آفتابنیوز : آفتاب: یکی از اعضای هیئت روسی شرکت کننده در دیدار غیر رسمی اخیر روسای جمهوری روسیه و آمریکا گفتهاست که اجرای پیشنهاد جدید رییس جمهور روسیه در مورد استفاده مشترک از رادار گابالا برای کنترل فعالیتهای موشکی ایران فقط در صورتی قابل اجرا است که واشنگتن از برنامه ایجاد کمربند دفاع موشکی در شرق اروپا صرف نظر کند. همزمان مشاور امنیت ملی ماخ سفید از امضای قراداد همکاری های استراتژیک هستهای تو سط وزرای خارجه دو کشور خبر دادهاست.
به گزارش خبرگزاری ریانووستی این مقام روس که نخواست نامش فاش شود روز سهشنبه اظهار داشت: «رئیسجمهور روسیه به همتای آمریکایی خود گفت که افزایش سطح مشترک آگاهیها از تهدیدات، امکان مقابله موثرتر با آن را فراهم می کند و دستیابی مشترک به اطلاعات، ناگزیر به تبادل فناوریها نیز منجر می شود. چنین اتفاقی می تواند زیربنای روابط بین المللی را مستحکمتر سازد تا دیگر هیچکس به یاد دوران جنگ سرد نیافتد».
وی همچنین در رابطه با تهدیدات اخیر مقامات روسی مبنی بر نشانهروی موشکهای استراتژیک این کشور به سمت اروپا گفت:«در صورت اجرای پیشنهاد روسیه، لزوم استقرار موشک در کالنینگراد و دیگر مناطق نزدیک به اروپا را از میان برداشته و اندیشه هدفگیری اهداف نظامی در اروپای مرکزی توسط موشکهای روسی خودبهخود موضوعیتش را از دست می دهد».
گفتنی است ولادیمیر پوتین در جریان نشست سران 8 کشور بزرگ صنعتی جهان پیشنهادی را به همتای آمریکایی خود ارائه داد که بر اساس آن ایالات متحده این اجازه را خواهد داشت که به جای استقرار یک سیستم راداری جدید در جمهوری چک با استفاده از ایستگاه رادار گابالا در جمهوری آذربایجان از فعالیتهای احتمالی ایران در زمینه توسعه برنامه موشکیاش آگاه شود.
همزمان استیون هدلی مشاور امنیت ملی کاخ سفید به خبرنگاران اطلاع داد که سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه و کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه آمریکا روز سه شنبه سند همکاری دو کشور درباره انجام همکاریهای استراتژیک هستهای در اینده و نیز منع گسترش تسلیحات هسته ای را امضا خواهند کرد.
هدلی گفت: «امضای این اسناد به کشورهایی که برای دستیابی به انرژی هستهای صلحآمیز تحت نظارت IAEA و با رعایت مفاد NPT تلاش می کند نشان خواهد داد که به اندازه کافی از حمایت جامعه جهانی برخوردارهستند».
این خبر در حالی منتشر میشود که کمیته روابط خارجی کنگره آمریکا هفته گذشته به پیشنویس قانونی رای داده بود که در صورت تصویب نهایی توسط نمایندگان کنگره و سنا و نیز تائید جرج بوش، همکاریهای اتمی ایالات متحده با کلیه کشورهای مرتبط با برنامه هستهای ایران قطع خواهد شد. مقامات روسی از جمله نمایندگان دوما با تلاش برای تصویب این قانون به شدت مخالفت کردهاند.