سفیر آمریکا در ژاپن با استقبال از سفر «آبه شینزو» نخست وزیر ژاپن به ایران گفت، «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا اعتماد زیادی به نخست وزیر ژاپن دارد و واشنگتن امیدوار است که او تعامل سازندهای داشته باشد که منجر به پیشرفت شود.
«ویلیام هاگرتی» سفیر آمریکا در ژاپن سه شنبه در مصاحبه اختصاصی با روزنامه «ژاپن تایمز» قبل سفر سه روزه آبه شینزو به ایران گفت: «آبه شینزو دسترسی دیپلماتیک منحصر به فردی به رهبری ایران دارد و ما از گفتگوی آبه با ایرانیان احساس راحتی میکنیم و امیدواریم که او تعامل سازندهای داشته باشد که منجر به پیشرفت شود.»
مقامهای ژاپنی اعلام کردهاند هدف اصلی آبه شینزو در سفر به تهران کاهش تنش و جلوگیری از درگیری نظامی بین ایران و آمریکاست.
در حالی که برخی رسانهها مدعی شدهاند آبه در سفر به تهران به دنبال میانجیگری بین ایران و آمریکاست، یک دیپلمات ژاپنی سه شنبه در تهران تصریح کرد که آبه در این سفر به دنبال میانجیگری بین ایران و آمریکا نیست و صرفا به دنبال تعمیق روابط و دوستی دوجانبه بین ایران و ژاپن است.
این در حالی است که آبه و دونالد ترامپ سهشنبه مکالمه تلفنی 20 دقیقهای درمورد ایران و سفر برنامهریزی شده نخست وزیر ژاپن به تهران داشتند.
دیپلمات آمریکایی در ادامه این گفتوگو در زمینه احتمال تحویل پیام ترامپ به مقامهای ارشد ایران از سوی آبه، با خودداری از هرگونه اظهارنظری در این زمینه تنها به ذکر این جمله بسنده کرد: «نمیخواهم به جزئیات این گفتوگوها (بین آبه و ترامپ) بپردازم ... من میخواهم این مسئله را به عهده نخستوزیر ژاپن بگذارم. طی دو سال حضورم در ژاپن شاهد مهارتهای دیپلماتیک بسیاری از او بودهام. آبه شینزو میداند که چگونه مذاکرات را مدیریت کند.»
ویلیام هاگرتی در خاتمه اظهار داشت : «میدانم که نخست وزیر و ژاپن رابطه بسیار حسنهای با ایران دارند، بنابراین شاهد خواهیم بود که چه اتفاقی میافتد. نخست وزیر ژاپن با من در مورد این مسئله صحبت کرده و من به شدت بر این باورم که ایران میخواهد گفتوگو کند. در صورت تمایل ایران به گفتوگو، ما نیز مایل به گفتوگو هستیم.»
آبه سفر سه روزه خود را روز 12 ژوئن (22 خردادماه) به امید کاهش تنشها میان واشنگتن و تهران آغاز میکند. ژاپن از بزرگترین خریداران نفت ایران است و یکی از هشت کشوری بود که به مدت 6 ماه از آمریکا برای ادامه خرید نفت و میعانات گازی ایران معافیت گرفته بود.
دونالد ترامپ اوایل ماه میلادی از تمدید معافیتها برای واردات نفت از ایران خودداری و اعلام کرد که سیاست به صفر رساندن درآمدهای نفتی ایران را در چارچوب اعمال فشار حداکثری در پیش گرفته است.