آفتابنیوز : به گزارش آسوشیتدپرس، برگزاری انتخابات رئیسجمهوردر پارلمان ترکیه که 550 کرسی دارد، باعث بروز اختلاف میان حزب حاکم و اپوزیسیون سکولار مقابل شده است. با این وجود به نظر میرسد که احتمال پیروزی عبدالله گل که از جانب حزب اسلامی عدالت و توسعه حمایت میشود بیش از پیروزی کاندیدا سکولار این رقابت باشد. با وجود آن که براساس قانون اساسی ترکیه، ریاست جمهوری پستی رسمی و عملا غیراجرایی است، توان شخص رئیسجمهور در وتو قوانین رقابت برای احراز این پست را افزایش داده است. علاوه بر این سکولارهای ترک، همواره به کاخ ریاست جمهوری به عنوان مقر قدرت خود میاندیشیدند. بسیاری از کارشناسان سیاسی بر این باورند که وجود رئیسجمهور و نخستوزیر از یک حزب آن هم حزب اسلامی برای سکولاریسم رایج در ترکیه خطرناک است.
کاندیدا حزب حاکم عبدالله گل اما نتوانست در اولین دور رایگیری اکثریت آراء را به خود اختصاص دهد. البته رهبران اپوزیسیونهای مخالف از دادگاه قانون اساسی خواستند که به دلیل عدم حضور نمایندگان کافی در جلسه رایگیری این رای را ملغی اعلام کند. طیف مخالف دولت اعلام کرده است که برگزاری انتخابات زودرس تنها راهحل سیاسی برای خروج از بحران است. اکثر نمایندگان متعلق به اپوزیسیونهای مخالف حاکمیت این رایگیری را تحریم کردهاند.
در این میان به دنبال تهدید ارتش ترکیه به دخالت در امور سیاسی کشور، اتحادیه اروپا نیز از ارتش ترکیه خواست که به مناقشات سیاسی وارد نشود.
کمیسیونر مسئول بررسی طرح گسترش اتحادیه اروپا در این خصوص میگوید: این مساله از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است که ارتش برقراری دموکراسی در کشور را به دولت منتخب مردم واگذار کند. این آزمایشی بزرگ برای ارتش ترکیه است که به پایههای دموکراسی در کشور سکولاریسم احترام بگذارد.
این مقام اتحادیه اروپا اعلام کرد که احترام به دموکراسی توسط همه احزاب ترکیه از پیششرطهای ورود به این اتحادیه است.
ترکیه از سال2005 تاکنون تلاش گستردهای را برای ورود به اتحادیه اروپا آغاز کرده است و این در حالی است که این اتحادیه هنوز این کشور را به عنوان عضوی از خود نپذیرفته است.