آفتابنیوز : آفتاب: دور جدید مذاکرات ایران و اتحادیه اروپا در شرایطی آغاز شده است که متاسفانه به دلیل اشتباهات تاکتیکی دولت نهم و رویکرد خاص محمود احمدینژاد، کشورهایی چون ترکیه و عربستان به میداندار مهم ماجرا تبدیل شده و نوعی نقش میانجیگرانه را بر عهده گرفتهاند. حامیان دولت نهم که در سال 84 بر حذف اتحادیه اروپا از چرخه مذاکرات هستهای به دلیل «ناتوانی اروپا در مقابل آمریکا» تاکید داشتند و تیم قبلی را با شدیدترین دشنامها تخریب میکردند، اینک در حالی به مذاکره با اروپا چشم دوختهاند که کشورهایی به مراتب ضعیفتر از جمهوری اسلامی اجازه یافتهاند نقش یک میانجی را در بحران مهم و استراتژیک موجود میان تهران و غرب ایفا کنند!
حامیان دولت میکوشند برای فرار از پاسخگویی در قبال تحلیلهای اشتباه خود، هر گونه انتقاد از حوزه سیاست خارجی ایران را به «مخالفت در برابر تصمیمات نظام تعبیر کنند». در حالی که تمام آگاهان میدانند در حوزه بحران هستهای همواره دو موضوع مجزا وجود داشته است. نخست؛ راهبردهای اصلی و سیاستهای کلان جمهوری اسلامی که هم در دوره نخست و هم در دوران دولت نهم در سطوح ارشد نظام اتخاذ شده و طبعاً جای مناقشه ندارد. دوم؛ تاکتیکهای مذاکراتی و روشهای دیپلماتیک معطوف به راهبردهای مصوب نظام که البته در دوره گذشته مورد نقد واقع شده و در این دوره نیز میتواند تحلیل شود. این در حالی است که حامیان دولت نهم البته در دوره نخست دیپلماسی ایران با آن نتایج درخشان نیز تصمیات کلان نظام (مثلاً در حوزه تعلیق غنیسازی) را با شدیداللحنترین تعابیر به باد انتقاد میگرفتند.
اکنون به نظر میرسد که تاکتیکهای دیپلماتیک ایران در دو سال اخیر منجر به وضعیتی شده که نه تنها از اقتدار دیپلماسی ایران کاسته که تهران را در فشار متراکمتر و شدیدتری قرار داده است. کشور
ترکیه اینک به میانجیگر مهم مذاکرات ایران و اروپا تبدیل شده است.
عربستان با درخواست اروپا و آمریکا به بازیگری مهم در بحران اتمی ایران تبدیل شده و ملک عبدالله پادشاه این کشور در جریان مذاکرات یک روزه خود با دکتر محمود احمدینژاد، از موضعی بالادستی و متبخترانه که هیچ ایرانیای آن را نمی پذیرد شدیدترین هشدارها را به رئیسجمهور ایران بزرگ میدهد. ژنرال پرویز مشرف رئیسجمهور
پاکستان که تا دو سال گذشته در مقابل مقامات ایرانی سر تعظیم فر میآورد به خود اجازه میدهد شدیداللحنترین اظهارات را درباره فعالیتهای صلحآمیز ایران بر زبان آورده و تهران را مخل امنیت منطقه معرفی کند!
اندونزی این دوست نزدیک ایران و بزرگترین کشور مسلمان در جریان تصویب قطعنامه 1747 علیه ایران فعالیت میکند و در
عراق ضعیف و اشغال شده، هوشیار زیباری هر از گاهی تیغ بر چهره تهران میکشد.
در جهان شرق یعنی جایی که دولت نهم از ابتدا به آن چشم دوخته بود نیز اوضاع بهتر از این نیست. صرفنظر از حمایت آشکار
هندوستان از مواضع آمریکا،
روسیه اکنون با وقاحتی تمامعیار ایران را به موضوع تفریح دیپلماتهای کهنهکار خود تبدیل کرده است. روسیهای که در دور اول دیپلماسی ایران (دوران حسن روحانی) دائماً در این هراس بود که جایگاه خود را در صورت توافق احتمالی ایران و اروپا از دست خواهد داد، اینک با تشدید اختلافات ایران و اروپا خود را یکهتاز میدان میداند و در بازی فرصتطلبانهای که دولتهای قبلی ایران مانع آن شده بودند، به هر کاری دست میزند جز حمایت از ایران! این واقعیت همان دلیلی است که باعث میشود مسکو از قطار قطعنامههای شورای امنیت علیه جمهوری اسلامی حمایت کرده و فراتر از آن، سوخت نیروگاه بوشهر را به عنوان گروگان مناقشه ایران و آمریکا نگاه دارد. این روند تا جایی پیش رفته که مسکو حتی دو روز قبل برای اولین بار به صورت رسمی و علنی از تهران خواست غنیسازی را برای همیشه کنار بگذارد. روسیه البته پیش از این نیز در تاریخ 16/5/1382 نامهای به همین مضمون برای تهران نوشته بود. با این حال سیاست خارجی هوشمندانه ایران باعث شد که این کشور نهایتاً نه تنها فرآیند ساخت نیروگاه بوشهر را سرعت بخشد که تلاش مجدانهای را برای ناکام گذاشتن تحرکات وسیع آمریکا علیه ایران سامان دهد.
میانجیگری ترکیه در مذاکرات لاریحانی سولانا!در ادامه چنین روندی است که یك مقام مطلع در ایران اعلام کرد دیدار روز چهارشنبه لاریجانی وسولانا در ترکیه انجام میشود. این مقام مطلع به یکی از خبرگزاری رسمی حامی دولت نهم گفت: رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه رایزنیهایی را با دبیر شورای عالی امنیت ملی كشورمان و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی داشته است و با موافقت طرفین، دور جدید مذاكرات روز چهارشنبه پنجم اردیبهشت در كشور تركیه برگزار خواهد شد.
پس از تایید مذاکرات سولانا ولاریجانی رسانههای ترکیه اعلام کردند آغاز دور جدید گفتگوها میان اتحادیه اروپا و ایران که قرار است هفته آینده برگزار شود نتیجه فعالیتهای دیپلماتیک ترکیه در این زمینه بوده است.
«روزنامه حریت» چاپ آنکارا در این زمینه گزارش داد پس از سفر منوچهر متکی وزیر امور خارجه ایران به ترکیه و دیدار وی با مقامات بلندپایه آن کشور زمینههای میانجیگری ترکیه میان ایران و اتحادیه اروپا فراهم شد. پس از آن عبدالله گل وزیر امور خارجه ترکیه با خاویر سولانا رئیس کمیسیون سیاست خارجی اتحادیه اروپا به صورت تلفنی گفتگو کرد و ادامه تماسهای وی با سولانا و مقامات ایرانی مقدمات لازم را برای موافقت دوطرف با آغاز گفتگوها فراهم آورد.
آنگونه که روزنامه حریت در گزارش خود آورده آقای متکی در جریان توقف ششساعته خود به مقامات ترک گفته بود که ایران خواستار آغاز دور تازهای از گفتگوها با اتحادیه اروپاست و عبدالله گل نیز علاقمندی کشورش را برای حل بحران هستهای ایران از طریق روشهای دیپلماتیک ابراز داشت.