آفتابنیوز : آفتاب: یک مقام رسمی دولت ایالات متحده فاش کرد که این کشور به آرامی در تلاش است تا از طریق کانالهای دیپلماتیک غیرمستقیم تبادل نظر در خصوص مسائل مختلف با تهران را بیشتر از گذشته سازد، امری که به گفته وی نشان از افزایش حوزه نفوذ «کبوترها» در وزارت امور خارجه آمریکا دارد.
بنا به گزارشی که روزنامه «کانزاس سیتی» روز چهارشنبه آن را منتشر ساخته طی هفتههای اخر تبادل پیام در حوزههای مختلف بین ایالات متحده و ایران از طریق دولت سوئیس به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. سرنوشت شهروند ناپدیدشده آمریکایی در جنوب ایران، اتباع ایرانی بازداشتشده در شهر اربیل و اختلافات مالی کهنه بین دو کشور از جمله مسائلی است که دیپلماتهای طرفین طی هفتههای اخیر به بحث و رایزنی غیرمستقیم در خصوص آن پرداختهاند.
یک مقام وزارت امور خارجه آمریکا با تائید این موضوع به روزنامه مزبور گفته است: «مطمئنا تمایل به استفاده از کانال ارتباطی سوئیس به نسبت سال قبل چند برابر شده است». وی همچنین یادآور شده که وزارت امور خارجه آمریکا پس از انجام حمله نظامی به عراق در سال 2003 تماسها با ایران از طریق سوئیس را به میزان بسیار زیادی محدود ساخته بود.
با اینحال آن دسته از مقامات آمریکایی که در جریان مذاکرات غیرمستقیم تهران-واشنگتن قرار داشتهاند بر روی این موضوع تاکید میکنند که هنوز هیچ گفتگویی بین دو طرف بر سر اساسی ترین مسئله مورد اختلاف یعنی پرونده هستهای ایران انجام نشده است. چرا که به اعتقاد آنان این موضوعی است که در انتهای روند مذاکره با ایران و نه ابتدای آن قرار خواهد داشت.
این گزارش در حالی منتشر میشود که این احتمال وجود دارد نمایندگان ارشد تهران و واشنگتن در حاشیه اجلاس هفته آینده در شرمالشیخ بدون واسطه با یکدیگر گفتگو نمایند. جرج بوش و محمود احمدینژاد روسای جمهور آمریکا و ایران هر دو به صورت مشروط موافقت خود را با دیدار وزاری خارجه دو کشور در شرمالشیخ ابراز داشتهاند.
انتشار خبر افزایش ارتباطات رسمی آمریکا با ایران بدان جهت اهمیت ویژه دارد که بدانیم ایالات متحده آمریکا در دو سال گذشته همواره به درخواستهای محمود احمدینژاد برای دیدار و مناظره با همتای آمریکاییاش (که در عرف دیپلماتیک معنایی جز مذاکره ندارد) و سایر تلاشهای او نظیر نامهنگاری به بوش پاسخ منفی داده است. بوش و رایس در مقابل این تلاشهای احمدینژاد همواره تاکید کردهاند که تنها در صورت تعلیق غنیسازی در ایران حاضر خواهند شد با جمهوری اسلامی مذاکره کنند.
تهران و واشنگتن قبلاً درباره موضوعاتی چون افغانستان و عراق مذاکرات مختلفی داشتهاند. این مذاکرات که همواره غیرعلنی بوده است در سالهای اخیر کاملاً متوقف شده است.