مخالفت با ورود زنان به ورزشگاه همچون چهار دهه گذشته بر جای خود استوار است، اما اولتیماتوم فیفا کفه ترازو را اندکی به سمت زنان پایین آورده است. در خردادماه امسال فیفا در نامهای به فدراسیون فوتبال ایران اعلام کرد تا زمان برگزاری بازیهای مقدماتی جامجهانی باید ورود زنان به تمام ورزشگاههای ایران آزاد باشد.
ورود زنان به ورزشگاه در تمام کشورهای جهان امری ساده و پیش پا افتاده است؛ تجربه شادی و هیجان جمعی در کنار دوستان و خانواده همراه با چاشنی هواداری. در این بین اما ایران از قاعده «تمام کشورهای جهان» مستثنی است. ایران تنها کشوری است که زنان در آن اجازه ندارند وارد ورزشگاهها شوند. مشکل ممنوعیت ورود به ورزشگاه در چهار دهه گذشته قدم به قدم تبدیل به بحرانی اجتماعی شده، بحرانی که حالا یک خواسته عمومی است.
طی سالهای گذشته در بحث ورود زنان به سالنهای والیبال و بسکتبال اقداماتی صورت گرفته و اخیراً هرچند با ورود گزینشی یا اختصاص درصد پایین به زنان شاهد حضور آنان در ورزشگاهها هستیم، اما درهای استادیومهای فوتبال همچنان به روی زنان بسته است.
مخالفتها همچون چهار دهه گذشته بر جای خود استوار است، اما اولتیماتوم فیفا کفه ترازو را اندکی به سمت زنان پایین آورده است. در خردادماه امسال فدراسیون جهانی فوتبال، فیفا، در نامهای به فدراسیون فوتبال ایران اعلام کرد تا زمان برگزاری بازیهای مقدماتی جامجهانی قطر باید ورود زنان به تمام ورزشگاههای ایران آزاد باشد.
حالا در آستانه تعلیق فوتبال ایران مسعود سلطانیفر، وزیر ورزش، اعلام کرده تمام زیرساختهای حضور زنان در ورزشگاهها آماده است.
هفته گذشته خبری منتشر شد مبنی بر اینکه از اولین بازی دوستانه تیم ملی ایران زنان هم اجازه ورود به ورزشگاه را خواهند داشت. برخی از خبرگزاریها به نقل از منابع آگاه با اعلام این خبر نوشتند: «شنیده میشود در زمان باز شدن سایت بلیتفروشی بازیهای تیم ملی فوتبال ایران در مقدماتی جامجهانی، ظرفیت مشخصی برای زنان در نظر گرفته خواهد شد که این ظرفیت حدود 10 درصد گنجایش صندلیهای ورزشگاه آزادی است و پس از اتمام بلیتفروشی مربوط به این جایگاه سایر زنان نمیتوانند بلیت تهیه کنند.»
طیبه سیاوشی، نماینده مجلس، در ارتباط با این موضوع به اعتمادآنلاین گفت: «اطلاعی از درصد تعیینشده برای زنان ندارم و فکر نمیکنم چنین چیزی اعلام شده باشد. اما وزارت ورزش همواره اعلام کرده میتواند زیرساخت حضور زنان را فراهم کند. سرویس بهداشتی جدا و ورودی جدا برای زنان وجود دارد. بازی کاشیما و پرسپولیس هم نشان داد که حضور زنان در ورزشگاه مشکلی ایجاد نخواهد کرد.»
وزیر ورزش، روز هشت مرداد، در جلسه با فراکسیون زنان مجلس گفته بود زیرساختها برای ورود زنان در تمام ورزشگاههای سراسر کشور فراهم است و هیچ مشکلی در این مورد وجود ندارد.
سیاوشی، از اعضای فراکسیون زنان مجلس، در اینباره گفت: «وزیر ورزش در جلسه با فراکسیون زنان هم مطرح کردند که میتوانند شرایط این کار را فراهم کنند. یکسری موانع برای ورود زنان تعریف کردهاند که آن موانع برداشته شده است. میگویند فضا غیرفرهنگی است. من در بازی کاشیما و پرسپولیس حضور داشتم. هیچ حرف زشتی در آن بازی نشنیدیم. این سختگیریها به دلیل این چهار دهه است. در مورد والیبال و بسکتبال هم سالها از حضور زنان جلوگیری میشد، حالا ورود زنان به امری عادی تبدیل شده و حضورشان مشکل و حاشیهای ایجاد نمیکند.»
با وجود موافقت وزارت ورزش و فدراسیون فوتبال با حضور زنان در ورزشگاهها و زیر سایه تعلیق رفتن فوتبال ایران، همچنان مخالفت با ورود زنان به ورزشگاهها ادامه دارد. سیاوشی با اشاره به این موضوع گفت: «مخالفان حاضر نیستند به چشم خود ببینند که حضور زنان در ورزشگاه اتفاق عجیبی رقم نمیزند، همانطور که حضور زنان و مردان در سینما و خیابان و دانشگاه و جاهای دیگر در کشور باعث حادثه عجیبی نمیشود. به نظر من اگر این فرصت مهیا شود، سرگرمی سالمی برای زنان ذیل مدیریت وزارت ورزش ایجاد میشود.»
طیبه سیاوشی در ارتباط با نامه فیفا به فدراسیون فوتبال ایران نیز گفت: «بر اساس وعده آقای روحانی در انتخابات این نامه از طرف اینفانتینو ارسال شده و جواب فدراسیون هم این بوده که همان پلنی که برای سالنهای والیبال و بسکتبال اجرا کردیم در مورد ورود زنان به ورزشگاههای فوتبال هم اجرا خواهد شد. البته ما به فعالیت و گفتوگو در این زمینه ادامه میدهیم و این مطالبات هم قاعدتاً از سوی بخشهای مختلف جامعه مطرح خواهد شد.»