مراسم دومین سالگرد درگذشت مرحوم «ابراهیم یزدی» وزیر امور خارجه دولت موقت با عنوان «سیاست خارجی و دکترین امنیت ملی» روز پنجشنبه، هفتم شهریورماه در مسجد و کانون توحید برگزار شد. در این همایش «احسان شریعتی» استاد دانشگاه، «آذر منصوری» قائم مقام حزب اتحاد ملت و «ابراهیم اصغرزاده» فعال سیاسی و نماینده اسبق مجلس به سخنرانی پرداختند.
مطلق گرایی در جهان امروز کارایی خود را از دست داده است
«آذر منصوری» با اشاره به دیدگاه یزدی درباره تهدیدات کشور گفت: امنیت ملی از دو ناحیه تهدیدات و حملات خارجی و افزایش شکاف میان دولت و ملت تهدید میشود، در روابط بینالمللی سیالیت، پوپایی و نسبیت تعیینکننده است و از نظر مرحوم ابراهیم یزدی، مطلقگرایی و مطلقبینی دیگر کارایی خود را از دست داده و اصرار بر آن تهدیدکننده است.
منصوری گفت: مرحوم یزدی در سخنرانیشان در اردیبهشت سال ۵۹ در بخشهایی از آن، میگویند اگر بخواهیم سیاست خارجی معناداری داشته باشیم مسائل داخلی را باید حل و اولویتها را تعیین کنیم. تا زمانی که دکترین امنیت ملی تدوین نشده باشد، نمیتوان از سیاست خارجی حرف زد.
این فعال سیاسی اصلاحطلب با بیان اینکه تاکید ابراهیم یزدی بر صلح عادلانه است، تصریح کرد: ایشان پیمان اسلو در سال ۱۹۹۳ را صلح عادلانه نمیداند. ایشان تغییر نقش نیروهای خارجی در خاورمیانه در قرن بیستم را بررسی میکند و معتقدند آنها در دوران قبل و حین جنگ سرد، در سرکوب جنبشهای مردمی فعال بودهاند. یزدی معتقد بود که این شیوه برخورد بعد از جنگ سرد دیگر ممکن نیست که دلیل آن انقلاب ارتباطات و الکترونیک بود.
قائم مقام دبیرکل حزب اتحاد ملت با تاکید بر اینکه یزدی معتقد است با تعمیق دموکراسی و دادن حقوقهای سیاسی امکان مشارکت و توسعه کشورها و همچنین ثبات سیاسی افزایش مییابد، خاطرنشان کرد: تاکید یزدی بر تغییر نظامِ دسترسی محدود چه در امر سیاسی و چه امر اقتصادی از همین دیدگاه نشات میگیرد.
منصوری نهادینه کردن حاکمیت ملی، حفظ منافع حیاتی کشور کاهش و فقدان تهدیدات خارجی نسبت به کیان کشور و منافع ملی را از اصول امنیت ملی دکترین امنیت ملی ابراهیم یزدی برشمرد و بیان کرد: در این چارچوب، هر مذاکرهای که موجب رشد کشور، افزایش رضامندی کشور و تامین استقلال کشور شود، باید از آن مذاکره استقبال کرد چراکه مجموعه کشورهای متحد ما بیش از چهار دهه است که از سیاست درهای باز برای تقویت جی دی پی خود استفاده میکنند ولی ما از فرصتها استفاده نکردهایم
این عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت ایران با بیان اینکه به اعتقاد من یزدی از نمونههای برجسته کسانی بود که در طول حیات خود دغدغه منافع ملی مصالح کشور و مردم را داشت و نمیتوان این دغدغه را در هیچ شرایط نمیتوان انکار کرد، گفت: مجموعه گفتوگوهای ایشان با گروههای مختلف و اهل گفتوگو بودن و استفاده از حداقل شرایط دموکراتیک از ویژگیهای ایشان بود و تاکید بر ظرفیتهای داخلی برای دموکرایزه کردن کشور از ایشان یک فعال سیاستورز امیدوار ساخته بود.
شریعتی: سادهزیستی از ویژگیهای مرحوم یزدی بود
احسان شریعتی هم در این همایش از طریق یک پیام ویدئویی گفت: اولین بار اسم دکتر یزدی را از زبان دکتر شریعتی پس از آزادی از زندان شنیدم. در آن مقطع، دکتر شریعتی قصد خروج از کشور را داشت بنابراین با دوستان قدیمی مانند دکتر یزدی و دکتر چمران ارتباط گرفته بود.
این استاد دانشگاه با ذکر خاطره اولین دیدار خود با یزدی تصریح کرد: قرار بود اولین ملاقات من با یزدی، در سمینار انجمنهای اسلامی در کالیفرنیا در اولین سال حضورم در آمریکا باشد. در این انثی، شاهد شهادت و درگذشت ناگهانی دکتر شریعتی بودیم و قرار شد ایشان این خبر را به من بدهند که ایشان مرا خواست و من از کالیفرنیا به تگزاس که محل اقامت مرحوم یزدی بود، رفتم. ایشان گفتند برای دکتر شریعتی حادثهای رخ داده و ایشان در بیمارستان هستند و ما باید سریعا برویم تا مسئله را پیگیری کنیم.
وی با بیان اینکه اقدام بعدی تسلیتی بود که رهبری انقلاب درباره درگذشت دکتر شریعتی دادند، خاطرنشان کرد: ایشان از مرحوم یزدی مشورت گرفته بودند. یزدی در اینجا نقش رابط و واسط دانشجویان و نیروهای خارج از کشور را با رهبری انقلاب ایفا میکردند. مرحله بعد مربوط به دوران حضور مرحوم یزدی در نوفل لوشاتو است. من در آن دوران من به دیدار رهبری انقلاب رفتم و دکتر یزدی مسئولیت روابط عمومی و ارتباطات را داشتم. من در آنجا برای اولین بار با رهبری انقلاب دیدار کردم و هماهنگی این دیدارها با دکتر یزدی بود.
فرزند دکتر شریعتی با بیان اینکه از ویژگیهای مرحوم یزدی سادهزیستی بود، ابراز داشت: ایشان دائما در حرکت بود و میان آمریکا، اروپا و آمریکا در آن سالها در حرکت بود و در فرانسه نقش روابط عمومی و موضعگیریهای بینالمللی رهبری انقلاب را برعهده داشت که این نقش تا دوران وزارت امور خارجهشان ادامه داشت.