آفتابنیوز : آفتاب: «هیچ برنامهای برای تغییر رژیم ایران وجود ندارد و ما فقط به دنبال تغییر رفتارهای تهران هستیم.» این بخشی از سخنان کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه آمریکا و سیاستمداری است که پیش از این تندترین انتقادات و حملات را متوجه ایران میکرد. رایس در ادامه همان روندی که ظاهرا از روزها پیش آغاز شده و به تلطیف لحن سیاستمداران واشنگتن در قبال تهران انجامیده، از تهران میخواهد که فرصت حضور در نشست عراق را هم از دست ندهد. دعوت واشنگتن از تهران برای حضور در اجلاس شرمالشیخ در حالی صورت میگیرد که چند روز پیش رابرت گیتس، وزیر دفاع این کشور در قاهره گفته بود که «برای برگرداندن آرامش به عراق، نمیتوان بر روی ایران حسابی باز کرد.»
رایس در مصاحبه با روزنامه فایننشیال تایمز از ایران خواسته است تا در نشست بغداد که ماه آینده در شرمالشیخ برگزار میشود، شرکت کند. این نشست در هفته اول ماه می با حضور همسایگان عراق و کشورهایی همچون سوریه، ترکیه و آمریکا در شرمالشیخ مصر برگزار میشود. موضوع این نشست نیز مهار خشونتهای فرقهای در عراق خواهد بود.
ایران به عنوان یکی از همسایگان عراق، هنوز در مورد حضور منوچهر متکی وزیر خارجه این کشور در نشست شرما لشیخ تصمیمگیری نکرده است. شنیده میشود تهران موضوع آزادی دیپلماتهای گروگان خود در عراق را به عنوان شرط حضور در این اجلاس اعلام کرده است.
رایس اما به فایننشیال تایمز میگوید: اگر وزیر خارجه ایران در این نشست شرکت نکند فرصتی را از دست خواهد داد. البته این به عهده مقامات ارشد ایرانی است که در این مورد تصمیمگیری کنند.
وی در توضیح این فرصت به ذکر این نکته اکتفا میکند که «قرار است در این کنفرانس همسایگان عراق حضور داشته باشند. بنابراین فرصتی است تا این مساله را مورد بررسی قرار دهیم که همسایگان عراق از بیثباتی در این کشور سود میبرند یا متضرر میشوند.»
دعوت واشنگتن از تهران برای حضور در اجلاس شرمالشیخ در حالی صورت میگیرد که چند روز پیش رابرت گیتس، وزیر دفاع این کشور در قاهره گفته بود که «برای برگرداندن آرامش به عراق، نمیتوان بر روی ایران حسابی باز کرد.»
وزیر خارجه آمریکا در بخش دیگری از مصاحبهاش تلاش دولت جورج بوش برای تغییر رژیم در ایران را رد میکند. رایس میگوید: تغییر رژیم از سیاستهای دولت آمریکا محسوب نمیشود بلکه ما صرفا تلاش میکنیم رفتارهای دولت ایران را تغییر دهیم.
رایس در ادامه به این مساله اشاره میکند که «در بسته تشویقی که پیش از این به ایران ارائه شد، امکان مذاکرات سیاسی و مشوقهای اقتصادی نیز درنظر گرفته شده بود». وزیر خارجه آمریکا همچنین پایان مخالفت کشورش با پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی را به عنوان دلیل دیگری برای عدم تلاش آمریکا در جهت تغییر نظام در ایران عنوان کرد.