خبرگزاری رویترز در گزارشی به تغییر دیدگاه رهبران جهان و مشاوران آنها درباره تماس تلفنی با رییس جمهور آمریکا پرداخته است. به نوشته رویترز، به دنبال جنجالهایی که اخیرا بر سر گفتگوهای تلفنی دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا با برخی همتایانش پیش آمده، سران کشورهای جهان درباره این تماسها محتاطتر شدهاند و این گفتگوها را زمینه پیامدهای نامطلوبی برای سیاست داخلی خود میدانند.
این خبرگزاری در گزارش خود نوشته است: بازتابهای انتشار متن تماس تلفنی 25 ژوئیه میان دونالد ترامپ و ولودیمیر زلنسکی، رییس جمهور اوکراین هنوز در کییف ادامه دارد و در واشنگتن به آغاز تحقیقات استیضاح رییس جمهور انجامیده است.
قانونگذاران آمریکایی که سرپرستی این تحقیقات را بر عهده دارند حالا خواستار دسترسی به تماسهای تلفنی ترامپ با ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه و برخی دیگر از رهبران جهانی شدهاند و رییس کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان ابراز نگرانی کرده که ترامپ ممکن است امنیت ملی را به خطر انداخته باشد.
ژرار آرو، سفیر سابق فرانسه در آمریکا که تا ماه ژوئن تصدی این سمت را بر عهده داشت و به هماهنگی برخی تماسهای تلفنی میان امانوئل ماکرون، رییس جمهور فرانسه با کاخ سفید کمک کرد، میگوید: مردم باید خود را با این واقعیت وفق دهند که تماس تلفنی با ترامپ مثل تماس تلفنی با یک رهبر عادی نیست.
برای هر رهبر جهانی که با ترامپ گفتگو کرده، احتمال انتشار متن مکالمهاش مسالهای نگرانکننده است و احتمالا جایگاه آینده این تماسها را که شریان حیاتی دیپلماسی بینالمللی هستند، تغییر خواهند داد.
آرو با اشاره به تمایل ترامپ برای منحرف کردن ناگهانی بحث که طرف صحبت او را دچار سرگردانی میکند، اظهار کرد، درز متن گفتگوها شاید کمترین نگرانی رهبران باشد. وی افزود: اگر میخواهید در سیاست پیشرفت کنید، این یک مشکل جدی است. همه سران دولتها باید خود را با عدم گفتگو وفق دهند.
نشانههای هشداردهنده درباره تماسهای تلفنی ترامپ از همان ابتدا خود را نشان دادند. ترامپ چند روز پس از آغاز ریاست جمهوریاش در سال 2017، در تماسی تلفنی با مالکوم ترنبول، نخست وزیر وقت استرالیا گفت "تو از من بدتری" و درباره یک توافق مهاجرتی میان آمریکا و استرالیا گفت: این نشان میدهد که من یک احمقم.
متن این گفتگو برای روزنامه واشنگتن پست افشا شد و برای ترنبول که با موضعی ضدمهاجرتی در این گفتگو مقابل ترامپ ایستاد، مشکلاتی داخلی را به دنبال داشت.
وزارت دادگستری آمریکا هفته گذشته تایید کرد که ترامپ علاوه بر زلنسکی با دیگر رهبران جهان نیز تماس گرفته تا از آنها درخواست کند به تحقیقات ویلیام بار، دادستان کل آمریکا درباره منابع تحقیقات رابرت مولر درباره مداخله روسیه در انتخابات 2016 آمریکا کمک کنند.
با اینکه نامی از این رهبران برده نشده، اسکات موریسون، نخست وزیر استرالیا تایید کرد که با ترامپ در این باره صحبت کرده است. دولت انگلیس نیز اظهار کرد، ترامپ یک روز پس از گفتگو با زلنسکی با بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس صحبت کرده است.
جاناتان ایال، مدیر بینالملل موسسه " Royal United Services" اظهار کرد، گفتگوی تلفنی با رییس جمهور آمریکا زمانی مانند یک پیروزی بزرگ بود اما ترامپ این مساله را کاملا تغییر داده است.
وی افزود: آوردن ترامپ پای تلفن بسیار خطرناک است. جلوگیری از این تماسها بسیار دشوار است اما حالا رهبران دولتها درباره آنچه به ترامپ میگویند احتیاط بیشتری به خرج میدهند.
تماس تلفنی میان رهبران به ساعتها آمادگی نیاز دارد و مشاوران باید مقدمات گفتگو، موضوعات، پاسخ به مسائل چالشبرانگیز و سیاستهایی که به دنبال همکاری در زمینه آنها هستند را بنویسند و آماده کنند. شماری از افراد نیز به این تماسها گوش خواهند داد و یادداشتهای مورد نیاز را برخواهند داشت.
نخست وزیر سابق یکی از کشورهای اتحادیه اروپا گفت، اگر اکنون با ترامپ صحبت میکرد، بسیار نگران انحراف از موضوع بود زیرا ترامپ ترجیح میدهد که درباره اشتراکات شخصی مانند بازی گلف صحبت کند و از لحن بسیار دوستانهای استفاده کند.
این رهبر سابق افزود: مسلما میخواهید رابطه خوبی با رییس جمهور آمریکا داشته باشید اما در شرایط فعلی احتمالا ترجیح میدهید تنها خطر اصلی گفتگو را دنبال کنید و از صحبتهای دیگر بپرهیزید.
یک دیپلمات ارشد که معمولا برنامهریزی و نظارت بر گفتگوهای تلفنی نخست وزیر کشورش با رهبران جهانی را بر عهده دارد، اظهار کرد، درز گفتگوها همیشه یکی از نگرانیها است اما سیاستهای جانبدارانه خطر تازهای است.
این دیپلمات گفت: برنامهریزی و مدیریت تماسها با ترامپ سختتر و غیرقابل پیشبینیتر شده است. برنامهریزی دقیق شما میتواند با یک حرف غیرمنتظره کاملا از مسیر خارج شود.
به گفته او، گفتگوها با ترامپ باید به سبک تجاری و "فقط درباره حقایق" باشند.
ژرار آرو، سفیر سابق فرانسه در آمریکا نیز این موضوع را تایید میکند و میگوید، به ماکرون توصیه کرده که از واکنش نشان دادن به سخنان تحریکآمیز ترامپ خودداری کند چون ترامپ واکنشی شدیدتر نشان میدهد و ماکرون خواهد باخت.
روابط انگلیس با آمریکا همچنان تحت تاثیر درز مکاتبات سفیر سابق انگلیس در واشنگتن درباره ترامپ است که با انتقادات تند رییس جمهور آمریکا و اخراج این سفیر همراه شد.
پیتر وستمکات، سفیر سابق انگلیس در پاریس و واشنگتن در این باره میگوید: اگر خطر درز ارزیابیهای صادقانه و بدون فیلتر دیپلماتها در رسانهها وجود داشته باشد، آنان نمیتوانند کار خود را به درستی انجام دهند. دیپلماتها باید مطمئن باشند که این مساله به اتفاقی عادی تبدیل نشده است.