آفتابنیوز : آفتاب: چهارمین دور گفتگوهای راهبردی چین و آمریكا در حالی در واشینگتن به پایان رسید که برخی منابع خبری از موثر افتادن فشارهای ایالات متحده بر پکن در زمینه اجتناب از سرمایهگذاری در ایران خبر میدهند. به گفته منابع خبری غربی، دور چهارم مذاکرات راهبردی چین و آمریكا که ۲۰ و ۲۱ ژوئن در واشنگتن برگزار شد؛ نتیجهای بزرگ برای کاخ سفید در پی داشته است و آن «قول تلویحی» پکن به آمریکا در زمینه اجتناب از هرگونه سرمایهگذاری بزرگ در ایران بوده است.
شبكه خبری فونیكس روز جمعه در گزارشی از چهارمین دور گفتگوهای راهبردی چین و آمریكا تایید كرد كه در این مذاكرات آمریكا از چین قویاً خواسته است كه با کشورهای دیگر غربی برای تحت فشار گذاشتن ایران همراه شده و در صنایع نفتی ایران سرمایهگذاری نكند. پیشتر البته (روز چهارشنبه) شان مککورمک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز گفته بود که واشنگتن در جریان گفتگوهای جاری تجاری با دولت چین آن کشور را برای متوقف ساختن روند رو به رشد سرمایهگذاریهایش در میادین نفت و گاز ایران تحت فشار قرار خواهد داد. مک کورمک ضمن «هشدار جدی» به کمپانیهای خارجی که تمایل دارند در بخش نفت وگاز ایران سرمایه گذاری کنند یادآور شده بود که موضوع سرمایه گذاری چین در صنایع انرژی ایران از جمله محورهای مذاکرات جان نگروپونته معاون وزیر خارجه با همتای چینیاش در جریان گفتگوهای تجاری دو کشور خواهد بود.
دو روز پس از این اظهارات سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا و در پایان چهارمین دور گفتگوهای راهبردی چین و آمریكا، برخی منابع خبری غربی ادعا کردهاند که «دای بینگگو» [Dai Bingguo] نماینده چین در جریان مذاکرات خود با نگروپونته به صراحت اعلام کرده که تمایلی به تضعیف فشارهای جهانی برای جلوگیری از آن چه که «تلاش ایران برای دستیابی به انرژی اتمی» خوانده است، ندارد. به گفته رسانههای غربی چین همچنین تلویحاً قول داده است که مانع هرگونه سرمایهگذاری جدی و عملی در بخش نفت ایران خواهد شد با این حال از واشنگتن خواسته است که به تعهدات خود در قبال مساله تایوان پایبند باشد. همزمان، روزنامه «چین بزرگ» چاپ پکن نیز در گزارشی اعلام کرد که دولت پکن تمایل چندانی به مقابله با تصمیمات آمریکا و اروپا در زمینه مناقشه اتمی ایران ندارد و مصمم است از ارسال هرگونه علامتی که تنشهای پکن – واشنگتن را به دلیل بحران هستهای ایران تشدید میکند، خودداری نماید.
این روزنامه یادآور شده است که موضوع تایوان نیز از دیگر موضوعاتی است که به همراه سیاستهای اقتصادی دولتی چین مانع گسترش اقدامات ضدآمریکایی حداقل در پرونده اتمی ایران شده و پکن میکوشد با محدود کردن حوزه مناقشات خود با آمریکا به موضوعاتی چون اختلافات اقتصادی، مناقشه تایوان و موضوعات مربوط به حقوق بشر مانع گسترش بیشتر تضادها گردد. به نوشته این روزنامه، موضع مزبور هیچ تضاد یا اختلافی با تاکیدات پکن بر ضرورت ادامه دیپلماسی در پرونده اتمی ایران ندارد.