کد خبر: ۶۱۷۲۵
تاریخ انتشار : ۱۲ خرداد ۱۳۸۶ - ۲۳:۲۴
نافرمانی بین‌المللی را برای ایران تجویز نکنید

هشدار صریح لاریجانی به غرب

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: «علی لاریجانی» دبیر شورای عالی امنیت ملی روز شنبه پس از دو روز مذاکرات فشرده با خاویر سولانا و مقامات ارشد دولت اسپانیا در مادرید تاکید کرد ایران به دنبال زمان گرفتن در پرونده هسته‌ای نیست و اراده دارد همین امروز این مساله را حل كند. لاریجانی با یادآوری این نکته که «ایران اکنون ظرفیت اتمی خود را بدست آورده» تصریح کرد که تهران آمادگی دارد تا بر اساس مذاكرات سازنده، به تفاهم و توافق با جهان غرب دست یابد. دبیر شورای عالی امنیت ملی در عین حال به جهان غرب هشدار داد که در صورت ادامه فشارهای غیرمنطقی و تهدیدآمیز علیه ایران، تهران ممکن است به سیاق کشورهای غربی نوعی «نافرمانی بین‌المللی» را در پیش گیرد که این امر قطعاً به نفع هیچ کش نخواهد بود.

لاریجانی كه پس از دور تازه مذاكرات خود با خاویر سولانا مسئول بلند پایه سیاست خارجی و امنیت مشترك اتحادیه اروپا در مادرید سخن می‌گفت، اظهارداشت: اراده ما این است كه همین امروز این مساله حل شود. ما اصلا نیازی به زمان گرفتن نداریم چون ایران ظرفیت اتمی خود را بدست آورده و آماده ‌است تا در درون یك مذاكرات سازنده، به تفاهم و توافق برسد.

وی خاطرنشان كرد: ما قبلا هم این اراده را داشتیم، بارها هم آن را گفتیم و در برلین مبنای تفاهم را بوجود آوردیم اما طرف مقابل نیامد به این راه كمك بكند تا به نتیجه برسیم.

لاریجانی گفت: هر چه زودتر این مساله حل شود، بهتر است و ما علاقمندیم به وضعیتی برسیم كه ارتباط صحیح و آرامی بوجود آید. این به نفع هر دو طرف است. به همین دلیل، وی، وضعیت كنونی بر سر مساله هسته‌ای ایران را در صورت وجود اراده‌ای برای حل آن، بسیار سریع قابل رفع دانست.

لاریجانی گفت: اگر چنین اراده‌ای از آن سو باشد، می‌توان خیلی سریع در این زمینه به جمع بندی رسید، اما اگر آن را دچار نوعی پیچش سیاسی بكنند، باید از روشهای دیپلماتیك برای بازكردن این گره‌ها بهره گرفت.

دبیر شورای عالی امنیت ملی در پاسخ به این سوال كه آیا در مذاكرات مادرید احساس كردید كه اراده‌ای در طرف مقابل برای حل مساله وجود دارد؟، اظهارداشت: این مذاكرات، از گذشته بهتر بود و احساس می‌كنم آقای سولانا داشت تلاش می‌كرد به یك تفاهم در این زمینه دست یابیم و این مسیر خوبی است اما قضاوت بیشتر در این زمینه را باید به آینده موكول كرد.

وی افزود: برداشت من این است كه در مذاكرات مادرید، یك گام بسوی حل مساله هسته‌ای برداشته شده است. لاریجانی، نكته كلیدی نشست مادرید را آن دانست كه در این گفت‌وگوها، همه مسائل به صورت خیلی روشن و شفاف گفته شد و هیچ چیز ناپیدایی در بحث وجود نداشت. وی، دیگر ویژگی نشست مادرید را توافق دو طرف بر سر چگونگی شكل‌گیری مذاكرات رسمی ایران و اتحادیه اروپا برای دستیابی به یك توافق سازنده و جامع بر سر مساله هسته‌ای بیان كرد. وی یادآور شد كه در مورد نحوه شكل‌گیری مذاكرات رسمی نیز دو طرف توافق كردند كه كار كارشناسی در این زمینه صورت بگیرد.

دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: فكر می‌كنم در مادرید، ظرفیتهایی بوجود آمد كه از آن می‌توان برای حل مساله هسته‌ای استفاده كرد اما نمی‌خواهم در مورد این پیشرفت غلو كنم.

لاریجانی بصورت فشرده، نتیجه دور تازه مذاكرات خود با سولانا را كه یك ماه پس از آنكارای تركیه در مادرید برگزار شد، آن دانست كه یك فهم مشترك در مورد مساله بوجود آمد و اینكه چه راههایی برای حل مساله هسته‌ای قابل تصور است كه برگرفته از روشهای كهنه گذشته نبوده و كارهایی نو باشد. وی گفت: اما اینكه این مسیر چگونه پیش خواهد رفت، را باید در آینده دید، چون اولین بار نیست كه ما یك متد و روشی را انتخاب می‌كنیم اما بعد طرف مقابل، میز مذاكره را ترك می‌كند.

مسئول مذاكرات هسته‌ای، نتیجه چنین رفتاری را پس از توافق دو طرف در نشست برلین مثال زد. وی گفت: بنابر این، انتظارات را نباید زیاد بالا برد. حد نشست مادرید، همین است كه فعلا یك گام برای حل مساله برداشته شده است و برای نتیجه آن، باید ببینیم این مساله در گامهای بعدی چقدر پرورش می‌یابد و به نتیجه می‌رسد. لاریجانی خاطرنشان كرد كه برخی كشورها مایل نیستند مساله هسته‌ای ایران به سادگی حل شود و به دنبال اهداف دیگری می‌گردند وشاید، عده‌ای نیز، شرایط كنونی را زمان مناسبی برای حل آن نمی‌دانند.

هشدار صریح به جهان غرب 
دبیر شورای عالی امنیت ملی در ادامه گفت‌وگوی اختصاصی خود با خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران هشدار داد اصرار برخی كشورهای قدرتمند برای تحریم ایران بخاطر فعالیت‌های هسته‌ای صلح‌آمیز خود، نوعی تجویز نافرمانی در عرصه بین‌المللی است.

وی تصریح كرد: اگر برخی كشورها بخواهند برای تحریم ایران تلاش كنند، طبعا، این كار، برداشتی را در دنیا بوجود می‌آورد كه اصولا آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای حل مسائل هسته‌ای دارای ظرفیت درستی نیست و این، دیگران هستند كه در بیرون از آژانس تصمیم می‌گیرند و این سازمان فقط یك رویه است و بطن آن چیز دیگری است.

لاریجانی افزود: چنین روندی، كمك می‌كند تا كشورهای دیگری كه در مسیر مسائل هسته‌ای هستند و تصمیم دارند برای رفع نیازهای خود، به انرژی صلح آمیز هسته‌ای دست یابند، نظارت آژانس را نپذیرند و راه دیگری را بروند. 

دبیر شورای عالی امنیت ملی هشدار داد: به این ترتیب، قدرتهای بزرگ با دست خودشان دارند راه دیگری را به كشورهای دیگر نشان می‌دهند. وی، رفتار كنونی با ایران را در مساله هسته‌ای، نشانه‌ای از شیوه نادرست قدرتهای بزرگ دانست و اظهار داشت: وقتی كشورهای دیگر می‌بینند با وجود اینكه ایران نظارتهای آژانس را پذیرفته و نتیجه آن شده است كه آقای البرادعی به عنوان مدیركل آژانس یك نظر تخصصی در این زمینه می‌دهد، برخی كشورها حتی ابایی ندارند از اینكه به او تشر هم بزنند و از دیدگاههای آژانس عصبانی بشوند، معنایش آن است كه نمی‌خواهند این مركز نظر بدهد و مركزیت داشته باشد. 

لاریجانی افزود: این رفتار بیانگر آن است كه آنها (قدرتهای بزرگ) بیرون از آژانس، هر طور كه بخواهند، تصمیم می‌گیرند و این، یك نوع نافرمانی بین المللی را تجویز می‌كند.

وی گفت: اگر برخی قدرتهای بزرگ بلدند نافرمانی بین‌المللی بكنند، با این كار، دارند به دیگران هم یاد می‌دهند كه از این كارها بكنند. وی افزود: چنین روندی، یك ناآرامی در سطح بین‌المللی بوجود می‌آورد كه به حال قدرت‌های یادشده مفید نیست اما آنان بدست خودشان دارند این كار را می‌كنند.

دبیر شورای عالی امنیت ملی در این زمینه به اوضاع كنونی جهان اشاره كرد و اظهارداشت: امروز ما در صحنه بین‌المللی شاهد هستیم كه برخی پدیده‌ها، از یك وزانت عقلانی برخوردار نیست.

وی نمونه بارز این وضعیت را عراق دانست كه همه سیاستمداران می‌دانند دستاوردی را كه قدرتهای بزرگ از تهاجم خود به آن انتظار داشتند و تصور می‌كردند با این كار، حادثه بزرگی برای قدرتمندی خویش بوجود می‌آورند، حاصل نشد و حتی به نتیجه‌ای معكوس دست یافتند.

لاریجانی تصریح كرد: امروز ناله‌های آمریكا را در عراق همگان می‌شنوند. به عقیده دبیر شورای عالی امنیت ملی، در چنین شرایطی كه وزانتهای عقلانی در صحنه بین‌المللی وجود ندارد، پدیده تجویز نافرمانی می‌تواند وضعیت قدرتهای بزرگ را دشوارتر كند.

وی گفت: بنابر این، منطق حكم می‌كند كه بیایند و از طریق مذاكرات دقیق، نگرانیهای خود را درباره مساله هسته‌ای مطرح كنند. لاریجانی تاكید كرد: ایران همواره گفته است نمی‌خواهد رفتاری داشته باشد كه دیگران را نگران كند بلكه می‌خواهیم (در برنامه هسته‌ای) از متد و روشی استفاده كنیم كه در آن، همه چیز كاملا قابل محاسبه و پیش‌بینی باشد. وی گفت: آنها باید از این فكر استقبال كنند و دچار نوعی لجبازی نشوند كه این رفتار سلیم را تخریب كنند.

دبیر شورای عالی امنیت ملی همچنین با اشاره به اینكه قطعنامه‌های سازمان ملل برای تحریم ایران، بر خلاف انتظار طراحان آن، نتایج ملموسی برای آنان به همراه نداشته است، از آنان مصرانه خواست از ادامه این مسیر اشتباه منصرف شوند.

وی هشدار داد: اگر آنها این راه را بروند، طبعا، واكنشهایی را هم از سوی ایران خواهد داشت. لاریجانی اطمینان داد كه تداوم مسیر تحریم، هیچ دستاوردی برای طراحان آن ندارد و آن چیزی را كه آنها دنبالش هستند، گیر نخواهند آورد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین