کد خبر: ۶۱۴۸۹
تاریخ انتشار : ۰۶ خرداد ۱۳۸۶ - ۱۴:۳۸
شورای روابط خارجی آمریکا بررسی کرد:

موضع جانشینان بوش درباره‌ایران

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: ایران همواره دارای جایگاه قابل توجهی در سیاست خارجی آمریکا بوده و از آن می‌توان به عنوان یکی از دغدغه‌های اصلی رئیس جمهوری آمریکا و جانشینان وی نام برد. در همین راستا مساله هسته‌ای ایران و چگونگی مقابله با آن نیز به یکی از موضوعات مهم مبارزات انتخاباتی در آمریکا تبدیل شده است.

شورای روابط خارجی آمریکا که نهادی منتقد سیاست‌های نومحافظه‌کاران و در تسلط دموکرات‌های آمریکایی است در گزارشی با طرح این مساله می‌نویسد: همچنان که ایران با امتناع از تعلیق غنی‌سازی اورانیوم برنامه هسته‌ای‌اش را توسعه می‌بخشد، سیاست آمریکا برای ممانعت از دستیابی تهران به سلاح اتمی به موضوع مهمی در مبارزات انتخاباتی تبدیل شده است. 

این گزارش می‌افزاید: ایران ساخت سلاح اتمی را انکار کرده و همواره بر صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای‌اش تاکید می‌کند اما حمایت این کشور از گروه‌هایی همچون حزب‌‌الله و حماس، شبه‌نظامیان در عراق و اظهارات ضداسرائیلی دولت ایران باعث افزایش نگرانی در واشنگتن شده است. در چنین شرایطی رئیس جمهوری آمریکا تاکید دارد که نمی‌توان گزینه نظامی را در مقابله با ایران از روی میز برداشت. اما با توجه به فقدان اطلاعات کافی در مورد تاسیسات هسته‌ای ایران برخی از نامزدهای ریاست جمهوری معتقدند بهتر است به جای جنگ از فشار دیپلماتیک در مقابل تهران استفاده کرد. 

شورای روابط خارجی آمریکا در ادامه گزارش خود دیدگاه‌های رسمی نامزدهای دموکرات کاخ سفید درباره پرونده اتمی ایران و نحوه تعامل با تهران و همچنین دیدگاه‌های نامزدهای محافظه‌کار و نومحافظه‌کار (بازها) در این زمینه را مورد اشاره قرار داده است:

نامزدهای دموکرات‌ 
جوزف بایدن: وی رئیس کمیته روابط خارجی سنا و خواستار دیپلماسی شدید با ایران است. بایدن همچنین در جایی با اشاره به لزوم اجرای «تحریم‌های هماهنگ بین‌المللی» علیه ایران گفته بود: ما باید این فشار را با بخش مثبت مساله یعنی بهبود روابط ایران و آمریکا البته در صورتی که تهران تعلیق را بپذیرد، تکمیل کنیم.

هیلاری کلینتون: سناتور کلینتون گفته است اگر در انتخابات پیروز شود سریعا مسیر دیپلماسی با ایران را خواهد گشود. کلینتون در عین حال گفته است که هیچ گزینه‌ای را نمی‌توان از روی میز برداشت. بنا به گفته وی ما مجبوریم از تمام ابزارهای موجود از جمله فشارهای دیپلماتیک و اقتصادی در کنار تهدید به استفاده از نیروی نظامی بهره ببریم.

کریستوفر داد: سناتور «داد» موضع متفاوتی نسبت به سایر دموکرات‌ها در مورد ایران داشته و می‌گوید آمریکا نباید با محمود احمدی‌نژاد رئیس جمهوری ایران تعامل کند. وی در جایی گفته بود در شرایط فوق‌العاده از حمله به ایران بدون تصویب کنگره حمایت خواهد کرد هرچند فکر می‌کند که رئیس جمهور باید به دنبال تصویب کنگره نیز باشد. در مارس 2007 با استقبال از قانون ضدتکثیر ایران گفته بود این امر می‌تواند به اعمال تحریم‌های شدیدتر بین‌المللی علیه ایران منجر شودبراساس این قانون مبادلات تجاری ایران و آمریکا به پایین‌ترین سطح رسیده و دارایی مقامات ایرانی را نیز مسدود می‌شد. بر اساس این لایحه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به عنوان یک گروه تروریستی شناخته می‌شد، البته این لایحه هنوز در کنگره به رای گذاشته نشده است.

جان ادوارد: ادوارد می‌گوید اگر ایران با متوقف کردن برنامه هسته‌ای‌اش موافقت کند، وی از قانون عدم تهاجم به ایران حمایت خواهد کرد. ادوارد در تکمیل دیدگاه خود از مذاکرات مستقیم با تهران حمایت می‌کند البته وی هنوز گزینه نظامی را به عنوان یکی از گزینه‌های مطرح برای سیاستمداران آمریکایی انکار نکرده است.

مایک گراول: بنا به نوشته وب سایت وی، گراول به شدت مخالف مواجهه نظامی با ایران است. در آوریل 2007 گفته بود اگر در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شود آمریکا دیگر به جنگ پیشگیرانه فکر نخواهد کرد.

دنیس کاسینیچ: وی طرفدار برقراری روابط دیپلماتیک با ایران بوده و می‌گوید: دلیلی برای جنگ وجود ندارد.

باراک اوباما: سناتور اوباما با حمایت از مذاکره با ایران خواستار ایفا نقش سازنده این کشور در عراق است. اوباما در مارس 2007 در یک سخنرانی در آیپک از تحریم‌های شدید علیه ایران حمایت کرده بود. در سخنرانی مشابه نیز گفته بود گمان نمی‌کند گزینه نظامی در مقابل ایران باید از دستورکار خارج شود. در آوریل 2007 نیز در مناظره انتخاباتی گفت: فکر می‌کنم حمله به ایران اشتباهی فاحش برای ما باشد.

بیل ریچاردسون: وی در مساله هسته‌ای خواستار تعامل با ایران است. در فوریه 2007، ریچاردسون گفت که جیمز بیکر را برای مذاکره با ایران انتخاب خواهد کرد و در این مذاکرات پیشنهاد توسعه انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای در ایران تحت نظارت جامعه بین‌الملل را مطرح خواهد کرد.

نامزدهای جمهوری‌خواه:
سام براون بک: سناتور براون بک مخالف برقراری روابط دیپلماتیک با ایران است. وی از مدافعین قانون حقوق بشر ایران در سال 2006 بوده که خواستار پاسخگویی دولت ایران به سوابق حقوق بشری این کشور و حمایت از انتقال دموکراسی به ایران بود، البته این لایحه هنوز به تصویب نرسیده است. در مارس 2007 نیز از قانون ضد تکثیر ایران حمایت کرد.

جان کاکس: موضع کاکس در مورد مساله هسته‌ای ایران مشخص نیست.

جیم گیلمور: وی اقدام نظامی علیه ایران را از دستورکار خارج نکرده است و از تحریم‌های جدی علیه ایران حمایت می‌کند. در می 2007 وی با تاکید بر اینکه ممکن است در آینده‌ای نزدیک حمله به ایران ضروری باشد از آمریکایی‌ها خواست در چنین حالتی به تصمیم‌گیری جدی در این خصوص بیندیشند.

رادی جولیانی: وی گفته است که آمریکا باید به تعامل دیپلماتیک با ایران بیندیشد اما در صورت لزوم از گزینه نظامی هم استفاده خواهد کرد. وی در اولین مناظره جمهوری‌خواهان گفته بود حمله نظامی به ایران بسیار خطرناک خواهد بود اما دسترسی کشوری با رئیس جمهوری همچون احمدی‌نژاد به سلاح اتمی خطرناک‌تر خواهد بود.

میک هاکابی: هاکابی از تعامل با ایران و مذاکرات دیپلماتیک حمایت می‌کند. موضع وی در مورد حمله نظامی به ایران نامعلوم است.

دان کان هانتر: هانتر در مارس 2007 گفته بود که از تحریم‌های اقتصادی شدید علیه ایران و قانون ضدتکثیر ایران که به گسترش تحریم‌های ایران و لیبی اشاره داشت حمایت می‌کند.

جان مک کین: سناتور مک کین بارها گفته است که ایران هسته‌ای خطری غیرقابل قبول برای ثبات و امنیت جهانی و منطقه‌ای است. وی تاکید می‌کند که تنها یک چیز بدتر از حمله نظامی به ایران است و آن هم دستیابی ایران به سلاح اتمی است. وی در آوریل 2007 نیز گفت: حمله نظامی به ایران باید آخرین گزینه باشد اما نمی‌توان آن را از روی میز برداشت.

ران پائول: وی در آوریل 2007 از تلاش محافظه‌کاران برای حمایت از حمله نظامی به ایران انتقاد کرد. پائول گفت: هرچند ایران را به سختی می‌توان یک دموکراسی نامید ، اما سیستم آن قابل مقایسه با متحدان عرب آمریکا در منطقه نیست. این مرد تگزاسی هشدار داد که جنگ علیه ایران مصیبت‌بار خواهد بود. وی همچنین فقدان اطلاعات کافی در مورد فعالیت‌های هسته‌ای ایران را دلیلی برای توجیه‌ناپذیری جنگ دانست.

میت رامنی: طرح پنج نکته‌ای رامنی در مورد ایران خواستار اعمال تحریم‌های شدیدترعلیه تهران و انزوای دیپلماتیک این کشور است. وی همچنین معتقد است که اعراب نیز در مهار ایران هسته‌ای باید مشارکت کنند. وی در آوریل 2007 در دانشگاه یی‌شیوا بر تهدیدی که از سوی ایران متوجه دنیا و منطقه است اشاره کرد. وی تعامل با ایران در مورد عراق را ایده‌ای خوب توصیف کرده اما مذاکره با ایران در مورد فعالیت‌های هسته‌ای را نپذیرفت. وی در جایی دیگر نیز گفت: گزینه نظامی روی میز باقی می‌ماند.

تام تانکریدو: وی بارها گفته است که آمریکا باید از مجاهدین خلق که به عنوان سازمان تروریستی معرفی شده در مقابل ایران حمایت کند. وی می‌گوید مایل است مجاهدین خلق خار کوچکی در چشمان دولت ایران باشد. وی در سال 2005 با همکاری سناتور باب فیلنر انجمن دموکراسی و حقوق بشر را در مجلس نمایندگان تشکیل داد که وظیفه‌اش بحث در مورد سیاست‌های آینده آمریکا در مقابل ایران بود.

تامی تامسون: می‌توان گفت تامسون موضع مبهمی در قبال ایران دارد. وی می‌گوید که آمریکا باید از طریق تلاش دیپلماتیک مشترک با ناتو و سیتو ایران را تحت فشار قرار دهد تا برنامه هسته‌ای‌اش را متوقف کند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین