کد خبر: ۶۳۳۱۲
تاریخ انتشار : ۳۰ تير ۱۳۸۶ - ۰۱:۴۱
قطعنامه سوم ایران تا شهریور به تاخیر افتاد

تایم‌اوت غیرعلنی ایران و غرب

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: ديپلمات‌های غربی می‌گویند تلاش برای تصويب و اعمال تحريم‌های شديدتر عليه ايران به ماه سپتامبر (شهریورماه) موکول شد؛ با اين اميد که همکاری ايران و بازرسان آژانس بين المللی انرژی اتمی گسترش يابد. اين وقفه پس از آن در دستور کار غرب قرار گرفته است که تهران از دور جدید همکاری‌های گسترده با آژانس خبر داد و محمد البرادعی اعلام کرد که فرآیند تکمیل تاسیسات نطنز به صورت غیر رسمی «کند» شده است. 

برخی منابع غربی دلایلی از جمله درگیر بودن شورای امنيت سازمان ملل متحد در مساله کوزوو، مشکلات جاری آمريکا در عراق و همچنین مقاومت روسيه در مقابل تحريم های بيشتر را نیز در تعویق تحریم‌ها دخیل می‌دانند. با این حال برخی منابع نیز گفته‌اند که تهران و غرب پشت درهای بسته در حال انجام مذاکراتی جدی با یکدیگر بوده و تاکنون انعطاف‌های مهمی نیز از خود نشان داده‌اند. انعطاف‌هایی که ظاهراً علنی نشده است.

ایرات به تازگی موافقت کرده است که به بازرسان آژانس، تا پيش از پايان ماه ژوئيه ماه جاری ميلادی، اجازه ديدار از راکتور آب سنگين اراک را بدهد. محمد البرادعی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی چند ماه قبل از تهران و گروه 1+5 خواست همزمان غنی‌سازی و تشدید تحریم‌های ایران را تعلیق کنند تا یک «تایم‌اوت» برای مذاکرات آرام تهران و غرب در بحران اتمی به وجود آید. با آن که ایران و آمریکا هر دو این طرح البرادعی را رد کرده و مواضع قبلی خود را تکرار کردند، اما در عمل آمریکا با تعویق دو ماهه تصویب سومین قطعنامه تحریم ایران موافقت کرد و در مقابل؛ البرادعی نیز از کند شدن فعالیت‌های ایران در نطنز خبر داد.

در همین رابطه يک ديپلمات غربی به خبرگزاری رويترز گفته است با آنکه اجازه ايران به بازرسی از تاسيسات هسته‌ای اين کشور، با خواست اصلی که تعليق همه فعاليت‌های مربوط به غنی‌سازی اورانيوم است، فاصله بسيار دارد، اما مثبت ارزيابی می‌شود.

به گفته اين ديپلمات غربی، علاوه بر همه اين موارد، اين نکته که مدير کل آژانس بين المللی انرژی اتمی از «برنامه عمل» تهران برای برطرف کردن شبهه نظامی بودن برنامه هسته ای ايران خبر داده و نيز به علت کند شدن روند توسعه غنی سازی اورانيوم ايران، اميدها به حل مناقشه افزايش يافته است.

این در حالی است که به ادعای ديپلمات‌های اروپايی، تحريم‌های مالی آمريکا عليه تهران و فشار بر کشورهای اروپايی، بيش از تحريم‌های محدود شورای امنيت سازمان ملل متحد اثر داشته است.

گفتنی است ديپلمات‌های نزديک به آژانس از پيشرفت در زمينه پاسخ ايران به تحقيق آژانس که از سال ۲۰۰۳ تاکنون جريان دارد، سخن گفته‌اند. ايران به ۵ تن از ۱۰ بازرس پيشنهادی آژانس که قرار است جای بازرسان قبلی را پر کنند نيز اعتبارنامه داده است.

ايران همچنين با تسهيل نصب سيستم نظارت آژانس در تاسيسات نطنز موافقت کرده است. بک دیپلمات غربی در همین زمینه به رویترز گفته است: «تا کنون ايران به بازرسان اجازه ورود به داخل تالارهای محل نصب سانتريفوژها و نيز اجازه عکسبرداری نداده بود». از اين رو به گفته وی، بهبود نظارت بر اين تاسيسات گام مهمی محسوب می‌شود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین