آفتابنیوز : آفتاب: مطابق برنامه قبلی قرار است روز چهارشنبه در اسلو نمایندگان روسیه و سازمان پیمان دفاعی آتلانتیک شمالی (ناتو) موضوع به شدت مورد اختلاف «استقرار سپر ضد موشکی آمریکا در کشورهای اروپای شرقی» را مورد بحث و بررسی بررسی قرار دهند. این در حالی است که طی روزهای گذشته مطبوعات اروپایی و روسی مباحث پیرامون این مسئله را به شدت پیگیری کردهاند. آنچه در پی میاید مقالهای است که «ویکتور لیتوفکین» تحلیلگر خبرگزاری دولتی ریانوستی با دیدگاهی نسبتا تهاجمی نسبت به غرب در این باره نوشته است:
هفته پیش سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در مقالهای که روزنامه انگلیسی Financial Times آن را منتشر ساخت تلاش کرد خوانندگان اروپایی را متقاعد کند که اجرای طرح یکجانبه ایالاتمتحده در زمینه دفاع ضد موشکی بطور چشمگیری دورنمای ژئوپلتیک قاره اروپا بویژه ملاحظات امنیتی کشورهای اروپای قدیم را تحت تاثیر قرار خواهد داد. به عقیده لاوروف استدلالهای آمریکا درباره اینکه موشکهای ایران تهدیدی برای امنیت اروپا هستند اساسا قابل پذیرش نیست زیرا هیچ ارزیابی مستقلی این موضوع را تائید نمیکند که تهران طی حداقل پنجسال آینده توان رسیدن به اهدافی در اروپا را داشته باشد.
ویتالی چورکین نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد نیز چنین عقیدهای را ابراز داشتهاست. وی در نشست کمیسیون خلع سلاح سازمان ملل متحد به نمایندگان دیگر کشورها گفت: «مسکو نمیتواند استقرار تجهیزات استراتژیک نظامی آمریکا در کشورهای نزدیک به مرزهایش را نادیده بگیرد و بالطبع در مقابل چنین اقدامی واکنش مناسب نشان خواهد داد». وی تاکید نمود که روسیه، به اجرای برنامه استقرار سپر ضد موشکی آمریکا بعنوان یک تدبیر مطلقاً دفاعی نگاه نمی کند و افزود که این برنامه موازنه استراتژیک در جهان را بر هم زده و منجر به ایجاد پتانسیل برای وارد ساختن اولین ضربه خلع سلاح کننده میشود.
«کنستانتین کاساچف»رئیس کمیته روابط خارجی دوما و ژنرال ولادیمیر بلائوس کارشناس برجسته ارتش روسیه در زمینه سیستمهای ضد موشک نیز طرح آمریکا برای «دفاع از خاک خود توسط سپر اروپایی» را به باد انتقاد گرفتند.
تا اینجا «یاپ دی هوپ» شفر دبیرکل ناتو و اغلب وزرای دفاع کشورهای عضو این سازمان از تصمیم واشنگتن حمایت کردهاند با این استدلال که استقرار ده سیستم ضدموشک آمریکایی نمیتواند هیچ خطری متوجه روسیه سازد که دارای صدها موشک استراتژیک و هزاران کلاهک هستهایست... اما واقعیت ایناست که برای روسیه و اروپا موضوع به این سادگی نیست زیرا در مسکو کسی باور نمیکند که هدف مقابله با حمله ایران باشد،بلکه موضوع این است که آمریکاییها نمیخواهند ماشین صنایع نظامیشان حتی برای یک روزهم متوقف بماند.
سپر دفاع موشکی اروپا نه تنها خندقی عمیق بین روسیه و اتحادیه اروپا می سازد، بلکه نیروهای سیاسی در داخل خود اروپا را نیز دچار اختلاف می کند، همه کشورهای عضو ناتو تصمیم واشنگتن را مورد پشتیبانی قرار نمیدهند و در سایر کشورهای اروپایی نیز بین مقامات رسمی ارزیابیهای کاملا متفاوتی از پیامدهای ایجاد سیستم دفاع ضد موشکی آمریکا وجود دارد.
از همه اینها بدتر این است که تمایل به حمایت از خواسته های متحد قدیمی در آنسوی اقیانوس برخی از نشریات اروپایی را به تغییر مفاهیم و استفاده از عبارتهای گمراهکننده سوق دادهاست. Guardian موضع مقامات روس درمقابل ایجاد سیستم دفاع موشکی در شرق اروپا را با این تیتر منتشر ساخت که «تهدید جدید روسیه برای جنگ سرد». در حالی که سخنان مقامات روس برای استفاده از ابزارهای نظامی نامتقارن یک تهدید نیست، بلکه مسکو موظف به یادآوری پیامدهایی است که استقرار سیستم استراتژیک ضد موشکی آمریکا در اروپا میتواند داشته باشد و اینکه از این پس مسئولیت وخیم شدن روابط مسکو و بروکسل نه به عهده کرملین و بلکه به عهده اتحادیه اروپا و ناتو خواهد بود.
اما روسیه بر خلاف امیدها و انتظارات واشنگتن و بروکسل به رقابت تسلیحاتی کشیده نمی شود. روسیه موجودی لازم را دارد که با حداقل هزینه بطور متعادل و نامتقارن به مبارزه طلبی سیستم ضد موشکی آمریکا پاسخ دهد. اگر اروپاییها میخواهند تحت تهدید بالقوه موشکهای هستهای روسیه که به سمت پایگاههای دفاع ضد موشکی آمریکا نشانه خواهند رفت زندگی کنند این انتخاب خودشان است. مسکو تهدید
نمیکند، بلکه فقط هشدار میدهد.