"محمد جواد ظریف" روز چهارشنبه در نشست "همکاری ملل متحد با سازمانهای منطقهای" که در شورای امنیت سازمان ملل برگزار شد، افزود: آقای روحانی در سخنانش ابتکار صلح هرمز (امید) را مطرح و از همه کشورهای منطقه دعوت کرد تا در این ابتکار حضور یابند.
وی ضمن تأکید بر اهمیت پیشنهادی که فدراسیون روسیه در مورد سازوکار امنیتی در خلیج فارس ارائه داده است، ادامه داد: باید توضیح دهم که ابتکار امید بر اساس این واقعیت است که تمام کشورهای منطقه وظیفه دارند صلح ، ثبات و شکوفایی در این منطقه را تضمین کنند. آنها به همراه جامعه جهانی، منافع مشترکی در حفظ آزادی ناوبری و انتقال انرژی دارند.
وزیر امور خارجه اسلامی ایران تاکید کرد: این تلاش های منطقه ای برای جلوگیری از جنگ، درگیری، خشونت، افراط گرایی، تروریسم و تنش های فرقه ای ضروری است.
ظریف درباره اهداف ابتکار صلح هرمز گفت: ارتقای همبستگی ، تفاهم متقابل و روابط صلح آمیز و دوستانه و همکاری بین کشورهای منطقه برای حصول اطمینان از تمامیت ارضی و استقلال سیاسی و همین طور همکاری در ریشه کن کردن تروریسم ، افراط گرایی و تنش های فرقه ای ، و حصول اطمینان از امنیت انرژی، آزادی کشتیرانی و جریان آزاد نفت از جمله اهداف این ابتکار است.
وی اظهار کرد: همکاری های منطقهای در مقابله با تروریسم امری ضروری است، به ویژه در مناطقی همچون خاورمیانه و افغانستان که گروه های تروریستی بیش از هر جای دیگر فعال هستند. از این منظر ، ما نقش مربوط به سازمان های منطقه ای را ارزشمند دانسته و بر این اساس همکاری سازمان ملل و این سازمان ها در مقابله با تهدیدات تروریستی اهمیت دارد.
وزیر امور خارجه ادامه داد: همکاریهای منطقهای مدت زمان طولانی در انتظار تحقق است. این همکاری شامل کشورهای قرار گرفته در جوار تنگه هرمز خواهد بود، همانطور که رئیس جمهوری روحانی در سخنان مجمع عمومی خود ذکر کرد.
تاکید بر مقابله با یکجانبه گرایی
وزیر امور خارجه ایران همچنین در نشست وزیران خارجه کشورهای عضو "انجمن تمدنهای باستان" بر تکثر فرهنگی و مقابله با یکجانبه گرایی در سطح بین المللی تاکید کرد.
محمد جواد ظریف روز چهارشنبه در این نشست که در سطح وزیران کشورهای عضو در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک برگزار شد، تصریح کرد: ایده ای که همه ما را به هم نزدیک می کند یک پیام بسیار ساده و در عین حال قدرتمند است و آن اینکه "موضوع تمدن های باستانی" مهم بوده و ارتباط قابل توجهی با دنیای امروز دارد.
وی افزود: تمدنهای باستان نشانگر تنوع و رنگارنگی جوامع بشری است که به خودی خود نفی تسلط و هژمونی یک فرهنگ و تمدن واحد است. گرایش یک جانبه گرایی و تصور برتری فرهنگی و تمدنی برای صلح و امنیت همه ملت ها تهدید کننده است.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: ما به عنوان وارث همه تمدنهای باستانی باید افتخار کنیم که احترام به بشریت عمیقاً در جوامع ما ریشه دارد.
یونان، چین، بولیوی، مصر، عراق، ایران، ایتالیا، پرو و ارمنستان که مهد تمدنهای باستانی هستند و این انجمن بین المللی را پایه گذارهای کردهاند.