روستای هیروی در شهرستان پاوه قرار دارد. این روستا علاوه بر داشتن سبک معماری هورامان، در کنار رودخانه سیروان بنا شده است. درختان زیتون و انار در اطراف روستا همچون حصاری روستا را در بر گرفته است. تابستانهای گرم و زمستانهای معتدلی دارد. همچنین رب انا و زیتون این روستا از شهرت خاصی برخوردار است.
به گزارش آفتابنیوز؛ پس از گذر از پاوه و پیچ وخمهای بسیار و گذشتن از روستای کمدره و رسیدن به پل دو آب نوسود با گذر از ارتفاع ۱۵۵۰ متری پاوه به ارتفاع ۶۰۰ متری حاشیههای سیروان به این روستا نزدیکتر میشویم. با گذشتن از یک جاده فرعی که به مناطق خشکتر ولی جنگلی مره خیل منتهی میشود به روستای هیروی میرسیم. رود سیروان عامل وجودی این روستا به حساب میآید. در واقع زندگی روستایی در اینجا وابسته به همین رود و آب پایین دست آن بوده و است.
آب وهوای شهرستان پاوه از چندین اقلیم مجزا تشکیل شده است. شاهو با اقلیم سرد، پاوه با اقلیم نیمه سرد و هیروی از نوع مدیترانهای بوده و تابستانهای بسیار خشک و با تبخیر و تعرق زیاد و همچنین زمستانهای نسبتا معتدل از شاخصههای این نوع اقلیم به شمار میرود. برف کمتر در اینجا به زمین مینشیند که آن هم بواسطه ظرفیت گرمایی رود سیروان بوده و با پس دادن بخار و ذخیره گرما در رود موجب گرمازایی بیشتر میشود.
بواسطه همین آب و هواست که محصولات مدیترانهای در اینجا به خوبی بعمل آمده و در صورت برنامهریزی هر چه بهتر بازده بالایی در این زمینه خواهد داشت. انار و زیتون از محصولات عمده این روستا به شمار میروند. ساکنین این روستا مردمانی با اخلاق، آرام و مهماننواز هستند. پدیده مهاجرت و رفاهطلبی هم از این روستا بینصیب نبوده و نیروهای جوان و فعال از بعد اقتصادی مهاجرت و اکثرا در شهر پاوه سکنی گزیدهاند.
از بعد زمینشناسی و ژئو مرفولوژی باید گفت که هیروی در ابتدا؛ یعنی در دوره کواترنر به عنوان بستر اصلی و پهن رود سیروان به شمار میرفته است. آثار موجود در این روستا از جمله وجود ماسهزارهای گوشه و کنار، مبین همین قضیه میباشد؛ به عبارت دیگر بستر اصلی سیروان از بالادستها یعنی همتراز با روستا گذشته و درههای عمیق و تنگههای امروزی هنوز ایجاد نشده بودند. در کنارههای رود هم اکنون آثار تراسهای آبرفتی یا پادگانهها بهوضوح پیداست. سیروان به دلیل گستردگی حوضه آبگیرش جز رودهای بزرگ از بعد مساحت بوده و در واقع حاشیههای هیروی به دلیل گذشت حجم بزرگ آب سه میلیارد متر مکعب در سال دستخوش تحولات ژئومورفولوژی بوده است. هم اکنون در حاشیه جاده هیروی یک ایستگاه ساده بارش و ثبت تبخیر وتعرق وجود دارد.
عکاس: اسامه قادری