آفتابنیوز : 
آفتاب: «دیوید آلبرایت» رئیس موسسه علوم و امنیت بینالملل آمریکا اگر چه پیشرفتهای هستهای ایران را اغراقآمیز میداند اما معتقد است غرب نباید از حل مساله هستهای ایران غافل شود. وی در عین حال حمله نظامی را گزینهای مناسب ندانسته و میگوید باید با در پیش گرفتن یک راهحل سیاسی طولانی مدت، به تدریج مساله هستهای ایران را حل کرد.
دیوید آلبرایت در مصاحبه با شورای روابط خارجی امریکا نکات قابل توجهی را مطرح کرده است. وی در مورد اظهارات محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری ایران در مورد ورود کشورش به مرحله تولید صنعتی غنیسازی اورانیوم گفت: فکر نمیکنم اینگونه باشد. آنها قطعا یک کشور هستهای نبوده و قادر نیستند هزاران یا حتی دهها سانتریفیوژ را برای غنیسازی اورانیوم به کار اندازند. آلبرایت معتقد است ایرانیها «مقیاس صنعتی» را با تصورات خود تعریف میکنند.
وی افزود: اگر آنطور که ایران گفته است آنها سه هزار سانتریفیوژ را نصب کردهاند، این تعداد باید به طور پیوسته کار کنند. اما واقعیت این است که ایرانیها حدود هزار سانتریفیوژ را در تاسیسات هستهای نطنز نصب کردهاند و تا آنجایی که من میدانم غنیسازی اورانیوم را نیز انجام نمیدهند.
آلبرایت افزود: فعالیت پیوسته این تعداد سانتریفیوژ در غرب به عنوان تولید صنعتی غنیسازی اورانیوم شناخته نمیشود و ایران هر چند استاندارد تولید صنعتی را به سه هزار سانتریفیوژ کاهش داده در به چرخش انداختن همین تعداد نیز با مشکل روبروست.
رئیس موسسه علوم و امنیت بینالملل در عین حال معتقد است در تاسیسات هستهای نطنز قابلیت نصب پنج هزار سانتریفیوژ هم وجود دارد اما این امر در آینده امکانپذیر است. وی گفت: اگر تحریمها علیه ایران ادامه پیدا کند، این کشور هرگز قادر به انجام این کار نخواهد بود. چرا که ایران برای تکمیل فناوری هستهایاش مجبوراست بخش زیادی از تجهیزات مورد نیاز خود را از خارج وارد کند. اما با وجودتحریمها قادر به معامله هستهای با سایر کشورها نخواهد و نهایتا مجبور است از طریق قاچاق این کار را انجام دهد و البته این هم به زمان زیادی وقت نیاز دارد.
آلبرایت در بخش دیگری از مصاحبه خود با اشاره به اینکه ایران قصد دارد به توانایی ساخت سلاح اتمی دست یابد گفت: اگر ایران واقعا قصد استفاده صلحآمیز از برنامه هستهایاش را داشت نصب این تعداد سانتریفیوژ را در دستور کار خود قرار نمیداد. البته این بدان معنی نیست که ایران میخواهد بمب اتم بسازد. وی افزود: در بهترین حالت ایران ممکن است سال 2009 بتواند اورانیوم مورد نیاز برای ساخت بمب اتم را بدست آورد. به اعتقاد آلبرایت هدف ایران دستیابی به توان ساخت سلاح اتمی است. وی گفت: آنها میخواهند این توانایی را داشته باشند و هر وقت خواستند قبل از آنکه جامعه جهانی موفق به متوقف کردن آنها شود بمب را بسازند.
بازرس سابق تسلیحاتی سازمان ملل باردیگر تاکید کرد که ایران اکنون توانایی انجام چنین کاری را ندارد. بنا به گفته وی ایران هیچ میزان از اورانیوم غنی شده در سطح بالا را که برای ساخت بمب اتم لازم است را تولید نکرده و برای انجام این کار به شش ماه تا یک سال وقت نیاز دارد. البته این در صورتی است که بتواند سه هزار سانتریفیوژ خود را در این مدت روشن نگه دارد.
آلبرایت در مورد راهحلهای مساله هستهای ایران، گزینه حمله نظامی را رد کرده و معتقد است این امر با عواقب غیرقابل پیشبینی همراه خواهد بود. وی در این زمینه گفت: نزدیک نبودن دستیابی ایران به سلاح اتمی و مناسب نبودن حمله نظامی به معنی آن نیست که غرب فعالیتهای خود برای حل مساله هستهای ایران را متوقف کند.
وی افزود: منظور من این است که دنیا باید یک راهحل سیاسی طولانی مدت را در پیش بگیرد و در شرایطی که امکان از سرگیری مذاکرات و تعلیق کامل غنیسازی وجود ندارد به تعلیق موقت فکر کند. بنا به گفته آلبرایت با تعلیق موقت غنیسازی (از سوی ایران) میتوان در جریان مذاکره شرایط تعلیق کامل را نیز ایجاد کرد.
بر این اساس رئیس موسسه علوم و ا منیت بینالملل معتقد است جنگ به هیچ عنوان گزینه مناسبی نیست چون تنها دنیا را به مکان خطرناکتری تبدیل میکند. ضمن آنکه امکان اینکه بتوان تمام تاسیسات اتمی ایران را با حمله نظامی نابود کرد بسیار کم است و آنها میتوانند در مدت زمان کوتاهی دوباره آنها را بسازند و این بار با اراده بیشتری ساخت بمب اتم را به عنوان یک وسیله دفاعی دنبال کنند.