آفتابنیوز : آفتاب: رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اینکه «سازندگی با دستور امام(ره) آغاز و برنامه اول كه از سالهای قبل در مجلس بایگانی شده بود اصلاح، تصویب و ابلاغ شد»، تعدیل را سیاستی مناسب برای مهار مشکلات دانست و تقویت بخش خصوصی، اصلاح نرخ ارز، تعدیل یارانهها در امور داخلی و تنش زدایی در امور خارجی را از جمله پیكانهای سیاست تعدیل خواند.
هاشمی رفسنجانی خاطرنشان کرد: منتقدان این سیاست هیچ وقت در كنار انبوه انتقادهای خود پیشنهاد اصلاحی ارائه نكردند.
وی که در دیدار جمعی از دانشجویان رشته اقتصادی و اعضای كارگروه «سازندگی و اصلاحات» برای نمایشگاه «نگرشی تاریخی بر صد سال اقتصاد ایران» سخن میگفت با ارائه تحلیلی تاریخی از روند برنامه نویسی دولتهای پس از انقلاب اسلامی یادآور شد: اگرچه هه دولتها برنامههایی برای اداره كشور داشتند ولی تا سال 1376 جنگ تحمیلی فرصتی به مسوولان كشور نمیداد كه ایدههای اقتصادی فرهنگی اجتماعی و ... را در قالب برنامههای چندین ساله ارائه كنند.
وی درباره اوضاع نابسامان اقتصادی و اجتماعی ایران در سالهای اول پس از جنگ گفت: كسری 51 درصدی بودجه سال 67 ناچیز بودن درآمدهای ارزی وابسته بودن زندگی جامعه به یارانه نبودن تولید كافی عدم وجود مواد اولیه صنایع وارداتی بودن عمده نیازهای كشور انبارهای خالی عدم وجود زیربناها بیكاری مفرط تخریب 5 استان كشور انبوه نیروهای آزاد شده از جنگ و مجموعه عوامل دیگر سیاستهای سازندگی را در قالب برنامه اول بر ما دیكته میكرد. هاشمی رفسنجانی با اشاره به وسعت لوازم یارانهای در اواخر دهه 60 و اوایل دهه 70 دركشور گفت: بازار سیاه و واسطهگری در چنین شرایطی رواج یافته بود.
هاشمی رفسنجانی با اشاره به برنامههای دولت سازندگی گفت: دولت را با 12 میلیارد دلار تعهد تحویل گرفتیم و با آن همه سازندگی كه همه كشور یك كارگاه بزرگ بود با 18 میلیارد دلار تعهد تحویل دادیم.
وی ایجاد اشتغال و رفع بیكاری را بزرگترین جهش درتامین اجتماعی خواند و گفت: اشتغال از یك سو معلول رونق اقتصادی و از سوی دیگر عامل رونق میشود.
هاشمی رفسنجانی تاسیس دفتر مناطق محروم ریاست جمهوری را از ابتكارات دولت سازندگی دانست و گفت: برنامههای سازندگی باعث تغییرات عمده در دو دهك بالا و پایین جدول چینی به نفع طبقات محروم شده بود.
در این دیدار كه همراه با پرسشها و بیان ابهامات اقتصادی توسط دانشجویان بود هاشمی رفسنجانی در پاسخ به سوالی در خصوص فشارهای تورمی درسالهای سازندگی گفت: یكی از علل آن حذف تدریجی یارانههای غیرضروری بود و درعین حال دولت را با 29 درصد تورم تحویل گرفتیم و با 17 درصد تورم تحویل دادیم.
هاشمی رفسنجانی در پاسخ به سوالی درباره یارانه سوخت گفت: عدالت حكم میكند كه در یارانهها به منافع طبقات محروم توجه بیشتری كنیم.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام اقدام برای پیشنهاد لایحه تامین اجتماعی كامل به مجلس در سال آخر دولت سازندگی را كار مهمی دانست و گفت: اگر دو سه سال زودتر اقدام میكردیم با منابعی كه داشتیم و الان هم داریم میتوانستیم یك تامین اجتماعی كامل برای همه ایرانیان از بدو تولد تا وفات داشته باشیم.
در آغاز این دیدار چند تن از دانشجویان به بیان دیدگاههای اقتصادی خویش پرداختند.