آفتابنیوز : آفتاب: «علی لاریجانی» مذاکره کننده ارشد ایران در پرونده هستهای در تازهترین تور دیپلماتیک خود راهی وین مقر آژانس بینالمللی انرژی اتمی و همچنین لیسبون پایتخت پرتقال خواهد شد تا با محمد البرادعی و خاویر سولانا به صورت جداگانه دیدار کند.
بنا بر اخبار اعلام شده، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران و مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی ساعت 5:30 روز جمعه به وقت وین در محل اقامت البرادعی مذاکره خواهند کرد. محور این مذاکره؛ مسائل هستهای و تعاملات ایران با آژانس در شرایط حاضر و شرایط جدید خوانده شده است. لاریجانی یک روز پس از دیدار با البرادعی راهی پرتغال خواهد شد تا روز شنبه دور سوم مذاکراتش را با خاویر سولانا مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به نمایندگی از 1+5 آغاز کند.
دور سوم مذاکرات لاریجانی با سولانا که بنا بر دعوت مقامات عالی رتبه پرتقال روز شنبه دوم تیر در «لیسبون» پایتخت پرتغال برگزار میشود، در حالی است که مذاکرات قبلی ایران و نماینده عالی اتحادیه اروپا در ترکیه و اسپانیا نتیجه محسوسی در روند بحران اتمی ایران نداشته است. تا آن اندازه که پس از آخرین مذاکرات لاریجانی و سولانا در کاخ لاکینتای اسپانیا، هم گروه «هشت کشور صنعتی»، هم «اتحادیه اروپا» و هم «تروئیکای اروپایی آلمان، فرانسه و انگلیس» در بیانیههای جداگانه و شدیداللحنی تهران را تهدید کردند که در صورت اجتناب از تعلیق غنیسازی با تحریمهای بیشتری مواجه خواهد شد.
لاریجانی در آخرین مذاکره خود با سولانا اعلام کرده بود که تهران آمادگی دارد در ازای پذیرش حقوق اتمی ایران، برای نخستین بار درهای تمام تاسیسات خود را به روی بازرسان آژانس انرژی اتمی بگشاید. وی در عین حال هشدار داده بود که در ازای این هویج ایرانی، چماق دیگری نیز وجود دارد که آن احتمال کاهش همکاریهای فنی ایران با دیدبان هستهای سازمان ملل در صورت ادامه فشارهای جهان غرب است.
شامگاه چهارشنبه، علی اصغر سلطانیه نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی با تایید تلویحی این «هویج و چماق ایرانی» مذاکرات لاریجانی و البرادعی را بیارتباط با مذاکرات روز بعد لاریجانی با سولانا ندانست و در پاسخ به سئوال یک خبرگزاری داخلی درباره «احتمال تغییر در همکاریهای ایران با آژانس» تاکید کرد بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی، تهران روابط خود با آژانس را بر اساس شرایط موجود و نحوه برخورد مجامع جهانی تنظیم خواهد کرد.
همزمان، سرگئی لاوروف مقام بلندپایه روسی که در تهران به سر میبرد نیز در کنفرانس خبری جداگانهای تاکید کرد که در مذاکرات لاریجانی و سولانا، طرح جدید البرادعی باید مورد توجه قرار گیرد. این اظهارنظر لاوروف که جدیترین دفاع لفظی مسکو از تهران در هفتههای اخیر محسوب می شود، به معنی حمایت تلویحی روسیه از چیزی است که قبلاً با واکنش تند و انتقادی آمریکا و بریتانیا مواجه شده بود: پذیرش واقعیت ایران به عنوان یک کشور مسلط به دانش هستهای.
با آن که لاوروف در اظهارات خود در تهران تاکید کرد که صدور قطعنامه سوم تحریم ایران در کوتاهمدت ممکن نیست و همچنین یادآور شد که در طرح تازه گروه 1+5 بخش مهمی از دیدگاههای ایران لحاظ شده است (طرحی که درباره آن مطالب چندانی منتشر نشده)؛ با این حال ناظران غربی معتقدند لاریجانی در حالی به اتریش و پرتغال میرود که همچنان «تعلیق کامل غنیسازی» اصلیترین و تنها خواست جهان غرب به رهبری ایالات متحده آمریکاست. این خواسته در دو هفته اخیر 3 بار به صراحت در بیانیههای G8، اتحادیه اروپا و تروئیکای اروپایی مطرح شده است که امضای روسیه و چین حداقل در پای یکی از این بیانیهها که تصادفاً تندترین آنها نیز هست به چشم میخورد.
با این وصف باید منتظر ماند و دید که نتیجه تور دیپلماتیک جدید لاریجانی که این بار در آستانه صدور قطعنامه سوم تحریم ایران انجام میشود، چه خواهد بود؟ آیا آن چنان که لاریجانی در لاکینتای اسپانیا گفت؛ ایران و غرب در مرحله گذر از «تعلیق» هستند یا آنچنان که آمریکا میگوید، بدون تعلیق هیچ گام دومی در کار نخواهد بود!