آفتابنیوز : آفتاب: انتحابات پارلمانی ترکیه که آزمون سختی برای نظام سکولار این کشور محسوب می شود، از ساعات اولیه صبح یکشنبه آغاز شد. نتیجه این انتخابات برای نظام سکولار ترکیه که درتلاش است میان اصول اسلامی و دمکراسی موازنه برقرار کند، اهمیت ویژهای دارد. تصمیم به برگزاری انتخابات زودهنگام، به منظور حل بحران سیاسی موجود ترکیه گرفته شده است.
این بحران زمانی ایجاد شد که حزب حاکم عدالت و توسعه، عبدالله گل وزیر خارجه را که تمایلات مذهبی دارد، برای احراز سمت ریاست جمهوری نامزد کرد.
ارتش و احزاب مخالف ادعا کردند که انتخاب گل، نظام سکولار ترکیه را به خطر خواهد انداخت و با همین استدلال، مانع انجام رای گیری شدند.
مهم ترین مسئله رای گیری امروز، نقش مذهب در این کشور و نیز روابط خارجی ترکیه با دیگر کشورها خواهد بود.
هیاتی از مجمع پارلمانی شورای اروپا به ریاست لوک وون دن برونده نیز بر انتخابات ترکیه نظارت دارد. برونده گفت حضور این هیات در صحنه انتخابات پارلمانی ترکیه، برای حصول اطمینان از برگزاری قانونی این انتخابات است.
رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه کارکرد اقتصادی دولت را سند موفقیتش میداند.
حدود 42 میلیون رای دهنده، از میان نامزدهای 14 حزب رقیب، 550 نفر را برای حضور در پارلمان انتخاب می کنند. تمام پوسترهای تبلیغاتی بر اساس قانون انتخابات ترکیه، شنبه شب از سطح شهرها جمع آوری شد.
این انتخابات تلاشی است برای حل بحرانی که بر سر مجموعه اصلاحات پیشنهادی دولت رجب طیب ادوغان در قانون اساسی ایجاد شده است.
از جمله این اصلاحات انتخاب مستقیم رییس جمهور توسط مردم است، در حالی که در حال حاضر پارلمان رییس جمهور را انتخاب می کند.
رییس جمهوری فعلی ترکیه و هواداران او حزب حاکم را متهم می کنند که برنامهای اسلام گرایانه را در دستورکار خود دارد اما دولت اردوغان این ادعا را رد می کند.
انتظار می رود که حزب عدالت و توسعه به رهبری رجب طيب اردوغان بار ديگر به مدت پنج سال سکان هدايت دولت ره به عهده گيرد ولی اينکه آيا اين حزب اکثريت کامل را بدست خواهد آورد هنوز در هاله اس از ابهام قرار دارد.
رای گيری در شرق ترکيه از ساعت هفت بامداد و در نواحی غرب آن که شامل آنکارا، پايتخت و استانبول مهمترين شهر تجاری اين کشور است يکساعت بعد آغاز شد.
احتمال می رود که نتايج غير رسمی انتخابات در ساعت نه شب به وقت محلی، شش بعد از ظهر به وقت گرينويچ، اعلام شود.
از روز شنبه ۲۱ ژوئيه، تدابير امنيتی شديدی پيشاپيش بيست و سومين دوره انتخابات سراسری ترکيه که «سرنوشت ساز» خوانده می شود، به اجرا در آمد.
در انتخابات امروز قرار است که ۵۵۰ نماينده مجلس ملی اين کشور انتخاب شوند. از جمعيت ۷۵ میليونی ترکيه ۴۲ مليون و ۵۳۳ هزار و ۴۱ نفر واجد شرايط رای دادن هستند که می توانند آرای خود را در ۸۵ منطقه انتخاباتی به ۱۵۸ هزار و ۷۰۰ صندوق رای می ريزند.
از ۵۲ حزب سياسی ترکيه، ۱۴ حزب به صورت جزبی در انتخابات شرکت میکنند و نامزدهای بقيه احزاب برای عبور از قانون حد نصاب ۱۰ درصد، به طور مستقل در انتخابات مشارکت می کنند.
۶۹۹ نامزد مستقل که عمدتا کرد هستند با ۶۶۹۵ نامزد وابسته به احزاب مختلف، روی هم رفته ۷۳۹۴ نامزد انتخابات برای تصاحب ۵۵۰ کرسی پارلمان به رقابت می پردازند.
طبق قانون انتخابات ترکيه هر حزبی برای ورود به مجلس بايد روی هم رفته ۱۰ درصد آراء کل کشور را بدست بياورد.
در دمکراسی ترکيه، حزبی که بتواند نصف به علاوه يک کرسی های مجلس يعنی ۲۷۶ کرسی پارلمان را تصاحب کند، می تواند به تنهايی و بدون ائتلاف دولت را تشکيل دهد.
نظرسنجی های مختلف درباره نتايج انتخابات يکشنبه حاکی از پيروزی دوباره حزب عدالت و توسعه به رهبری رجب طيب اردوغان است. اين حزب در انتخابات نوامبر ۲۰۰۲ نيز توانست با کسب ۳/۱ آراء، ۳۵۴ کرسی از ۵۵۰ کرسی پارلمان را تصاحب کند.
به رغم نظرسنجی های به عمل آمده کارشناسان سياسی ترکيه معتقدند تا روز انتخابات نمی توان پيش بينی کرد، کدام حزب به قدرت می رسد.
به گفته اين کارشناسان، بيش از ۴ مليون جوان ترکيه برای اولين بار در انتخابات مشارکت می کنند و آرای آنها می تواند معادلات فعلی را بر هم بزند.