آفتابنیوز : وی در گفتگو با فارس افزود: هرچند به عقیده من فوتبال ما هم به طور كامل حرفهای نشده و در بسیاری از بخشها دچار ضعف هستیم؛ اما پولهای فراوانی به بازیكنان و مربیان پرداخت میشود. این مبالغ هنگفت امنیت شغلی داوران را به خطر میاندازد.
فتایی ادامه داد: یك داور برای آنكه به درجه بینالمللی برسد، باید سالها تلاش كند؛ در حالیكه این پروسه برای مربیان بسیار كوتاهتر است؛ ولی یك مربی پول حرفهای میگیرد اما یك داور فقط هزینه جزیی زندگیاش را دریافت میكند. در این فوتبال باید به داوران امنیت شغلی داد. امنیت شغلی یعنی آنكه آنها را به رشوه گرفتن متهم نكنیم، یعنی داوران در ورزشگاه تحت فشار روانی قرار نداشته باشند و با آرامش خاطر سوت بزنند.
فنایی با انتقاد از انتشار خبر رشوهگیری داوران، عنوان كرد: اگر یك نفر به داوران اتهام میزند، باید دلیل محكمه پسند داشته باشد و رسانه هم نباید بدون دلیل مطلبی را منتشر كند چرا كه پخش چنین شایعات بی اساسی باعث میشود آبروی فوتبال به بازی گرفته شود. طبق ردهبندی فیفا، در آسیا قدرت اول هستیم و بیان چنین مسایلی بهانه به دست رقبا میدهد. نمیخواهم قضیه را سیاسی كنم؛ اما وقتی میگوئیم داوران ایرانی رشوه گرفتهاند یا بازیكن ایرانی زد و بند میكند، باعث بیاعتباری و بیحیثتی فوتبال خودمان میشویم.
وی ادامه داد: از سوی دیگر، اهالی فوتبال توقع دارند داوران عادل و منصف باشند. اسباب عدالت این است كه داورها را از فیلترهای مختلف عبور دهیم و توانمندیهای آنها را بسنجیم و از نظر شخیصیتی مورد ارزیابی قرار بدهیم و بعد، اجازه قضاوت را بدهیم.
این كارشناس با انتقاد از كمیته داوران، اظهار داشت: شكل كمیته درست نیست. باید در داخل كمیته داوران بخشهای مختلفی ایجاد شود. باید كادر قوی مدیریتی در كمیته مشغول به كار شود. چرا در شرایط حساس مسابقات، رئیس كمیته داوران به یك سفر آسیایی میرود؟ شاید اگر آقای عنایت در ایران حضور داشت، كار به اینجا نمیرسید.
فنایی در خصوص اشتباهات داوران در لیگ برتر و نارضایتی تیمها از نحوه قضاوت، اظهار داشت: من هم اعتقاد دارم داوران ما ناهماهنگ هستند؛ ولی مغرضانه سوت نمیزنند. آنها بر مبنای توانمندی خودشان قضاوت میكنند؛ مثلا در ضربه پنالتی، یك داور وقتی بازیكنان قبل از ضربه زدن وارد محوطه جریمه میشوند دستور تكرار ضربه را میدهد و دیگری این كار را نمیكند. این مسایل و ناهماهنگیها است كه باعث اعتراض مربیان و تیمها نسبت به داوری میشود. باید سیستم تشویق و تنبیه وجود داشته باشد.
وی ادامه داد: اعتقاد دارم داوران ما پاك هستند و گاهی هم اشتباهاتی را مرتكب میشوند كه در نتیجه هم تاثیرگذار است؛ اما عمدی نیست. باید مدیریت قدرتمندی در كمیته داوران حضور داشته باشد. یك رئیس نمیتواند پاسخگوی تمام مشكلات باشد. امروز به دلیل آنكه از داوری انتقاد میكنم، به بنده نظارت نمیدهند. سالها در میادین بینالمللی حضور داشتهام؛ اما برای كارم ارزش قائل نمیشوند.
فتایی تاكید كرد: با مسایلی كه در خصوص داوری مطرح شد، نظر اهالی فوتبال نسبت به داوران تغییر كرد؛ اما از آنها میخواهم كه بدانند داوری ما هنوز پاك است و این شایعات را باور نكنند. همانطوریكه دو تیم از مرحله پلی آف بدون كمترین مشكل به لیگ برتر صعود كردند.