در هفتههای پایانی مذاکرات هستهای بین ایران، ۱+۵ و اتحادیه اروپا در سال ۲۰۱۵، مسئله لغو تحریمهای تسلیحاتی و موشکی ایران نیز مطرح و با استقبال روسیه و چین نیز همراه شد، تا جایی که مسکو خواستار این شد که این تحریمها باید از اولین تحریمهایی باشند که لغو میشوند. در پایان مذاکرات، توافق بر این قرار گرفت که تحریمهای تسلیحاتی و موشکی ایران به صورت تدریجی و مرحلهبهمرحله برداشته شوند.
قطعنامه معروف ۲۲۳۱ به تبیین این موضوع میپردازد که تحریمهای تسلیحاتی به پنج سال پس از توافق محدود شوند، با این تبصره که در همین مدت نیز ایران قادر به خرید «تسلیحات متعارف» طبق تعریف سازمان ملل خواهد بود. تحریمهای موشکی، با سیستمی مشابه اما با بازهای هشت ساله، برداشته خواهند شد. در این زمینه هم ایران در دوران محدودیت مجاز است با کسب تأیید شورای امنیت سازمان ملل، مواد مورد نیاز برنامه موشکی خود را تهیه کند. برخلاف قطع نامه ۱۹۲۹ که هرگونه فعالیت موشکی ایران را «منع» میکند، در قطعنامه ۲۲۳۱، از ایران «خواسته شده است» تا در زمینه موشکهای بالستیک فعالیت نکند.
ایران با حفظ وضعیت فعلی برجام، حتی بدون اینکه اروپاییها پیگیر جدی تعهدهای اقتصادی برای ایران باشند هم میتواند از امکاناتی که در قطعنامه ۲۲۳۱ و توافقهای مربوط به آن امضا شده، مرحلهبهمرحله بهرهمند شود. به همین دلیل است که این دو مقام آمریکایی، مدام در پی آن هستند که متحدان خود را قانع کنند، پیش از اینکه روز موعود فرابرسد، با ایالات متحده همراه شوند. پمپئو همین جمعه در میانه سفر به اسرائیل، نسبت به پایانیافتن مدت تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران در سال ۲۰۲۰ ابراز نگرانی کرد: «به دلیل توافق هستهای ناقص ایران، تحریم تسلیحاتی سازمان ملل در مورد ایران سال آینده پایان مییابد. کشورهایی مانند روسیه و چین میتوانند به ایران تسلیحات پیچیده بفروشند. ایران نیز آزاد خواهد بود تا سلاحهای پیچیده را به هرکسی بفروشد. این مسئله رقابت تسلیحاتی جدیدی را در خاورمیانه آغاز میکند».یک روز بعد از این موضعگیری، هوک، مشاور ارشد وی نیز با پیامی ویدئویی این هشدار را تکرار کرد: «یک سال دیگر از امروز تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه حکومت ایران به پایان خواهد رسید. ایران قادر خواهد بود تسلیحات پیشرفته خرید و فروش کند که به مسابقه تسلیحاتی تازه در خاورمیانه منجر خواهد شد». وزیر خارجه آمریکا پیشتر در نشست شورای امنیت برای گزارش برجامی دبیر کل سازمان ملل هم به آنچه اکتبر ۲۰۲۰، یعنی یک سال دیگر رخ خواهد داد، اشاره کرده است.