آفتابنیوز : آفتاب: مذاکرات لاریجانی و سولانا که دور دوم آن به فردا پنجشنبه موکول گشته، روز چهارشنبه در شرایطی آغاز شد که آمریکا در موضعی سخت صراحتاً اعلام کرد با هیچ نوعی از غنیسازی در ایران موافقت نخواهد کرد. با این حال اغلب خبرگزاریهای بینالمللی تاکید کردند انعطاف تهران در این دور از مذاکرات و برخی نرمشهای اروپا باعث شده است تا دورنمای مصالحهای آبرومندانه برای دو طرف ایجاد شود. به گفته رسانههای غربی، دو طرف هماکنون در جستجوی فرمول جدیدی هستند که هم آمریکا را قانع کند و هم دفاع از آن را برای دولت ایران به ریاست محمود احمدینژاد ممکن سازد.
در آخرین اظهارنظرها، برخی دیپلماتهای غربی مرتبط با پرونده هستهای ایران ابراز عقیده کردهاند که دور تازه مذاکرات دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان و رئیس کمیسیون سیاست خارجی اتحادیه اروپا ممکن است به حصول برخی توافقهای اولیه بین طرفین بیانجامد و مسیر پیدا کردن راهحلی مسالمتآمیز برای خاتمه بحران هستهای ایران را هموار سازد.
به گزارش خبرگزاری آسوشيتدپرس، برخی ديپلماتهای غربی روز چهارشنبه در آنکارا خبر از مطرح شدن یک ایده جدید از سوی سولانا برای حل اختلافنظرها با ایران دادند. بنا به این گزارش بنبست جاری در مذاکرات احتمالا با ارائه تعریف جدیدی برای غنیسازی از سوی اتحادیه اروپا گشوده میشود.
خبرنگار AP در ادامه گزارش خود نوشته است که طرحایدههای جدید از سوی طرفین پيش از مذاكرات چهارشنبه ممكن است مصالحه را سادهتر كند؛ زيرا هر دو طرف آشکارا انعطافپذیرتر از گذشته بهنظر میرسند.
يكي ديپلمات غربی که نخواست نامش فاششود به خبرنگار AP گفت آمريكا و متحدان اروپاییاش با توجه به اصرار تهران در نپذیرفتن تعلیق غنیسازی، فرمول جدیدی را طراحی کردهاند که ایران بتواند علاوه بر دست برداشتن از فعالیت هایی که نگرانکننده به نظر میرسد عملا از نظر فنی به کلیه مراحل فرآیند غنیسازی اورانیوم دسترسی داشته باشد.
دولت ایران به سمت توافق میرود؟ [کلیک کنید]اخبار ضد و نقیض از مصالحه ایران و غرب [اینجا]احتمال انعطاف ایران در مذاکرات آنکارا [کلیک کنید]وی گفت كه وضعیت مطلوب آمريكا «توقف سرد» است که بر اساس آن، دستگاههای سانتريفيوژ ایران جمعآوری نشده ولی در عین حال فعال هم نيستند، در حالی که ايران احتمالا با این درخواست وارد مذاكرات شدهاست كه دستگاههای سانتریفیوژ فعال باشند و تنها برای مدت زمان مشخصی اورانیوم تولید نکنند.
به گفته اين ديپلمات، شش كشور طرف مذاكره با ايران هم چنين ميخواهند تعداد سانتريفيوژهای مونتاژ شده متصل به هم را به كمتر از 1000 سانتريفيوژ كاهش دهند؛ بنابراين ممكن است توافق بر سر تعداد سانتريفيوژها نيز نقش مهمی در مذاکرات دو طرف داشته باشد. يك دیپلمات دیگر اروپايي نیز گفت كه اميدوار است هر دو طرف بتوانند دست كم درباره یک تعريف جدید از تعليق غنیسازی كه بتوان مذاکرات را بر مبنای آن دنبال کرد به توافق برسند. وی افزود: «مهمترین مسئله این است که بتوان طرف ایرانی را متقاعد ساخت که تعلیق (غنیسازی) به معنی رها ساختن دستاوردهای برنامه هستهایشان نیست».
آخرين مذاكرات مستقیم لاريجانی و سولانا سال گذشته برگزار شد. سولانا در آن مذاکرات از ايران خواست كه نه تنها تمامی فعاليتهاي غني سازی بلكه سایر فرآیندهای مربوط به آن از جمله مونتاژ دستگاههای سانتريفيوژ را نیز متوقف سازد؛ پیشنهادی که تهران آن را رد كرد.
دور تازه مذاکرات ایران و اروپا با میانجیگری ترکیه در شرایطی آغاز شده است که برخی ناظران غربی ادعا میکنند دولت نهم پس از اعلام اخبار خوش هستهای میتواند با این استدلال که اکنون نیازی به سوخت هستهای ندارد زمینه مصالحه «آبرومندانه» با غرب را فراهم کند. با این حال برخی ناظران داخلی معتقدند به دلیل شعارهایی که حامیان دولت به بهانه تعلیق غنیسازی علیه رقبای سیاسی خود دادهاند و همچنین به دلیل عدم انعطاف آمریکا، پذیرش تعلیق از سوی محمود احمدینژاد امری بسیار دشوار خواهد بود.