«هایکو ماس» وزیر امور خارجه آلمان در بدو ورود به آلمان در پی سفر چهار روزه به منطقه غرب آسیا، سفر خود را مثبت توصیف کرد.
وی در گفتوگو با خبرنگار شبکه خبری ARD گفت: «من میتوانم تصویر روشنی را از مذاکرات نه فقط در ایران بلکه در تمامی منطقه یعنی اردن، امارات متحده عربی و بغداد ترسیم کنم. هیچ کدام از طرفها نمیخواهند که درگیریها و تشدید تنشهای موجود در منطقه به جنگ منتهی شود. اگر همه و آمریکا بخواهند، باید گفتوگو کرد و زمان دیپلماسی است. این اولین قدم بود. به استکهلم میروم و آنجا با همتای ژاپنی خود ملاقات میکنم. چهارشنبه هم با آمریکاییها صحبت خواهم کرد. ما با هم گفتوگو میکنیم و میکوشیم که تنش را کاهش دهیم. یک بحران نظامی در منطقه به یک فاجعه منجر خواهد شد.»
وی در ادامه درباره آینده توافق هستهای با ایران و موضع تهران در زمینه غنیسازی اورانیوم در پایان ضربالاجل ایران هم گفت که امیدوار است که ایران غنیسازی بیشتری صورت ندهد و نه تنها آلمان بلکه اروپا در توافق هستهای حضور دارند و میخواهند که کانال مالی را به کار بیاندازند...و انتظار دارند که ایران هم به تعهدات خود پایبند باشد و بیشتر از میزانی که در توافق هستهای پیشبینی شده است، اورانیوم را غنی نکند و اگر همه به تعهدات خودشان عمل کنند در این صورت میتوان توافق را حفظ کرد؛ توافقی که برای امنیت اروپا خوب است.
خبرنگار این شبکه خبری در ادامه از ماس درباره کانال مالی ویژه اروپا موسوم به اینستکس از ماس پرسید و گفت که این کانال مالی هنوز راه نیافتاده است و از دید کارشناسان این کانال مالی برای فعالیتهای شرکتهای بزرگ با ایران کارایی ندارد. وزیر امور خارجه آلمان در پاسخ گفت: «من نمیدانم که چرا این کانال مالی نباید کارایی داشته باشد. نمایندگان کانال پرداختی اینستکس نیز در تهران حضور داشتند. حدود ۶۰ نفر علاقه مند به مشارکت در این سیستم اعلام آمادگی کردند. امیدواریم طی هفتههای آتی این کانال عملیاتی شود. به این وسیله میتوان به عنوان مثال (هزینه) دارو پرداخت و (دارو) به ایران منتقل شود. این گامی مهم است... هر کاری بتوانیم، میکنیم تا بدون آمریکا به تعهداتمان عمل کنیم و از ایران هم انتظار داریم که به تعهداتش عمل کند تا بتوان توافق هستهای را حفظ کرد.»
وزیر امور خارجه آلمان همچنین گفت: « این موضوع برایم روشن شد که بی اعتمادی شدیدی در منطقه خاورمیانه و خلیج (فارس) حاکم است. تنها مسئله عوامل خارجی نیستند بلکه کشورها باید برخی مسائل را بین خودشان حل کنند. به طور مثال عراق پیشنهاد کنفرانس منطقه ای داد تا اختلافات بین شیعه و سنی یا ایران و عربستان آنجا مطرح و در مورد آن صحبت شود. از دید من این اقدام ضروری است اما این اتفاق آسان نیست و در عرض امروز و فردا هم رخ نمیدهد. اما ما از بیرون میتوانیم با گفتگو بر کاهش تنش ها تاثیرگذار باشیم و این سفر تا حدی این کار را انجام داد و ما باید مذاکرات بیشتری داشته باشیم.»
ماس همچنین در آستانه نشست امروز وزرای خارجه ۱۸ کشور اروپایی در استکهلم هم درباره به خطر افتادن خلعسلاح هستهای و منع گسترش تسلیحات هستهای هشدار داد و گفت: «چنین چیزی خطری برای صلح جهانی است. و ما باید با عوامل منفی در این زمینه مقابله کنیم.»