مولوینی روز پنجشنبه (۱۷ اکتبر) طی یک کنفرانس مطبوعاتی به خبرنگاران گفت که آقای ترامپ در ارتباط با اوکراین به موضوع "فساد" دموکراتها اشاره کرده است هرچند به گفته رئیس دفتر موقت کاخسفید آقای ترامپ همچنین نگران موضوع "فساد اداری" در ابعاد گستردهتر در اوکراین هم بوده است.
اظهارات آقای مولوینی که عصر پنجشنبه خیلی زود جنجالی شد از آن نظر اهمیت دارد که موضوع "بده بستان" میان آقای ترامپ و رئیس جمهوری اوکراین آن هم با هدف تخریب رقیب انتخاباتی آقای ترامپ در کانون تحقیقات مجلس نمایندگان جهت بررسی ضرورت استیضاح رئیس جمهوری قرار دارد.
در حقیقت، یافتن شواهد و مدارکی که بتواند نشان دهد آقای ترامپ از قدرت خود به عنوان رییس جمهور برای مطامع سیاسی و شخصی "سوء استفاده" کرده و همچنین با درخواست از اوکراین برای تحقیقات علیه جو بایدن، زمینه دخالت یک کشور خارجی در انتخابات آمریکا را فراهم کرده به تحقیقات کنگره کمک خواهد کرد تا تئوری "ارتکاب جرم مهم و سوء استفاده از قدرت" علیه آقای ترامپ را تقویت کند.
کاخسفید تاکنون هرگونه "بده بستان" سیاسی را تکذیب کرده بود و به همین علت به گزارش رسانههای آمریکا اظهارات آقای مولوینی وکلای کاخسفید و همچنین مقامهای دادستانی را "خشمگین و شوکه" کرده است.
مایک مولوینی چه گفته؟
آقای مولوینی که از زمان کنار رفتن جان کلی، رئیس دفتر آقای ترامپ به عنوان سرپرست موقت این پست مشغول به کار شده روز پنجشنبه در جریان کنفرانس مطبوعاتی خود به خبرنگاران گفت که دونالد ترامپ در جایی به او گفته که در اوکراین "فساد گسترده" است و این که رئیس جمهور نمیخواهد کمک مالی را در حالی در اختیار آنها بگذارد که "از آن فقط برای پر کردن جیبهای خودشان" سود ببرند.
آقای مولوینی همچنین گفته که آقای ترامپ از این که کشورهای اروپایی کمک نظامی قابل توجهی به اوکراین نمیکنند "ناخشنود" بوده است.
"اینها دلایل اصلی بودند اما این که آیا او در گذشته درباره موضوع سرور کامپیوتر دبیرخانه ملی حزب دموکرات در اوکراین هم حرفی به میان آورده بود یا خیر، البته که در این باره هم گفته بود. اما همین... اینها دلایلی بود که به علتش کمک مالی نظامی (به اوکراین) را معطل نگه داشتیم."
سخنان رئیس دفتر آقای ترامپ درباره سرورهای دبیرخانه حزب دموکرات در اوکراین به موضوع ادعاهای اثبات نشدهای اشاره دارد که طی آن جمهوری خواهان مدعیاند حزب دموکرات کامپیوترهایی در جایی از اوکراین مستقر کرده بوده تا در جریان انتخابات سال ۲۰۱۶ که به پیروزی آقای ترامپ ختم شد، ادعای کمک مسکو به ستاد انتخاباتی او را به میان بکشد.
آقای مولوینی همچنین در پاسخ خبرنگاران که گفته بودند از نظر او آیا این تصمیم آقای ترامپ مصداق "گرو کشی و بده بستان" است یا خبر گفته: "این ابزاری است که همیشه در سیاست خارجی استفاده میکنیم... اگر قرار است از نفوذ سیاسی در سیاست خارجی بهره بگیریم این چیزی است که روی خواهد داد. هر انتخاباتی پیامدها خودش را دارد و بدیهی است که اعمال سیاست خارجی هم از دولت اوباما به دولت ترامپ تغییر خواهد کرد."
او همچنین گفته که یکی از دلایل دیگر معطل نگه داشتن کمک مالی اوکراین "تحقیقات جاری در وزارت دادگستری آمریکا" بوده است.
این در حالی است که یک مقام ارشد وزارت دادگستری آمریکا به سیبیاس نیوز گفته: "شنیدن این که کاخسفید پرداخت کمک مالی را با هدف جلب همکاری (اوکراین) با تحقیقات وزارت دادگستری معطل کرده بوده، برای ما تازگی دارد".
یک فرد مطلع در داخل وزارت دادگستری هم به سیبیاس گفته که مقامهای این وزارتخانه از اظهارات آقای مولوینی و ارتباط میان پرداخت نکردن کمک مالی به اوکراین و تحقیقات قضایی در این وزارتخانه "عصبانی" و "سردرگم" شدهاند.
در جریان تحقیقات کنگره آقای ترامپ متهم شده که به دنبال فشار بر اوکراین برای تحقیق درباره جو بایدن بوده است. آقای بایدن که پیشتر برای هشت سال معاون باراک اوباما بود اکنون نامزد اصلی رقابتهای حزب دموکرات برای حضور در انتخابات سال ۲۰۲۰ است.
اما رئیس موقت دفتر کاخسفید گفته نگه داشتن کمک مالی به اوکراین "هیچ ارتباطی با موضوع (جو) بایدن نداشته" است.
آقای مولوینی ساعتی بعد از این کنفرانس مطبوعاتی که ۳۰ دقیقه طول کشید اطلاعیهای برای رسانهها ارسال کرد و در آن مدعی شد که "باز رسانهها اظهارات او را گزینشی" منتشر کردهاند.
او در این بیانیه چند بار تاکید کرده که هیچ گاه نگفته معطل گذاشتن پرداخت کمک نظامی اوکراین منوط به تحقیقات علیه دموکراتها شده است.
"بگذارید یک بار دیگر تصریح کنم که هیچ بده بستانی بر سر پرداخت کمک مالی به اوکراین و انجام تحقیقات درباره انتخابات ۲۰۱۶ وجود نداشته است."
به نظر میرسد واکنشهای گسترده به اظهارات آقای مولوینی در کنفرانس خبری یکی از دلایل صدور این بیانیه بوده است.
آدام شیف، رئیس دموکرات کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان که رهبری تحقیقات استیضاح را بر عهده دارد در واکنش به سخنان آقای مولوینی گفته: "به نظر میرسد اوضاع از وضعیت بد و بدتر به سوی وضعیت وخیم رفته است."
جک ساکالو، وکیل کاخسفید هم در اظهاراتی که تلاش برای فاصله گرفتن از اظهارات آقای مولوینی تعبیر شده گفته در جریان کنفرانس مطبوعاتی آقای مولوینی با دفتر حقوقی کاخسفید هیچ مشورتی صورت نگرفته است.
مگی هابرمن، گزارشگر نیویورک تایمز گفته: "این کنفرانس خبری حیرتانگیز بود. او پذیرفت که بده بستان و گروکشی در کار بوده اما همزمان اظهارات او نشان داد که آقای ترامپ به دنبال تاثیر بر مسیر توجهها در جریان تحقیقات است به این ترتیب که با علنی کردن برخی قضایا و اظهارات از زهر برملا شدن آن در جریان تحقیقات بکاهد."
در تحولی دیگری مربوط به تحقیقات استیضاح، روز پنجشنبه گوردن ساندلند، نماینده آمریکا در اتحادیه اروپا به نمایندگان کنگره گفت که از دونالد ترامپ بر سر مسئله اوکراین "مایوس" شده است.
از او به عنوان یکی از چهرههای کلیدی در جریان رسیدگی به این تحقیقات نام برده شده است.
موافقت آقای ساندلند برای شهادت در این تحقیق و تفحص از سوی برخی از رسانههای آمریکا "دور از انتظار" توصیف شده بود.
حضور آقای ساندلند در این جلسه در پشت درهای بسته صورت گرفت.
از آقای ساندلند در این جلسه درباره دخالت رودی جولیانی، وکیل شخصی آقای ترامپ در سیاست اوکراین سوالاتی شده است.
او گفته: "دیدگاه ما این بود که افرادی در وزارت خارجه، نه وکیل شخصی رئیس جمهور، باید مسئولیت همه جانبه سیاست خارجی آمریکا را در قبال اوکراین برعهده بگیرند."
آقای ساندلند همچنین افزوده: "واضح بگویم. دعوت از یک دولت خارجی برای انجام تحقیقات با هدف تاثیر بر انتخابات آتی ریاست جمهوری آمریکا، اقدامی اشتباه است."
قرار بود آقای ساندلند ۸ اکتبر (هفته گذشته) در این جلسه حضور یابد، اما دولت آقای ترامپ در آخرین لحظه مانع از حضور او در مقابل کمیته تحقیق شد.
متن پیامکهایی که میان آقای ساندلند، کورت ولکر (نماینده ویژه آمریکا در اوکراین) و بیل تایلر (سرپرست سفارت آمریکا در اوکراین) بر سر ترغیب دولت اوکراین برای آغاز تحقیقات درباره هانتر بایدن، پسر جو بایدن، معاون سابق باراک اوباما و نامزد پیشتاز دموکرات برای انتخابات سال آینده، رد و بدل شده یکی از اصلیترین مدارکی است که در کانون تحقیقات استیضاح قرار دارد.
بسیاری محتوای این پیامکها را سندی آشکار از این میدانند که قضیه اوکراین به یک مکالمه ساده میان آقایان ترامپ و زلنسکی محدود نبوده بلکه یک "تلاش سیستماتیک و حساب شده" برای وادار کردن اوکراین به تحقیقات علیه بایدنها بوده است.