آفتابنیوز : آفتاب: محمد سعیدی معاون امور بینالملل سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه ما در مذاکرات به دنبال ایدههای روشن و واقعی هستیم اعلام کرد آقای لاریجانی وسولانا در تلاش برای یافتن ایدههائی هستند که هم بر طرف کننده نگرانیهای مربوط به برنامه هستهای ایران وهم تامین کننده حقوق هستهای ما باشد.
معاون امور بینالملل سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این پرسش كه آیا از مذاكرات لاریجانی و سولانا انتظار خاص و یا انتظار معجزه دارید گفت: هر دو طرف تلاش میكنند، ایدههایی مطرح شود كه این ایدهها هم بتواند نگرانی بعضی كشورها نسبت به بحث هستهای ایران را برطرف كند و هم حقوق هستهای ایران بر اساس ماده ۴ ان.پی.تی ، به طور كامل تامین شود. سعیدی افزود: بنابراین در این راستا، مذاكرات زمانی سازنده و مفید است كه در آن ایدههای عینی، ملموس و منطبق با قوانین بینالمللی مطرح شود.
سعیدی با بیان اینکه قصد ندارد در مورد ایدههای مطرح شده در مورد حل مساله هستهای ایران صحبت کند گفت:هر ایدهای كه عینی، ملموس و منطبق با قوانین بینالمللی باشد، میتواند در یك مذاكرات واقعی قابل طرح باشد. وی در بخش دیگری از مصاحبهاش با اظهار بی اطلاعی از نیات ارپائیها در مذاکره با ایران گفت: بطور قطع و یقین، ما به دنبال این هستیم كه از طریق مذاكره به ایدههای روشن و واقعی برسیم. از نیات اروپاییها اطلاعی ندارم.
سعیدی در مورد موضع تهران درباره دستور كار نشست مقدماتی در وین برای بازنگری ان.پی.تی نیز گفت: در این نشست، برخی كشورها اقدام غیر حقوقی انجام دادند و «پایبندی كشورها به ان.پی.تی» را به عنوان دستوركار این نشست مقدماتی انتخاب كردند. در نشستهای مقدماتی ان.پی.تی و نشستهای دورهای كه هر ۱۰سال یكبار برگزار میشود، معمولا تصویر كلی از ان.پی.تی و نقایص و نقاط قوت این معاهده توسط كشورها شناسایی میشود و كشورها تلاش میكنند ابتدا در سطح كارشناسی و سپس در سطح وزیران امور خارجه، نقایص را رفع كنند و نقاط قوت ان.پی.تی را توسعه دهند.
وی افزود: این بار، به صورت غیرمترقبه برخی كشورها بحث «پایبندی كشورها به ان.پی.تی» را در دستور كار نشست مقدماتی قرار دادند در حالی كه اساسا باید در مورد كل معاهده بحث شود نه پایبندی یا عدم پایبندی كشورها. عضو تیم مذاكرهكننده هستهای در ادامه گفت: بنابراین طبیعی بود كه ایران و بسیاری كشورهای دیگر با قراردادن چنین بحثی در دستور كار نشست مقدماتی مخالفت كرد.
سعیدی در مورد پیشنهاد آفریقای جنوبی نیز گفت که تهران در حال بررسی پیشنهاد آفریقای جنوبی است و اگر پیشنهاد آفریقای جنوبی نظر ما را تامین نكند، پیشنهاد صریح ما، حذف این دستور كار است.
وی با اشاره به اینکه تصویب دستور كار نشست مقدماتی بصورت اجماع است و حتما باید نظر ایران را جلب كنند افزود: اگر ایران موافقت نكند، این مساله به نشست بعدی موكول میشود.