پرسش که تبعات تعطیلی 15 روزه مطبوعات در ابتدای هر سال، چه میتواند باشد؟ اظهار داشت: در سالهای اخیر اتفاقاتی در کشور ما رخ داده که متأسفانه جامعه به خلاء اطلاعرسانی عادت کرده است. وی اضافه کرد: توقیف گسترده مطبوعات پرتیراژ در سالهای گذشته باعث شده تا زمینه خلاء اطلاعرسانی در کشور مهیا شود و جامعه ما این معضل را از قبل تجربه کند.
این عضو هیأت مدیره انجمن صنفی روزنامهنگاران با رد این مسأله که «گسترش اینترنت، سایتهای خبری و وبلاگها میتواند جایگزین عدم انتشار مطبوعات در تعطیلات نوروزی باشد» تأکید کرد: رسانههای مکتوب و روزنامهها حتی در کشورهای توسعه یافته که اینترنت فراگیر و دسترسی به آن آسان است هم جای خود را دارند.
ارغندهپور توضیح داد: در کشور ما که به طور خاص اینترنت از نظر کیفی اوضاع نامطلوبی دارد، سرعت آن پایین و دسترسی به آن سخت است و نیز مسافران نوروزی هم امکان دسترسی به آن در این ایام را ندارند، فضای خبری اینترنت نمیتواند نقش مطبوعات و رسانههای مکتوب در این زمینه را ایفا کند.