کد خبر: ۶۲۶۵۵
تاریخ انتشار : ۰۸ تير ۱۳۸۶ - ۱۵:۰۳
تصویب سومین قطعنامه تحریم به تاخیر افتاد

تحول تازه در بحران اتمی ایران

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: منابع دیپلماتیک غرب اعلام کرده‌اند که بررسی پرونده هسته‌ای ایران در شورای امنیت سازمان ملل و آغاز رایزنی‌های رسمی شورای امنیت برای تصویب سومین قطعنامه تحریم ایران تا مشخص شدن نتایج دور جدید مذاکرات لاریجانی و سولانا به تاخیر افتاده است.

در حالی که سخنگویان کاخ‌سفید و وزارت خارجه آمریکا و همچنین رئیس‌ دوره‌ای شورای امنیت سازمان ملل متحد هفته گذشته اعلام کرده بودند که نشست شورای امنیت برای تصویب قطعنامه جدید تحریم ایران حداکثر تا دو هفته آینده تشکیل خواهد شد [اینجا]، یکی از نمایندگان رسمی بریتانیا تاکید کرد که این جلسه به این زودی‌ها تشکیل نخواهد شد و به دلیل مذاکرات تازه لاریجانی و سولانا حداقل تا اوایل ماه سپتامبر به تعویق افتاده است.

روز پنج‌شنبه، «كارن پرس» معاون نماینده دائم بریتانیا در سازمان ملل متحد در گفتگو با یکی از رسانه‌های منطقه اعلام کرد که به دلیل مذاكرات تازه و نیمه‌تمام سولانا و لاریجانی، شورای امنیت به این زودی پرونده هسته‌ای ایران را بررسی نخواهد كرد.

كارن پرس که با «کونا» خبرگزاری رسمی كویت سخن می‌گفت، افزود: مذاكرات نیمه‌تمام خاویر سولانا رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و علی لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران احتمالاً به زمان بیشتری نیاز خواهد داشت. از این رو، بررسی پرونده هسته‌ای ایران در این شرایط چندان ضروری نیست و این پرونده تا قبل از پایان آگوست به شورای امنیت ارجاع داده نخواهد شد.

این سفیر بریتانیا در سازمان ملل متحد، دعوت ایران از بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای سفر به جمهوری اسلامی را نیز «گامی مفید» خواند که می‌تواند به مذاکرات بین‌المللی کمک کند. وی در عین حال یادآور شد که نمی‌تواند از نتایج چنین اقداماتی و حتی مذاکرات لاریجانی با سولانا و گروه 1+5 با اطمینان سخن بگوید و بایستی در انتظار زمان نشست.

این اظهارات نماینده رسمی بریتانیا در نیویورک در شرایطی ابراز شده است که اعضای شورای امنیت رایزنی‌های پشت پرده و غیر علنی خود را برای تصویب سومین قطعنامه تحریم ایران بر مبنای پیش‌نویس بسیار سخت‌گیرانه، غیرمنطقی و انتقام‌جویانه لندن علیه تهران آغاز کرده‌اند. با این حال شواهد موجود نشان می‌دهد که مفاد سخت‌گیرانه پیش‌نویس لندن و مذاکرات لاریجانی با سولانا، اختلافات سنتی شرق و غرب در شورای امنیت را بار دیگر فعال کرده و چین و روسیه را فعالانه به مخالفت با این پیش‌نویس واداشته است.

پنج‌شنبه 31 خردادماه، رییس دوره‌ای شورای امنیت سازمان ملل متحد تاکید کرد که سومین قطعنامه تحریم ایران که در حقیقت چهارمین قطعنامه شورای امنیت علیه برنامه‌های اتمی تهران محسوب می شود، حداکثر تا دو هفته آینده در صحن شورا مورد بررسی قرار خواهد گرفت. «یوهان وربک» سفیر دائمی بلژیک در مقر سازمان ملل متحد که ریاست دوره‌ای شورای امنیت را بر عهده دارد همچنین پیش‌بینی کرد که این قطعنامه احتمالاً تا 20 تیرماه تصویب خواهد شد. [اینجا]

خبرگزاری آسوشیتدپرس همچنین هفته گذشته اعلام کرد که برخی از کشورهای اروپایی در حال رایزنی پیرامون چارچوب طرحی هستند که به ایران اجازه می‌دهد از غنی‌سازی محدود برخوردار باشد. آسوشیتدپرس در گزارش خود به نقل از دیپلمات‌های غربی تاکید کرده است که برخی دیپلمات‌های انگلیسی، فرانسوی و آلمانی در مذاکرات اولیه خود به بررسی این موضوع پرداخته‌اند که آیا می‌توان از پیش‌شرط «تعلیق کامل فعالیت‌های غنی‌سازی ایران» چشم‌پوشی کرد یا خیر؟ [اینجا] 

با این حال، منابع غربی از مخالفت قاطع آمریکا و انگلستان با هرگونه انعطاف در مقابل تهران خبر داده و تاکید کردند که ایالات متحده به فشارهای خود برای تصویب فوری دور تازه تحریم‌های ایران ادامه می‌دهد. کاندولیزا رایس و سایر مقامات آمریکایی در هفته گذشته نسبت به نتیجه‌بخشی مذاکرات جدید لاریجانی و سولانا ابراز بدبینی کرده و مدعی شده بودند که تهران بار دیگر در صدد «خرید زمان» و «اختلاف افکنی میان اعضای دائم شورای امنیت» است.

بر اساس گزارش‌های خبری رسانه‌های غربی، دولت بریتانیا در پیش‌نویس قطعنامه‌ای که در تاریخ 14 ژوئن به اعضای دائمی شورای امنیت ارایه داده، پیشنهاد کرده است که در سومین قطعنامه تحریم ایران؛ هواپیماها و كشتی‌های ایرانی از حق فرود و ترانزیت محروم گشته و دارایی‌های دو بانك دیگر ایرانی نیز مسدود شوند. «ممنوعیت انعقاد قرارداد‌های تسلیحاتی با ایران»، ممنوعیت سفر مقامات ایرانی و خانوادهایشان مخصوصاً مقامات وزارت دفاع، وزارت اطلاعات، شورای عالی امنیت ملی و سپاه پاسداران و نیز «ممنوعیت ادامه فعالیت روسیه در نیروگاه اتمی‌ بوشهر» از دیگر مفاد قطعنامه سوم تحریم ایران بر اساس پیش‌نویس ارایه شده از سوی دولت انگلستان است. [اینجا]

خاویر سولانا و علی لاریجانی در پایان آخرین مذاکرات خود در لیسبون پایتخت پرتغال که شنبه 2 تیرماه انجام شد، تصمیم گرفتند که ظرف سه هفته آینده دوباره با یكدیگر ملاقات کرده و زمینه برون‌رفت از بن‌بست کنونی را فراهم کنند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین