مایک پمپئو روز سه شنبه در بنیاد هریتیج در تشریح سیاست خارجی دولت ترامپ با یادآوری سخنرانی سال گذشته خود درباره ۱۲ شرط علیه جمهوری اسلامی ایران گفت: واشنگتن پست آن را نطق احمقانه نامید و نیویورک تایمز هم تیتر زد که از رفتار ایران انتقاد کرد.
وی افزود: در حالی که من در طرفداری از مردم ایران صحبت کرده بودم. این نخستین نطق من به عنوان وزیر خارجه بود و اصل آن کمک به مردم ایران بود و تلاش یکسال و نیم اخیر هم در این راستا بوده است.
وزیر خارجه آمریکا ادامه داد: ایران متعرض است، چین از فساد و اخاذی برای پیشبرد اهدافش استفاده می کند و نمی توانیم روی استراتژی های ناکام متکی شویم تا از کیم بخواهیم تسلیحات هسته ای را رها کند و افغانستان به صلح نمی رسد مگر اینکه همه طرف ها در میز مذاکره حضور داشته باشند.
پمپئو اضافه کرد: از زمانی که نطق به اصطلاح احمقانه را انجام دادم، گفتمان تغییر کرد و صدها شرکت اروپایی از ما تبعیت کردند. می گفتند که تحریم ها کارساز نبوده است، از ایران بپرسید که آیا کارساز بوده است یا خیر.
وی بار دیگر از ایران خواست تا در چارچوب برنامه جدید، وارد مذاکره شود.
وزیر خارجه آمریکا با اشاره به اینکه ائتلاف های خوبی ایجاد کرده ایم گفت بیش از ۵۰ کشور خوان گوایدو را رئیس جمهوری ونزوئلا شناسایی کردند.
پمپئو به توافق جدید استراتژیک با ژاپن هم اشاره کرد و افزود با این توافق چین مجبور شد تا جایگاه واقعی و نه نامحدود خود را پیدا کند.
وی با انتقاد از اینکه عملکرد سیاست خارجی ترامپ در رسانه ها منعکس نمی شود، ادامه داد: آمریکا اکنون برای آزادی مذهبی در جهان، مسیر را مشخص می کند.
وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به این سوال که برای توضیح سیاست دولت ترامپ به اروپا سفر کرده اید، آیا سیاست خارجی ترامپ نمایانگر تغییری در گذشته است و چگونه خود را با شرایط فعلی وفق می دهد، گفت: همواره یادآور شده ام که جهان غرب از ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ منابع زیادی را برای مبارزه با تروریسم استفاده کرده است ونباید برای مبارزه با تروریسم رادیکال اسلامی دست کشید.
پمپئو افزود: نه تنها بودجه نظامی افزایش یافته بلکه اقتصاد ما تقویت پیدا کرده است. باید به جهان نشان داد که کشور نسبت به پیامدهای موجود اثر گذار است.
وی با بیان اینکه درباره چین بسیار درنگ کرده اند، ادامه داد: می خواهیم همه جهان به خصوص اروپا این چالش را بفهمند. می دانیم که نمی توانیم در همه جا هرکاری انجام دهیم اما به مفهوم رها کردن میادین پیکار نیست بلکه باید منابع خود را با نیازهای جدید وفق دهیم.
وزیر خارجه آمریکا درباره چرایی اهمیت آزادی مذهبی هم اظهار کرد: ارتباط مستقیمی بین کرامت انسانی و احترام وجود دارد که یکی از آنها آزادی مذهبی است. کشورهای دارای آزادی مذهبی دیدگاه نزدیکتری به آمریکا دارند.
پمپئو مدعی شد ۸۰ درصد مردم جهان در جایی زندگی می کنند که آزادی مذهبی وجود ندارد و گفت: باید کشورهای مختلف بدانند که آزادی مذهبی برای ما اولویت است و باید این سیاست خارجی خود را در گرداگرد جهان به پیش ببریم.
وی افزود: ما هر موردی که احساس می کنیم نقض حقوق بشر انجام شده است را مطرح می کنیم حتی درباره دوستان خود هم اینگونه عمل کرده ایم. مراقبت ما برای آزادی مذهبی در سراسر جهان تقویت خواهد شد.
وزیر خارجه ترامپ درباره حقوق انکار ناپذیر بشر و کمیسیونی که به تازگی در وزارت خارجه آمریکا تشکیل شده است هم گفت: مردم در سراسر جهان بازیگران را مشاهده می کنند که رفتار خود را با گفتمان جعلی ارائه می دهند و وانمود می کنند که کار درستی انجام داده اند.
پمپئو افزود: وقتی ونزوئلا به شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد می آید، این کمیسیون فریاد می زند.