آفتابنیوز : 
اساس و هسته این بحران که عملا باعث توقف برنامه های محمد خاتمی رئیس جمهور فعلی ایران شده است در تداخل و تقابل اختیارات سازمان های غیرمنتخب و اختیارات سازمان ها و هیات های منتخب خلاصه می شود. این دو گانگی باعث شد تا خاتمی در دو دوره ریاست جمهوری پیاپی خود نتواند به خواست کسانی که به او رای دادند پاسخ دهد و نتواند راهکارهایی را برای خارج کردن نظام ایران از قضیه سازمان های دینی اجرا کند، با این حال دولت خاتمی توانست به هر شکل جایگاه ایران را در منطقه تحکیم بخشیده و روابط ایران را با کشورهای اروپا، آسیا و آفریقا تحکیم بخشد، علاوه بر آن، سرنگونی رژیم های طالبان و صدام حسین در افغانستان و عراق توفیق اجباری بود که عاید دولت خاتمی شد. این مسایل را شاید بزرگترین نگرانی ساختارهای مذهبی ایران از پیروزی قاطع و در دور اول هاشمی رفسنجانی در انتخابات دانست زیرا این شخصیت با توجه به پیشینه و موقعیتی که در انقلاب اسلامی و نزدیکی اش به امام خمینی دارد، یکی از قطب هایی محسوب می شود که هرگز نمی توان او را در داخل ساختار حاکمیت ایران نادیده گرفت، او که پس از دو دوره ریاست جمهوری، ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام را به عهده گرفته است در صورت رسیدن به ریاست جمهوری با قدرت مانور بیشتری نسبت به دوره قبل ریاست جمهوری اش عمل خواهد کرد.
هاشمی علاوه بر خصوصی سازی و اقتصاد بازار که از سیاست ها و رویکردهای واقع گرایانه معروفش در دو دوره سابق ریاست جمهوری اش محسوب می شوند، امروز خواستار پایان دادن به دشمنی با آمریکا شد.
اکنون شرایط داخلی و تحولات منطقه ای به شدت به سوی رسیدن دوباره هاشمی به ریاست جمهوری قرار دارد این در حالی است که ساختار دینی حضور دوباره وی را به معنای تضعیف خویش در صورت رسیدن فرمان رویارویی بین دو طرف می داند از این رو توانست از پیروزی وی در دور اول جلوگیری کند تا او اولین رئیس جمهور ایران باشد که در دور دوم انتخاب شده است. وی از همان اولین روزهای ریاست جمهوری اش با انگ کاهش محبوبیت مردمی که هر رئیس جمهوری به آن تکیه دارد مواجه شد.
البته سازمان دینی ایران بی میل نیست که افرادی چون محمود احمدی نژاد را که مطیع کامل اشاره های آن است رئیس جمهور شود.
در مقابل، هاشمی با دیدگاه های استراتژیک خود از درون تار و پودهای ایدئولوژیک حاکم خارج شد تا اعلام کند که وقت آن فرا رسیده است تا ایران از منطق انقلابی و غوغاسالاری به منطق و چارچوب دولت منتقل شود.
مهم این است که هاشمی بتواند بر این اصول خود پافشاری کند و به خاطر آن بجنگد زیرا این دیدگاه ها می تواند روابط کشورش را با همسایگان حسنه کرده و با جامعه جهانی خوب کند. او نباید تجزیه خاتمی را تکرار کند «باد بکارد و طوفان درو کند».
کشورهای منطقه خواهان آن هستند که ایران دولتی قانونمند و قدرتمند داشته باشد نه کشوری غوغاگرا که صاحبان نفوذ بر آن حکومت کنند.