آفتابنیوز : آفتاب: «علی احمدی» عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، بر این باور است که شرایط کنونی، شرایطی بسیار حساس برای مذاکرات ایران و اروپاست و سه سناریو برای این مذاکرات قابل تصور است.
احمدی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی آفتاب، سه سناریوی قابل تصور برای مذاکرات ایران و اروپا را این گونه برشمرد:
اول: کشورهای اروپایی واقعیت فعالیتهای هستهای ایران را بپذیرند و با توجه به شرایط موجود، مذاکرات ادامه پیدا کند. وی تاکید کرد: این سناریو با مخاطرات و فرصتهایی روبرو است. احمدی پیشنهاد البرادعی مبنی بر این که ایران به ظرفیت غنیسازی در مقیاس صنعتی دست یافته است بنابراین، با توجه به این مساله باید با ایران گفتوگو کرد را از جمله فرصتهایی دانست که برای تحقق این سناریو وجود دارد.
اما مخاطراتی که این سناریو با آن روبرو است.
عضو کمیسیون امنیت ملی در این خصوص گفت: پیشنویسی که آمریکا و انگلیس برای صدور قطعنامه سوم مطرح کردهاند و در آن خواهان تحریم در ابعاد گستردهتر علیه ایران هستند، تحریمی که دارای ابعاد مالی، دریایی و هوایی است از مخاطرات سناریوی اول است.
دوم: آمریکا و اروپا بر موضع قبلی خود اصرار بورزند و بدون توجه به واقعیتها، فعالیتهای خود را مبنی بر صدور قطعنامه با ابعاد تحریمی بیشتر و جدی گرفتن ساز و کارهای مربوط به اقدام نظامی سازماندهی کنند. وی ادامه داد: این سناریو فرصتهایی برای طراحان آن دارد؛ از جمله هماهنگی میان اروپا و آمریکا و زمینههای حقوقی که قطعنامههای شورای امنیت برای این سناریو مطرح کرده است.
احمدی در خصوص مخاطراتی که این سناریو با آن روبرو است، گفت: منطقه خاورمیانه، پذیرش چنین اقدامی (ابعاد تحریمی بیشتر و اقدام نظامی) را ندارد و مشکلاتی را برای طراحان آن ایجاد خواهد کرد.
به اعتقاد وی، در این صورت ایران مجبور خواهد شد به همان میزانی که دیگر کشورها از چارچوبهای حقوقی فراتر میروند به دنبال نقض تعهدات خود حرکت کند.
سوم: ادامه شرایط موجود: یعنی این که ایران هم بخواهد این وضعیت را ادامه دهد که با سناریوی دوم انطباق دارد، اما با این جهتگیری که غرب واقعیت هستهای ایران را بپذیرد و در صدد محدود کردن فعالیتهای هستهای ایران در چارچوب یک کنسرسیوم برآيد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی اروپا در پایان خاطرنشان کرد: در مجموع معتقدم با توجه به پیشنهاد البرادعی و مواضع تندی که رایس وزیر امور خارجه آمریکا در برابر این پیشنهاد مطرح کرده این زمینه وجود دارد که جنبههای حقوقی و فنی موضوع هستهای ایران با همکاری آژانس تقویت شود و ایران بتواند از این فرصت در جهت تحقق اهداف خود قدمهایی بردارد.