کد خبر: ۶۰۱۸۰
تاریخ انتشار : ۰۷ ارديبهشت ۱۳۸۶ - ۱۲:۱۰
اخبار پراکنده از مذاکرات لاریجانی و سولانا

ایده‌های تازه روی میز اتمی

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: مذاکره کننده ارشد هسته‌ای ایران عصر پنج‌شنبه پس از پایان گفتگوهای دو روزه خود با خاویر سولانا مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در آنکارا از قرار گرفتن «راهکارها و راه حل‌های جدید» بر روی میز مذاکرات در جریان این رایزنی‌های فشرده خبر داد. علی لاریجانی با بیان اینکه در دیدار با سولانا بر «تداوم مذاکرات ایران با اروپا» تاکید شد افزود: درباره برنامه‌های صلح آمیز هسته‌ای ایران راهکارهای جدیدی مطرح شد که جزئیات این راهکارها بعدا اعلام خواهد شد. 

آن گونه که مطالب رسانه‌های بین‌المللی نشان می‌دهد سولانا در اين مذاكرات پيشنهادی را مبتنی بر  طرح البرادعی [تعلیق در برابر تعلیق] مطرح کرده است. این طرح که در رسانه‌ها به عنوان طرح سوئیس نیز معرفی شده است يك دوره‌ 30روزه‌ تعليق را پيشنهاد می‌كند كه در طول آن ايران برنامه‌ اتمی خود را توسعه نمی‌دهد و از ورود گاز به سانتریفیوژها نیز خودداری می‌کند و در مقابل نیز، قدرت‌های جهانی به دنبال تحريم‌ بيشتر ایران در سازمان ملل نمی‌روند. به معنای دیگر، در طول اين مدت دو طرف بر روی يك وقفه‌ كوتاه (‌تايم اوت) دوسويه كار می‌كنند كه در طول اين «تايم اوت» ايران غنی‌سازی اورانيوم و 1+5 تحريم‌های شوراي امنيت سازمان ملل عليه ايران را تعليق می‌كنند. طرح سوئيس البته توضيح نمی‌دهد كه آيا ايران بايد همه‌ چرخه سوخت خود را تعليق كند و اين كه آيا ادامه‌ فعالیت‌های تحقیق و توسعه [R&D] كه آمريكا با آن رسما مخالف است ممکن است یا خیر؟

تحليلگران همچنین می‌گويند كه كليد حل بحران يافتن تعريفی براي تعليق غنی‌سازی است كه هر دو طرف بتوانند با آن موافقت کنند. اين می‌تواند به عنوان مثال به معنای تعليق توليد سوخت اورانيوم نباشد، اما ساخت و آزمايش سانتريفوژها را مستثنی كند. به گفته رسانه‌های غربی تهران در این دور مذاکرات کوشیده است «راه ميانه‌ای را به غير از پيش شرط‌هايی كه غرب مطرح كرده پيدا كند که دارای همان ماهیت غنی‌سازی اما با شکل ظاهری متفاوتی باشد».

خبرگزاری فرانسه به نقل از دیپلمات‌های غربی ادعا کرد که ايرانی‌ها در مذاکرات آنکارا به دنبال تعريف «نرم و ملایمی» از تعلیق غنی‌سازی بوده‌اند که در ایران قابل اجرا باشد هر چند که غرب انعطاف چندانی نشان نداده است. علی لاريجانی كه با شبكه‌ خبری «سي.ان.ان» تركيه گفت‌و‌گو می‌كرد، در اظهارات خود تاکید کرد که « توقف كامل غنی‌سازی اورانيوم در دستور كار ما نيست». این اظهارات از سوی رسانه‌های غربی این گونه تعبیر شد که تهران حداقل برای تعلیق بخشی از فعالیت‌های کاملاً آماده است و در انتظار موافقت اروپاست.
 

لاریجانی در پاسخ به سئوالی در مورد زمان و تاریخ بعدی مذاکرات گفت: فکر می‌کنم که دو هفته بعد این مذاکرات تداوم یابد. وی در عین حال تاکید کرد موضوع پایان فعالیت‌های صلح آمیز هسته‌ای از سوی ایران یا «تعلیق کامل» غیر ممکن است. لاریجانی از اشاره به مکان احتمالی انجام این مذاکرات نیز خودداری کرد.

بنابر گزارش‌های رسیده سولانا بلافاصله پس از پایان مذاكرات  آنكارا را ترك و از اظهار نظر در خصوص نتایج این مذاکرات خودداری کرد. خاویر سولانا روز چهارشنبه پس از اولین دور از مذاكراتش با لاریجانی گفته بود: نشست سازنده‌ای داشتیم، اما در موقعیتی نیسیتیم كه بخواهیم پیشرفت شگرفی را در این دیدار انتظار داشته باشیم. وی افزود: با این حال امیدواریم بتوانیم به این گونه مذاكرات ادامه دهیم.

گفتنی است در آغاز گفتگوهای آنکارا، اخبار ضد و نقیضی از سوی رسانه‌های غربی در مورد مصالحه هسته‌ای ایران و اروپا منتشر شده بود [اینجا] اما مقامات کاخ سفید با تکرار مواضع پیشین خود بر لزوم تعلیق غنی سازی اورانیوم از سوی تهران پای‌ فشردند.

در همین رابطه کاندولیزا رایس که روز پنجشنبه پس از دیدار با همتای نروژی خود با خبرنگاران سخن می‌گفت به مواضع قبلی گروه 1+5 و ارائه بسته مشوق‌های سیاسی و اقتصادی به ایران اشاره کرد و تاکید کرد «تنها چیزی که می‌تواند شرایط را برای آغاز دوباره گفتگوها و خاتمه تحریم‌ها از سوی شورای امنیت سازمان ملل فراهم سازد آن است که ایران فعالیت‌های غنی‌سازی و بازفرآوری خود را به حالت تعلیق درآورد». [اینجا]

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین