جراحان استرالیایی با انتقال عصب حرکت را به بازو و دست افراد فلج برگرداندند. این بیماران اکنون قادرند خود بدون کمک غذا بخورند، تایپ کنند یا قفل را با کلید بازکنند.
در این تحقیق که در مجله لنست به چاپ رسیده، ۵۶ عصب در ۱۶ بیمار از جایی به جای دیگر منتقل و پیوند شده است.
این جراحی پیشرفتی بزرگ قلمداد شده که میتواند تغییر شگرفی در زندگی افراد فلج ایجاد کند.
جراحان در مرکز بهداشتی آستین در ملبورن استرالیا اعصابی که عضلات شانه این بیماران را به حرکت درمیآوردند، بریده و آنها را به عضلات دیگری که کارشان مثلا باز و بسته کردن انگشتها یا خم و راست کردن آرنج است متصل کردند.
پل رابینسون ۳۶ ساله در بریزبن استرالیا میگوید که این جراحی، استقلالی را در زندگی به او داده که هرگز تصورش را نمیکرد.
البته نمیتوان انتظار داشت که پس از این جراحی عملکرد عضلات کاملا طبیعی شود اما پزشکان معتقدند که باعث بهبود کیفیت زندگی افرادی میشود که محدودیتهای حرکتی دارند.
خبرهای بیشتر را در کانال تلگرام بیبیسی فارسی دنبال کنید
روش کار
صدمه به نخاع مانع از رفت و آمد پیامهای اعضای مختلف به مغز میشود و قطع این مسیر به معنای فلج شدن است.
بیمارانی که در این آزمایش شرکت داشتند، به سختی قادر بودند برخی از عضلات بخش بالایی بازوی خود را حرکت دهند.
در این جراحی اعصاب سالم را قطع کرده و سپس به اعصابی که حرکت عضلانی دیگر مثل خم و راست کردن بازو و یا باز و بسته کردن دست را برعهده دارد، وصل میشود. این شیوه دو هدف اصلی دارد، باز و بسته کردن دست و توانایی خم و راست کردن آرنج برای برداشتن و یا رسیدن به چیزی.
این عمل برای همه مناسب نیست و بستگی به نوع صدمه بیمار دارد. اگر نخاع به حدی صدمه دیده که فرد کاملا فلج و بیحرکت است دیگر عصب حرکتی وجود ندارد که بتوان آن را به جایی دیگر پیوند زد. اگر آسیب نخاعی بیشتر بر پایین کمر اثر گذاشته و بازوها را تحت تاثیر قرار نداده باشد این جراحی دیگر ضرورتی ندارد.
اگر این جراحی شش ماه تا یک سال پس از ایجاد آسیب نخاعی انجام شود احتمال موفقیت آن بیشتر میشود.
دکتر ناتاشا ون زیل، از مرکز پزشکی آستین در ملبورن میگوید با این جراحی نمیتوان عملکرد طبیعی دست را به بیماران بازگرداند اما جراحی انتقال عصب، امکان بیشتری به این بیماران برای انجام کارهای روزانه میدهد و آنها استقلال بیشتری پیدا میکنند.