آفتابنیوز : خيلي ممنونم که با توجه به مشغله زياد ما را به حضور پذيرفتيد. جناب آقاي هاشمي آيا ممکن است توضيح دهيد چرا مي خواهيد دوباره رئيس جمهور شويد؟ اگر دوباره انتخاب شويد چه برنامه تازه اي خواهيد داشت؟ بسم الله الرحمن الرحيم. اعلام حضور من به خاطر فشارهايي بود که جناحهاي مختلف و شخصيتهاي فرهيخته آوردند. استدلالهاي آنان را پذيرفتم . دلايل مهمي که براي قانع کردن من آوردند زياد بود. يکي اين بود که توسعه همه جانبه ايران که من شروع کننده آن بودم پيگيري شود. دليل ديگر اين بود که اختلافات داخلي فضاي داخلي را پر تنش کرد. شايد من بتوانم با حفظ همه نيروها فضاي موجود را ترميم کنم. اين نگراني بود که افراط گري در کشور مسلط شود که شرايط امروز اين را نمي پذيرد. از لحاظ بين المللي هم با توجه به حضور نيروهاي خارجي در منطقه و شرايط بحراني و نياز ايران براي همکاري بين المللي براي توسعه و ايجاد امنيت در منطقه ، فکر مي کنم بتوانم با تجربيات خود امنيت منطقه اي را تقويت کنم. ادله ديگري هم هست و لي اين دو سه دليل مهم بودند.
لطفا نکات اصلي برنامه هاي خود را براي رياست جمهوري اين دوره تشريح نماييد و نکات افتراق آن را با برنامه هاي دوره قبلي تان بيان کنيد. منشوري به نام ميثاق با مردم منتشر کرده ام که کارهاي مهمي را که مي خواهم انجام دهم در آن نوشته ام . 14 فصل و حدود 200 بند دارد. يکي از فصلهاي مهمش مسئله اشتغال است که بيکاري و تورم را مهار مي کند. با ايجاد امنيت شغلي و سرمايه اي، سرمايه هاي داخلي و خارجي بخصوص سرمايه هاي ايرانيان خارج از کشور را جذب مي کنيم. نکته دوم آن عدالت اجتماعي است که نياز داريم طبقات زير فقر را به زندگي مناسب برسانيم و سطح زندگي مناطق محروم کشور مثل روستاها و مناطق مرزي را با سياست توازن منطقه اي بالا بياوريم. اينها در زمان دولت من شروع شده بود و کند پيش مي رفت و بايد ادامه دهيم و يک فضاي اجتماعي مي خواهيم که مردم بخصوص جوانان و زنان از لحاظ زندگي فردي و اجتماعي راحتتر باشند. مي توانيد ميثاق را بخوانيد و مواردي که براي شما جالب است را نقل کنيد.
همان گونه که مستحضر هستيد 65 تا 70 درصد جمعيت ايران را جوانان زير 35 سال تشکيل مي دهند. جوانان امروز با مشکلات زيادي نظير اشتغال و مسکن مواجه مي باشند. در صورت انتخاب شدن برنامه شما براي حل اين مشکلات و فعال ساختن نسل جوان در تصميم سازي و مديريت اجرايي کشور چيست؟ با توجه به همان نکته اي که در مورد رونق اقتصادي گفتم فکر مي کنم مشکل مسکن و اشتغال براي جوانان کم مي شود و هدف اين است که نيروهاي فراواني براي کارهاي عمراني و توسعه به کار گرفته شوند و براي اين کار نيروهاي فراواني مي خواهيم که بايد از جوانان بخصوص از تحصيل کردگان بر گزيده شوند. در دوران سازندگي تجربه اي داريم که نرخ بيکاري را ظرف 8 سال از 16 درصد به 9 درصد رسانديم. الان مي توان با وسعت بيشتر همان کارها را ادامه داد. در مورد مسکن، مصالح ساختماني و نيرو فقط بايد با برنامه اي مدون براي رفع مشکل آن تلاش کرد.
نسل جوان ايران خواستار آزادي و دسترسي با دنياي خارج است، چگونه اين خواسته ها را تامين مي کنيد؟
طبعا بايد برنامه داشته باشيم، چون اين مطالبات بايد رسيدگي شوند. با منطقي کردن فضاي زندگي با روش اعتدال و تعامل منطقي با خارج، فضا براي جوانان باز مي شود.
- شما در 8 سال گذشته حل کننده اختلافات ميان مجلس و شوراي نگهبان بوده ايد. آيا برخورداري شما از اين موقعيت به زيان و يا نفع شما در انتخابات آتي است؟
نه ضرري خواهد داشت و نه نفعي. انتخابات راهکار خود را دارد. کار مهم ما در مجمع تشخيص مصلحت نظام، تدوين سياستهاي کلي و چشم انداز اصلاح سياستهاي اصل 44 قانون اساسي بود که خيلي از راهها را براي کارهاي اقتصادي در کشور باز کرد. کارهايي که در مجمع شده است به دولت آينده کمک مي کند تا خيلي از گره ها را باز کند.
چرا تصميم گرفتيد اين سمت را ترک کنيد و رئيس جمهور شويد؟ اين در جواب سوال اول شما گفته شد. نکته ديگر اين که بعد ها هم حتي به عنوان رئيس جمهور در مجمع خواهم ماند و مي توانم اين نقش را داشته باشم.
در اولين سخنراني پس از اعلام نامزدي جناب عالي و اولين نطق انتخاباتي که از تلويزيون ايران پخش گرديد بر نقش زنان در امور مديريتي و اجرايي تاکيد نموديد. برنامه شما براي تحقق نقش زنان و استيفاي حقوق آنان چيست؟ خانمها خودشان اين زمينه را فراهم کردند. مي دانيد که حضور خانمهاي ما در مراکز تحصيلي دارد بر مردان برتري مي گيرد. هيچ کس نمي تواند زنان را که نصف جمعيت کشور و انسانهاي دانشمند هستند از حق خود محروم کند. ضمنا در اين سالها در سمتهاي مديريتي و آموزش هم خوب درخشيده اند و امتحان خوبي داده اند. اين گونه پيش بيني مي کنم که زنان ايراني از همه زنان از همه جاي جهان موقعيت ممتازي خواهند داشت. خود من در حضور انان در ميدان تحصيل و اموزش و مديريت موثر بودم.
برخي از رسانه ها ي غربي معتقد به فرمايشي بودن انتخابات در ايران هستند. آيا شما اعتقاد داريد که انتخابات در ايران به صورت آزادانه و عادلانه انجام مي گيرد؟ اين را يک تهمت مي دانيم. مي توانيد وضع ايران را رسيدگي کنيد. کسي نمي تواند در اين فضا شخصي را تحميل کند. آقاي خاتمي مثل دوران خود من مصمم هستند انتخابات را سالم برگزار کنند .اکثريت مردم امريکا در خصوص نقش رهبري و رياست جمهوري در ايران و تفاوت ميان آنها اطلاعات روشني ندارند. شما تفاتوت ميان اين دو مقام را چگونه تشريح مي نماييد؟در قانون اساسي اختيارات، حقوق و وظايف هر دو به خوبي مشخص شده است. رهبري بيشتر در سياستهاي کلي، نيروهاي مسلح، صدا و سيما و مسائلي از اين قبيل وظيفه و اختيار دارند. کارهاي اجرايي کلا در اختيار رئيس جمهور است. اگر از لحاظ شخصيتي بين رهبري و رئيس جمهور هم فکري باشد اصلا مشکلي وجود ندارد و نيازي به اصلاح قوانين نيست. در دوره اي که رئيس جمهور بودم، رهبري خيلي کمک مي کرد و من هم به کارهاي ايشان خيلي کمک مي کردم. يکي از کارهاي مهم رهبري که تدوين سياستهاي کلي است الان توسط مجمع تشخيص مصلحت نظام انجام مي شود در حقيقت مسايلي را که نوشتيم بايد اجرا کنيم.
دورنماي رابطه ايران با دولت امريکا را چگونه مي بينيد؟ شما بهبود روابط ميان دو کشور را مشروط به برداشتن گام نخست توسط ايالات متحده دانسته ايد. به اعتقاد شما اولين گام امريکا چگونه بايد برداشته شود؟ بين مردم ما و مردم امريکا و حتي دولت ما با مردم امريکا مشکلي نيست. حتي تمايل همکاري بين دو کشور بسيار زياد است. البته تبليغات بسيار سنگين صهيونيسم و لابي هاي اسرائيل و ضد انقلاب، ابهاماتي به وجود آورده که قابل رفع است. در مورد دولت امريکا حرف روشني زده ام که امريکا از پيش از انقلاب تاکنون معمولا موضع خصمانه اي با ما داشت. ما به رفتارهاي گذشته امريکا ايرادات جدي داريم. اين ايرادها از کودتاي 28 مرداد شروع مي شود که دولت مصدق را سرنگون کردند. کاپيتولاسيون و تبعيد امام خميني خاطره بدي از امريکا در ذهن مردم ما بر جاي گذاشته است. حمايتهاي امريکا از رژيم سرکوبگر شاه مردم ايران را خشمگين کرد. بعد از انقلاب که شاه را به امريکا بردند خشم مردم منفجر شد و کار را بدتر و سخت تر کرد. امريکا به جاي اين که کارهاي گذشته را جبران کند کارهاي بدتري کرد . کودتا راه انداخت که شکست خورد و پشت سر صدام در جنگ عراق عليه ايران قرار گرفت و در پايان جنگ که صدام را در حال شکست ديد به نفع او وارد جنگ شد. صدام را تشويق کرد تا سلاحهاي شيميايي و بمباران شهرها را در برنامه هاي خود قرار دهد. اموال ما در امريکا مسدود است و قراردادهاي ما را لغو کردند. از طرف امريکا هميشه در معرض تحريم بوديم. الان هم در مسايل هسته اي و امثال اينها مواضع خوبي ندارد. مي خواهند مردم ما را از يک حق مسلم خود محروم کند. امريکا طالبان و القاعده را براي مزاحمت ايران به وجود آورده است و خيلي موارد ديگر. به هر حال امريکا بايد چهره جديدي از خود نشان بدهد که معلوم شود سياستهاي آنان عوض شده است. اخيرا دو سه کار کوچک کردند که در ايران موثر بود. مانعي را که براي حضور ما در تجارت جهاني گذاشته بودند بعد از 8 سال و 22 بار جلوگيري برداشتند. گويا فروش قطعات هواپيما را آزاد کرده اند. آقاي بوش اخيرا موافقت کرد که ايران به صورت محدود مي تواند غني سازي داشته باشد. فکر مي کنم اگر اين روند ادامه داشته باشد فضا براي بسياري از کارها اماده است.
اکثريت مردم و رسانه هاي خارجي تاکيد کرده اند که جناب عالي يکي از کساني هستيد که از تجربه هاي سياسي مناسب و موقعيت بين المللي لازم براي حل مسايل موجود در خصوص انرژي هسته اي ايران برخورداريد. چگونه از تجربه سياسي و موقعيت بين المللي خود براي حل اين مسئله استفاده خواهيد کرد؟ بيشتر کارم اين خواهد بود که به کشورهايي مثل امريکا و اروپا اعتماد دهم که ايران از صنايع هسته اي قصدي در بهره برداري نظامي ندارد. در اين ميدان بايد تضمين هاي جدي داده شود که خيال انها راحت شود.
برنامه هاي جناب عالي براي از ميان برداشتن چهره منفي ايران در افکار عمومي که در برخي از اذهان مردم امريکا به وجود امده است چيست؟ بخشي از طريق رسانه ها انجام مي شود. يکي از اهداف اين مصاحبه همين است. فکر مي کنم اگر برنامه ريزي کنيم و کشورهاي هدف همکاري کنند خيلي زود مي توان افکار عمومي را اصلاح و به واقع بيني نزديک کرد.
نظر و ديدگاه جناب عالي در خصوص مردم امريکا چيست؟ ايا ميان دولت و مردم امريکا تفاوت قائليد؟ اگر چنين است چه پيغامي براي مردم امريکا داريد؟ نمي توانيم بين مردم امريکا و دولتشان فاصله بيندازيم. ولي مي خواهيم مردم امريکا بدانند نظر ما در باره تندروهاي دولت امريکا و مردم اين کشور متفاوت است. اگر مسايل خود را با دولت حل کنيم، مي توانيم کار کنيم. مي دانم که امريکايي ها نمي توانند ايران را ناديده بگيرند. انجام هر کار مهم بدون همکاري ايران در منطقه اسان نخواهد بود.